Πολιτική

Κοντογεώργης: Στις προτεραιότητές μας ευρωατλαντικές σχέσεις, εισοδήματα, στέγαση και επενδύσεις

Κοντογεώργης: Στις προτεραιότητές μας ευρωατλαντικές σχέσεις, εισοδήματα, στέγαση και επενδύσεις

Πηγή Φωτογραφίας: [368740] 9ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ / 3η ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI) // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ

Ο υφυπουργός, μιλώντας στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής», αναφέρεται στην οικονομική πολιτική, τονίζοντας την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και την προσέλκυση επενδύσεων

Για τις σχέσεις ΕΕ – ΗΠΑ αλλά και στην οικονομική πολιτική της χώρας, μιλά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, τονίζοντας ότι «επιμένουμε στην εξάντληση όλων των διπλωματικών μέσων προκειμένου να αποφύγουμε μια κρίση στις ευρωατλαντικές σχέσεις. Παρά την περιορισμένη έκθεση της ελληνικής οικονομίας στις μεταβολές που αρχικώς ανακοινώθηκαν, παραμένουμε σε εγρήγορση».

Ο υφυπουργός, μιλώντας στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής», αναφέρεται στην οικονομική πολιτική, τονίζοντας την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και την προσέλκυση επενδύσεων. Η κυβέρνηση συνεχίζει τη δουλειά της προκειμένου το περίσσευμα της ανάπτυξης να διοχετευθεί σε φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως αναφέρει, αλλά και στη βελτίωση των εισοδημάτων και δημόσιες επενδύσεις. «Η ΔΕΘ αποτελεί ορόσημο για την οικονομική στρατηγική, με στόχο την ενίσχυση των συμπολιτών», τονίζει.

«Αξιοποιούμε το χρήσιμο διάστημα που δημιουργήθηκε επιταχύνοντας τις μεταρρυθμίσεις που είναι σε εξέλιξη, με έμφαση στην προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων, καλύτερη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων, εξωστρέφεια προς νέες μεγάλες αγορές όπως της Ινδίας και της Κίνας, διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας και αναβάθμιση της απασχόλησης και του ανθρώπινου δυναμικού. Η κυβέρνηση συνεχίζει τη δουλειά της προκειμένου το περίσσευμα της ανάπτυξης, να διοχετευθεί εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη, δηλαδή σε φορολογικές ελαφρύνσεις, βελτίωση των εισοδημάτων και δημόσιες επενδύσεις.»

Ενώ επισημαίνει τις προτεραιότητες για μέτρα ενίσχυσης των εισοδημάτων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για προσιτή στέγη και δημόσιες επενδύσεις. «Από το 2019, ο βασικός μισθός αυξήθηκε από 650 ευρώ σε 880 ευρώ και η μείωση της ανεργίας ενίσχυσε τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων».

Και, όταν του ζητείται να δώσει τις πολιτικές – εκλογικές εκτιμήσεις του, ο Θ. Κοντογεώργης απαντά ως εξής: «Πιστεύω, ότι την ώρα των εκλογών οι πολίτες θα σταθμίσουν το κυβερνητικό έργο αλλά και την προσδοκία για την επόμενη μέρα. Είναι εξαιρετικά πρόωρο να γίνονται προβλέψεις και εκτιμήσεις αφού είναι προφανές ότι υπάρχει σημαντική μεταβλητότητα στο εκλογικό σώμα».

Πάντως, προσθέτει, «δεν είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση δεύτερης τετραετίας αντιμετωπίζει δυσκολίες. Σίγουρα, όμως, είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση διατηρεί και την δεύτερη τετραετία ευρύ προβάδισμα. Το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι αποτέλεσμα της δικής μας δουλειάς και της μετριοπάθειας που πρέπει να μας διακρίνει στη διαχείριση της εντολής που έχουμε λάβει».

Αλλάζοντας θέμα και στο ερώτημα αν είναι κοντά μια επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, ο Θ. Κοντογεώργης δηλώνει: «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι σε στάδιο διαβουλεύσεων για διάφορα ζητήματα καθώς η συνεργασία των δύο χωρών είναι πολύπλευρη και έχουν στρατηγικό βάθος. Όταν οριστεί συνάντηση αυτή θα ανακοινωθεί επισήμως, αυτή τη στιγμή, όμως, δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη».

Ενώ σε σχέση με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) επισημαίνει: «Η Ελλάδα ασκεί μια αποτελεσματική εξωτερική πολιτική που δεν “φωνάζει”. Η κυβέρνηση κλείνει εκκρεμότητες του παρελθόντος. Υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα στην πράξη και με ουσιαστικό τρόπο, όχι με επικοινωνιακές φωτοβολίδες. Πριν λίγες μέρες είχαμε την οριοθέτηση των συντεταγμένων για τις έρευνες της Chevron, την παρουσίαση του 12ετούς εξοπλιστικού προγράμματος κ.α. Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (ΘΧΣ) αποτυπώνει τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος σ’ αυτές».

Και συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνονται σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της ΕΕ τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δηλαδή πλήρης επήρεια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών. Ο χάρτης που αποτυπώνει τον ελληνικό Θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό δεν συνιστά οριοθέτηση ΑΟΖ. Ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός υλοποιεί μία σειρά από ευρωπαϊκές στρατηγικές και αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ο ΘΧΣ αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αν συνυπολογιστεί ότι η χώρα μας διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα περισσότερα καταγεγραμμένα νησιά», λέει κλείνοντας.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments