ΘΧΣ: Πώς ερμηνεύει η Ελλάδα τις αντιδράσεις της Τουρκίας

Πηγή Φωτογραφίας: Naval Group, Elli frigate
Οι αντιδράσεις από την Άγκυρα, σχετικά με την υπογραφή του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού (ΘΧΣ) από την Αθήνα, παραμένουν αναμενόμενες και συνεχίζουν να εκδηλώνονται. Ο ΘΧΣ αναμένεται να κατατεθεί στην Κομισιόν μέσα στις επόμενες ημέρες.
Για την Αθήνα, η υποβολή του ΘΧΣ είναι μια στρατηγικά σχεδιασμένη κίνηση, που αποσκοπεί, μεταξύ άλλων, στην αποδυνάμωση του επικοινωνιακού θορύβου που είχε προκληθεί τους τελευταίους μήνες από την Άγκυρα σχετικά με τα υποτιθέμενα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Αν και η κατάθεση του ΘΧΣ ήταν υποχρέωση της Αθήνας προς την Κομισιόν, η Άγκυρα τους τελευταίους μήνες έχει υιοθετήσει μια στρατηγική αντανάκλασης των ελληνικών κινήσεων.
Παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έχει επανειλημμένα διευκρινίσει στον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, ότι η κατάθεση ΘΧΣ δεν σχετίζεται άμεσα με τις ελληνοτουρκικές διαφορές, αλλά αποτελεί υποχρέωση της Ελληνικής Δημοκρατίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στις ελληνοτουρκικές επαφές των τελευταίων δύο ετών, και ιδιαίτερα από την άνοιξη του περασμένου έτους, η πιο περίπλοκη πτυχή ήταν η συζήτηση σχετικά με τη χωροθέτηση των θαλάσσιων πάρκων, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο θέμα.
Αν και οι αντιδράσεις από την Άγκυρα είναι αναμενόμενες, στην Αθήνα γίνονται αντιληπτές ως μέρος της συνολικής αντίληψης που έχει η Τουρκία για τις ελληνοτουρκικές διαφορές, θεωρώντας τις ως ένα «πακέτο» αλληλένδετων προβλημάτων.
Συνοπτικά, ο ΘΧΣ από την Τουρκία δεν θεωρείται από την Αθήνα ως άσκηση ενός δικαιώματος, αλλά ως μια επιλογή που επιβαρύνει, έστω και όχι ουσιαστικά, το συνολικό πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Γι’ αυτό, υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξέλιξη του χρονοδιαγράμματος των ελληνοτουρκικών ανταλλαγών.
Αυτή τη στιγμή, είναι επιβεβαιωμένο το ραντεβού μεταξύ του Γεραπετρίτη και του Φιντάν στις Βρυξέλλες (14-15 Μαΐου), ενώ αναζητείται χρόνος για τη συνάντηση των ηγετών.
“Στερούνται νομικής βάσης”
Οι αντιδράσεις από την Άγκυρα συνεχίστηκαν και χθες, αυτή τη φορά μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας. Πηγές του υπουργείου δήλωσαν ότι οι απόψεις που περιλαμβάνονται στον ΘΧΣ δεν έχουν νομική βάση και είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Αυτή η θέση προκύπτει από το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία, ωστόσο, είναι πλήρως αποδεκτή εντός της Ε.Ε. και πάνω σε αυτή τη βάση κινείται και ο χωροταξικός σχεδιασμός που υπέγραψαν τα υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος τη Μεγάλη Τετάρτη.
Οι ίδιες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας ανέφεραν ότι «ως τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουμε πλήρη αποφασιστικότητα να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιου είδους μονομερή σχέδια που πραγματοποιεί η Ελλάδα σχετικά με περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας είναι αντίθετα με το διεθνές δίκαιο».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας