Ευρώπη και Κίνα σχεδιάζουν έναν πλανήτη χωρίς την Αμερική

Πηγή Φωτογραφίας: Wilson Center, The Imposition of EU Tariffs on Chinese-Made EVs May Do the Trick
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα ανακοινώσει την «επιστροφή της βιομηχανίας» στις Ηνωμένες Πολιτείες, χαιρετίζοντας τις δηλώσεις επιχειρήσεων που υπόσχονται σημαντικές επενδύσεις στην αμερικανική παραγωγή, από μικροτσίπ έως αυτοκίνητα.
Ωστόσο, όπως παρατηρεί το CNN, οι ανακοινώσεις είναι εύκολες. Το κρίσιμο ερώτημα είναι γιατί κράτη και πολυεθνικές θα επιλέξουν να επενδύσουν σε μια χώρα που έχει ανατρέψει την παγκόσμια οικονομική τάξη μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες. Από τη σταθερότητα και την αξιοπιστία, οι ΗΠΑ έχουν μετατραπεί —μετά την ορκωμοσία του Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου— σε πηγή σύγχυσης και αβεβαιότητας. Το αμερικανικό δίκτυο επισημαίνει ότι ο πρόεδρος θα πρέπει να είναι προσεκτικός όταν μιλάει για μια ανανέωση της παγκόσμιας τάξης.
Κανείς δεν το διατύπωσε πιο καθαρά από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Η Δύση όπως την γνωρίζαμε δεν υπάρχει πια», δήλωσε την Τετάρτη σε γερμανικό μέσο. Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ δεν είναι πια ο μόνος σημαντικός παίκτης στο εμπόριο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να ανέρχεται σχεδόν σε 30 τρισεκατομμύρια δολάρια. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κίνα, με ΑΕΠ 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η συνολική οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης φτάνει τα 17 τρισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου 19 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Όπως δήλωσε η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Νγκόζι Οκόντζο-Ιγουεάλα, σε συνέντευξή της στο CNN: «Έχουμε 166 μέλη. Το εμπόριο των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει το 13% του παγκόσμιου εμπορίου. Αυτό σημαίνει ότι το 87% του εμπορίου πραγματοποιείται μεταξύ των υπολοίπων μελών του ΠΟΕ».
Παρά την εντυπωσιακή ανάπτυξη των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, ο Τραμπ συνεχίζει να υποστηρίζει ότι «οι άλλες χώρες μας εκμεταλλεύτηκαν». Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη επιβάλει δασμούς 25% σε αλουμίνιο και χάλυβα, 25% σε προϊόντα από το Μεξικό και τον Καναδά που δεν τηρούν τη νέα εμπορική συμφωνία, 145% σε κινεζικά προϊόντα, 25% στα αυτοκίνητα και 10% γενικό δασμό σε όλες τις εισαγωγές.
Ωστόσο, αυτά τα ποσοστά δεν αντικατοπτρίζουν την ταχύτητα και την αστάθεια με τις οποίες λαμβάνονται οι αποφάσεις του Τραμπ: ανακοινώσεις δασμών που ανακαλούνται λίγες μέρες αργότερα, μόνο για να αντικατασταθούν από νέες. Αυτή η συνεχής μεταβολή έχει καταστήσει την επιχειρηματική και πολιτική στρατηγική εξαιρετικά δύσκολη, τόσο για τις εταιρείες όσο και για τις κυβερνήσεις.
Ο οίκος Moody’s προειδοποίησε ότι οι ήδη ισχύοντες δασμοί «είναι πιθανό να επιβραδύνουν σημαντικά την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη». Επιπλέον, «η ασυνεπής χάραξη πολιτικής έχει υπονομεύσει την παγκόσμια εμπιστοσύνη».
Ο διοικητής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας στο Οικονομικό Κλαμπ του Σικάγου, παραδέχτηκε ότι «πρόκειται για πολύ θεμελιώδεις αλλαγές πολιτικής. Δεν υπάρχει σύγχρονο προηγούμενο για να τις αναλύσουμε».
Το Πεκίνο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες
Σύμφωνα με το CNN, οι επιπτώσεις έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν εταιρείες όπως η Nvidia και η Boeing, καθώς και καταναλωτές που αγοράζουν ρούχα ή καλλυντικά από την Temu ή τη Shein.
Από την πλευρά της, η Κίνα έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό τη διαδικασία διαφοροποίησης των εμπορικών της σχέσεων, μειώνοντας την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως αναφέρει ο Σενγκ Λαϊγιούν, υποδιευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας, οι εξαγωγές της χώρας προς τις ΗΠΑ έχουν μειωθεί από το 19,2% του συνόλου το 2018 στο 14,7% το 2024.
Ο Σι έχει ήδη πραγματοποιήσει περιοδεία στην Ασία, προτρέποντας για την ενότητα της ασιατικής οικογένειας, ενώ παράλληλα επιδιώκει πιο στενές σχέσεις με την ΕΕ, παρά τις περιστασιακές εντάσεις σχετικά με τα φθηνά κινεζικά προϊόντα.
Όταν ρωτήθηκε αν ανησυχεί για την προσέγγιση της Κίνας με τους συμμάχους των ΗΠΑ, ο Τραμπ απάντησε: «Όχι, όχι. Κανείς δεν μπορεί να μας ανταγωνιστεί».
Η Ευρώπη ανοίγει το βηματισμό της
Ωστόσο, η απομάκρυνση από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν περιορίζεται μόνο στην Κίνα. Πολλοί Καναδοί έχουν ήδη ακυρώσει τα ταξίδια τους στις ΗΠΑ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική δασμών του Τραμπ. Ο Καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ ανακοίνωσε ότι ο Καναδάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επιβεβαίωσε αυτή την τάση, δηλώνοντας: «Όλοι επιθυμούν περισσότερες εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη—και αυτό δεν αφορά μόνο την οικονομία. Αφορά ένα κοινό σύστημα κανόνων και προβλεψιμότητας. Η Ευρώπη είναι γνωστή για τη σταθερότητα και την αξιοπιστία της, κάτι που ξαναγίνεται περιζήτητο».
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε σε ευρωπαϊκή ενότητα, λίγο πριν από την ανακοίνωση του Τραμπ για «ανταποδοτικούς» δασμούς στις 2 Απριλίου. «Αυτή είναι μια στιγμή που μπορούμε να αποφασίσουμε να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας. Είναι μια πορεία προς την ανεξαρτησία», δήλωσε.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας