Γεωπολιτικά

ΝYT: Ο Τραμπ ματαίωσε την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

ΝYT: Ο Τραμπ ματαίωσε την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν

Πηγή Φωτογραφίας: The Times of Israel, Full text of Trump, Netanyahu in Oval Office: 'We're having direct talks with Iran'

Αν το δημοσίευμα των New York Times είναι έγκυρο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σκόπευε να χτυπήσει το Ιράν, αλλά έκανε πίσω υπό την πίεση της κυβέρνησης Τραμπ, όπως έκανε το 2011 και το 2012

Μήπως ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέρρευσε την είδηση για ένα ματαιωμένο ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν για να αποποιηθεί την ευθύνη για τη μη ανάληψη δράσης και να διατηρήσει την εικόνα του ως γεράκι; Αυτή είναι η κατηγορία που ταλανίζει τώρα την ισραηλινή πολιτική μετά από μια έκθεση αυτής της εβδομάδας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εμπόδισαν μια προγραμματισμένη ισραηλινή επιχείρηση με στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, η οποία είχε προγραμματιστεί ήδη για τον επόμενο μήνα.

Όπως αναφέρει το al monitor, κατά τη διάρκεια 16 ετών στην εξουσία -που διακόπηκε από ένα 18μηνο πέρασμα στην αντιπολίτευση- ο Νετανιάχου έχει φέρει επανειλημμένα το Ισραήλ στα πρόθυρα στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν. Παραλίγο επιθέσεις είχαν προγραμματιστεί το 2011 και το 2012, και τώρα, ξανά, το 2025. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, το Ισραήλ ετοιμαζόταν να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν ήδη από τον επόμενο μήνα, αλλά ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να εγκρίνει την επιχείρηση, επιλέγοντας αντ’ αυτού να συνεχίσει απευθείας διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη.

Ο Μπένετ αμφισβητεί τις προθέσεις του Νετανιάχου για το Ιράν

Ο Ναφτάλι Μπένετ, που σήμερα προηγείται στις δημοσκοπήσεις με τις εκλογές να αναμένονται στα τέλη του 2026, δεν έχασε χρόνο να εκμεταλλευτεί τη στιγμή. Ο Μπένετ διαδέχθηκε για λίγο τον Νετανιάχου στην πρωθυπουργία σε μια συμφωνία διαμοιρασμού της εξουσίας με τον Γιαΐρ Λαπίντ του Yesh Atid κατά τη διάρκεια του 2020-21, και αφού εγκατέλειψε την πολιτική τον Ιούνιο του 2022, πρόσφατα καταχώρησε ένα νέο κόμμα με την ονομασία Bennett 2026.

«Το δόγμα Μπέγκιν», παρατήρησε ο Μπένετ -επικαλούμενος τον εκλιπόντα πρωθυπουργό Μεναχέμ Μπέγκιν, ιδρυτική μορφή της ισραηλινής δεξιάς- »είναι να επιτεθείς και να καταστρέψεις, όπως έκανε το Ισραήλ επί των ημερών του στο Ιράκ και αργότερα στη Συρία. Το δόγμα του Νετανιάχου είναι να απειλεί και στη συνέχεια να διαρρέει ότι σκόπευε να χτυπήσει αλλά δεν του επετράπη να το κάνει».

Ο Μπένετ πρόσθεσε ότι με τους πληρεξουσίους του Ιράν να έχουν αποδυναμωθεί στην περιοχή, το Ισραήλ δεν πρέπει να χάσει τη μοναδική ευκαιρία που του δίνεται για να επιτεθεί στο Ιράν, σημειώνοντας την έλλειψη δράσης κατά της συμμάχου του Ιράν Χαμάς και τις επακόλουθες ολέθριες συνέπειες της επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Ο Μπένετ κατηγόρησε τον ίδιο τον Νετανιάχου ότι κρύβεται πίσω από τη διαρροή στους New York Times, διαμορφώνοντας την ως μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την αδράνειά του στην πολιτική του βάση, ιδίως υπό το πρίσμα ότι ο Τραμπ τον τύφλωσε δημοσίως ανακοινώνοντας επικείμενες απευθείας συνομιλίες με το Ιράν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Οβάλ Γραφείο στις 7 Απριλίου. Ο ισχυρισμός αντιμετωπίστηκε με κάποιο σκεπτικισμό.

«Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η διαρροή προήλθε από ισραηλινή πηγή», δήλωσε στο Al-Monitor ανώτερη ισραηλινή πολιτική πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Περιέχει πολύ ανησυχητικές λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση της σχεδιαζόμενης επίθεσης, συμπεριλαμβανομένης της σχεδιαζόμενης εμπλοκής χερσαίων δυνάμεων κομάντος, μαζί με αεροπορικά πλήγματα. Αγγίζει τα όρια της τρέλας».

Ανεξάρτητα από την πηγή, η διαρροή έριξε τα φώτα της δημοσιότητας στην αιφνίδια πρόσκληση του Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο στις 7 Απριλίου. Ο σκοπός της εσπευσμένα οργανωμένης επίσκεψης παραμένει ασαφής, αλλά είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο Νετανιάχου αιφνιδιάστηκε από την ανακοίνωση του Τραμπ για απευθείας συνομιλίες που θα ξεκινούσαν μόλις πέντε ημέρες αργότερα με το Ιράν. Παρόλα αυτά, ο Νετανιάχου διατήρησε την ψυχραιμία του μπροστά στις κάμερες, προφανώς αποφασισμένος να αποφύγει μια δημόσια ταπείνωση τύπου Ζελένσκι. Σύμφωνα με πηγές των New York Times, ωστόσο, ο Νετανιάχου είχε προηγουμένως παροτρύνει παρασκηνιακά τον Τραμπ να βάλει στο “ράφι” τη διπλωματική οδό, αλλά δεν τα κατάφερε. Παρά το γεγονός αυτό, ο Νετανιάχου επέμεινε, δημόσια και ιδιωτικά, ότι η συνάντησή τους είχε πάει «πολύ καλά».

Είναι σχεδόν αδιάφορο αν ο Νετανιάχου ξεκίνησε την εσπευσμένη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον για να προσπαθήσει να αποτρέψει τον Τραμπ από την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ιράν, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι στον κύκλο του, ή αν ο Τραμπ τον κάλεσε για να χρησιμεύσει ως σκηνικό για το σόου του στο Οβάλ Γραφείο. 

Γουίτκοφ – Νετανιάχου δεν είναι στην ίδια σελίδα

Ο πρώτος γύρος των αμερικανο-ιρανικών συνομιλιών πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου στο Ομάν, ενώ ο δεύτερος γύρος είναι στις 19 Απριλίου στη Ρώμη. Μετά την πρώτη συνάντηση, συνεργάτες του Νετανιάχου δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν καταδικασμένες να αποτύχουν και ότι ο Τραμπ θα έδινε τελικά το πράσινο φως για στρατιωτική δράση. Αυτή η πρόβλεψη φαίνεται τώρα ότι ήταν υπερβολικά αισιόδοξη ή δεν ήταν ποτέ  αξιόπιστη. Ένας σύμβουλος του Νετανιάχου που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσε πρόσφατα στο Al-Monitor: «Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι θα μπορούσε να ξυπνήσει αύριο το πρωί με μια νέα πυρηνική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών». 

Επιπλέον, τα πρόσφατα σχόλια του διαπραγματευτή των ΗΠΑ, του Στιβ Γουίτκοφ, δείχνουν ότι η αναδυόμενη συμφωνία με το Ιράν μοιάζει πολύ με τη συμφωνία του 2015 που είχε μεσολαβήσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, την ίδια συμφωνία που ο Τραμπ αθέτησε το 2018.

Σε συνέντευξή του στο Fox News, ο Γουίτκοφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι “η συζήτηση με τους Ιρανούς θα αφορά κυρίως δύο κρίσιμα σημεία”, προσθέτοντας ότι το πρώτο είναι η επαλήθευση του εμπλουτισμού ουρανίου και το δεύτερο “τελικά η επαλήθευση σχετικά με τον οπλισμό, που περιλαμβάνει πυραύλους, τον τύπο των πυραύλων που έχουν αποθηκεύσει εκεί, και περιλαμβάνει την ενεργοποίηση για μια βόμβα”. Δεν αναφέρθηκε στην απαίτηση από την Τεχεράνη να διαλύσει πλήρως το πυρηνικό της πρόγραμμα. Σε ανάρτησή του στο Χ, πάντως, ο Γουίτκοφ την Τρίτη είχε δηλώσει ότι σε οποιαδήποτε τελική συμφωνία, “το Ιράν πρέπει να σταματήσει και να εξαλείψει το πρόγραμμα εμπλουτισμού και οπλοποίησης των πυρηνικών του”.

Ο Νετανιάχου έχει καταστήσει σαφές ότι θα δεχθεί μόνο μια συμφωνία που θα διαλύσει πλήρως την πυρηνική υποδομή του Ιράν, αντικατοπτρίζοντας τον αφοπλισμό του προγράμματος της Λιβύης υπό την εποπτεία των ΗΠΑ κατά την εποχή του Μπιλ Κλίντον. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ζήτησε μια «συμφωνία τύπου Λιβύης», στην οποία οι πράκτορες «θα πάνε μέσα, θα ανατινάξουν τις εγκαταστάσεις, θα αποσυναρμολογήσουν όλο τον εξοπλισμό, υπό αμερικανική επίβλεψη με αμερικανική εκτέλεση».

Ενώ ο Νετανιάχου έδωσε έναν πολύ προβεβλημένο αγώνα κατά της πρόθεσης του Ομπάμα να υπογράψει τη συμφωνία με το Ιράν – πηγαίνοντας πίσω από την πλάτη του για να κινητοποιήσει την αντίθεση του Κογκρέσου στη συμφωνία – είναι σαφώς απρόθυμος να τα βάλει με τον Τραμπ. Η μόνη του επιλογή επομένως ήταν να αποδεχθεί την επιλογή του Τραμπ και να επιρρίψει την ευθύνη για την αδράνεια στον πρόεδρο. 

«Το έχει συνηθίσει να κατηγορεί άλλους. Το κάνει καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του», δήλωσε στο Al-Monitor πηγή του κυβερνητικού συνασπισμού του Νετανιάχου, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Είναι άνθρωπος των λόγων, όχι των πράξεων. Μιλάει εναντίον του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, αλλά δεν του έχει επιτεθεί. Ο Μπέγκιν επιτέθηκε στο ιρακινό πυρηνικό πρόγραμμα το 1981 χωρίς να ζητήσει από κανέναν άδεια. Ο πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ κατέστρεψε τον συριακό αντιδραστήρα το 2007 χωρίς να ζητήσει άδεια”.

Σύμφωνα με την πηγή του συνασπισμού, ο Νετανιάχου επιδιώκει την έγκριση για δράση, αλλά όταν δεν την παίρνει, μεταθέτει την ευθύνη. “Αυτό είναι κλασικό παράδειγμα Νετανιάχου, ο οποίος πάντα ψάχνει για θύματα στα οποία θα ρίξει το φταίξιμο για τη δική του αποτυχία”.

Μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία;

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, τα χάσματα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν δεν είναι ανυπέρβλητα καθώς εργάζονται προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας. Ωστόσο, ισραηλινή διπλωματική πηγή δήλωσε στο Al-Monitor ότι το Ισραήλ δυσκολεύεται να κατανοήσει τη θέση της κυβέρνησης Τραμπ, δεδομένων των διφορούμενων και κάπως ασυνεπών δηλώσεων του Γουίτκοφ . 

Το Ιράν φέρεται να έχει δείξει προθυμία να υποχωρήσει σε ορισμένες απαιτήσεις των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής λειτουργίας και εποπτείας του πυρηνικού του προγράμματος από τρίτους.

«Είναι σαφές ότι οι Ιρανοί θέλουν μια νέα πυρηνική συμφωνία», δήλωσε στο Al-Monitor, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. «Είναι εξίσου σαφές ότι ο Τραμπ θα ήταν πολύ ευχαριστημένος με μια νέα πυρηνική συμφωνία. Θέλει πραγματικά να πάρει το Νόμπελ Ειρήνης για κάτι. Το ερώτημα είναι αν έχει την υπομονή για τις αργές διαπραγματεύσεις του Ιράν σε στυλ παζαριού».

Το Ισραήλ ζυγίζει δύο πιθανά αποτελέσματα όσον αφορά τις συνομιλίες: Ένα στο οποίο η ανυπομονησία οδηγεί τον Τραμπ να υποχωρήσει στις απαιτήσεις του Ισραήλ για στρατιωτική δράση κατά του Ιράν και ένα στο οποίο ο Τραμπ δέχεται παραχωρήσεις, διαμορφώνει τη συμφωνία ως βελτίωση σε σχέση με εκείνη του Ομπάμα και δηλώνει νικητής. Εάν συμβεί το τελευταίο, ο Νετανιάχου θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια δύσκολη επιλογή – να αποδεχθεί με απροθυμία την κατάσταση, όπως έκανε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Οβάλ Γραφείο, ή να αντιμετωπίσει τον Τραμπ κατά μέτωπο. Προς το παρόν, η πιθανότητα να αψηφήσει ο Νετανιάχου τον Τραμπ φαίνεται τόσο μικρή όσο και οι πιθανότητες να εξαπολύσει επίθεση στο Ιράν χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments