Ο Μακρόν προσκαλεί διεθνείς ερευνητές να εργαστούν στην Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Le Monde diplomatique
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε επιστήμονες από όλο τον κόσμο να εργαστούν στη Γαλλία ή την Ευρώπη, καθώς η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει αρχίσει να μειώνει τη χρηματοδότηση για πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς.
Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν ανέφερε τις ΗΠΑ, όπου εκατοντάδες επιστήμονες έχουν απολυθεί λόγω περικοπών χρηματοδότησης στην έρευνα, εν μέσω της ευρύτερης σύγκρουσης μεταξύ των πανεπιστημίων και του Ντόναλντ Τραμπ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Επικριτές του Αμερικανού προέδρου μεταξύ των οργανώσεων καθηγητών και φοιτητών υποστηρίζουν ότι τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να περιοριστεί η ελευθερία του λόγου, όταν οι πανεπιστημιουπόλεις πρέπει να είναι ένας χώρος για την ελευθερία της έκφρασης και την ακαδημαϊκή σκέψη.
«Εδώ στη Γαλλία, η έρευνα είναι προτεραιότητα, η καινοτομία ένας πολιτισμός, η επιστήμη ένας απεριόριστος ορίζοντας. Ερευνητές από όλο τον κόσμο, επιλέξτε τη Γαλλία, επιλέξτε την Ευρώπη!», έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Χ.
Οι περικοπές στα αμερικανικά πανεπιστήμια συνιστούν απειλή για την επιβίωση των ακαδημαϊκών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και έχουν δώσει στους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης την ελπίδα ότι θα μπορούσαν να καρπωθούν ένα πνευματικό απροσδόκητο κέρδος.
Η Γαλλία εγκαινίασε μια πλατφόρμα υπό τον τίτλο «Επιλέξτε τη Γαλλία για την Επιστήμη», που λειτουργεί από τον Γαλλικό Εθνικό Οργανισμό Ερευνών (ANR) και δίνει τη δυνατότητα σε πανεπιστήμια, σχολεία και ερευνητικούς οργανισμούς να υποβάλουν αίτηση για συγχρηματοδότηση από την κυβέρνηση για να φιλοξενήσουν ερευνητές.
«Η Γαλλία έχει δεσμευτεί να αντισταθεί στις επιθέσεις κατά της ακαδημαϊκής ελευθερίας σε ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ANR.
Πρόσθεσε ότι «το διεθνές πλαίσιο» δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για ένα άνευ προηγουμένου κύμα κινητικότητας μεταξύ ερευνητών παγκοσμίως και ότι η Γαλλία σκοπεύει να τοποθετηθεί ως φιλόξενος χώρος για όσους επιθυμούν να συνεχίσουν την εργασία τους στην Ευρώπη.
Ο ANR είπε ότι η πλατφόρμα θα επιτρέψει στα πανεπιστήμια να υποβάλουν έργα για να φιλοξενήσουν διεθνείς ερευνητές, ειδικά σε τομείς όπως η έρευνα για την υγεία, το κλίμα και η βιοποικιλότητα, η τεχνητή νοημοσύνη, οι διαστημικές μελέτες, η γεωργία, η ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα και τα ψηφιακά συστήματα.
Σχεδόν 300 αιτήσεις στο Πανεπιστήμιο Εξ-Μαρσέιγ Στο πλαίσιο αυτό, καθεστώς «επιστημονικού πρόσφυγα» προσφέρει το Πανεπιστήμιο Εξ-Μαρσέιγ (Aix-Marseille), στη Γαλλία, το οποίο ανοίγει τις πόρτες του σε Αμερικανούς ακαδημαϊκούς και ερευνητές, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τα μέτρα της κυβέρνησης Τραμπ εναντίον των πανεπιστημίων.
Σχεδόν 300 ακαδημαϊκοί υπέβαλαν αίτηση στο γαλλικό πανεπιστήμιο, που ήταν ένα από τα πρώτα στην Ευρώπη που ανταποκρίθηκε στο πάγωμα της χρηματοδότησης, τις περικοπές και τις εκτελεστικές εντολές που εξαπέλυσε εναντίον ιδρυμάτων σε όλες τις ΗΠΑ η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Την Πέμπτη το πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι έχει λάβει 298 αιτήσεις σε ένα μήνα, εκ των οποίων οι 242 κρίθηκαν επιλέξιμες. Οι αιτούντες προέρχονταν από ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, η NASA, το Columbia, το Yale και το Stanford.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας