Πολιτική

Δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα για ανακήρυξη ΑΟΖ από Ιόνιο έως Ταίναρ

Δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα για ανακήρυξη ΑΟΖ από Ιόνιο έως Ταίναρ

Πηγή Φωτογραφίας: ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Ενσωμάτωση της συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας, που είχε υπογραφεί στις 9 Ιουνίου 2020 και είχε τεθεί σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2021

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο «ανακηρύσσεται από την Ελληνική Δημοκρατία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, των Ιονίων Νήσων και μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου. Πρόκειται ουσιαστικά για την ενσωμάτωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, που είχε υπογραφεί στις 9 Ιουνίου 2020 και είχε τεθεί σε ισχύ τον Νοέμβριο του 2021.

Όπως σημειώνεται στο Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 33, «ανακηρύσσεται από την Ελληνική Δημοκρατία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, των Ιονίων Νήσων και μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», με βάση τις σχετικές διατάξεις της ελληνοϊταλικής συμφωνίας του 2020 και της Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση, και ως προς τις λοιπές ακτές της, των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας της 10ης Δεκεμβρίου 1982».

Η Συμφωνία των δύο πλευρών βασίστηκε στη Σύμβαση των Ηνωμένων για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, και ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις ελληνικές θέσεις για το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Τα επόμενα βήματα

Το πλήρες κείμενο της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ) δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και 26 μέλη του υπουργικού συμβουλίου (υπουργούς και αναπληρωτές).

Τα επόμενα βήματα είναι η πληροφόρηση των αρμοδίων θεσμικών οργάνων και διαδικτυακών ιστοτόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς πρόκειται για μια ρυθμιστική, επίσημη εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή οδηγία 2014/89/ΕΕ.

Πρόκειται για ένα κείμενο – πλαίσιο (ως εκ τούτου δεν εισέρχεται σε λεπτομερείς περιγραφές για το πού θα χωροθετηθεί τι), που περιγράφει τους κανόνες για την οργάνωση του θαλάσσιου χώρου της χώρας ως προς τις δραστηριότητες, όπως τις ιχθυοκαλλιέργειες, την αλιεία, τις θαλάσσιες μεταφορές, τον τουρισμό, την εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων κ.α.Με βάση αυτό θα ακολουθήσει η έκδοση 4 θαλάσσιων χωροταξικών πλαισίων των ισάριθμων χωρικών ενοτήτων, όπως συνέβη και με τα Περιφερειακά Χωροταξικά Πλαίσια (12 από τα συνολικά 13 έχουν ήδη δημοσιευθεί, ενώ εκκρεμεί το 13ο που αφορά στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου).

Προφανώς η σημασία της ΕΧΣΘΧ ξεπερνά την ευταξία στις θάλασσες της χώρας, καθώς, όπως επεσήμανε σε σχετικές δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, «είναι η πρώτη φορά που σε επίσημο ρυθμιστικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτυπώνεται η ελληνική υφαλοκρηπίδα με τρόπο που υπάρχει πλήρης επήρεια στις θαλάσσιες ζώνες και τα νησιά μας».

Ο κ. Παπασταύρου χαρακτήρισε τον χάρτη που συνοδεύει την ΕΧΣΘΧ ως «μια παρακαταθήκη για το μέλλον» και πράγματι το πιο εύληπτο στο όλο εγχείρημα είναι ο χάρτης.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments