Η πορεία της Κεντροαριστεράς προς τη σταύρωση

Πηγή Φωτογραφίας: [375142] ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Οι ηγέτες των κομμάτων της Κεντροαριστεράς αντιμετωπίζουν τον δικό τους «Γολγοθά», καθώς βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές δημοσκοπικές προκλήσεις και εσωκομματικές αναταραχές.
Όλοι τους ελπίζουν σε πολιτική Ανάσταση, αν και τα σημερινά δεδομένα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τους κυρίους Ανδρουλάκη, Φάμελλο και Χαρίτση. Οι προκλήσεις ποικίλλουν από κόμμα σε κόμμα, αλλά είναι κοινό σημείο ότι το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά θα κληθούν σύντομα να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε προσυνεδριακή περίοδο, με την διαφορά ότι το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί – πιθανότατα θα γίνει το φθινόπωρο – ενώ το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι προγραμματισμένο για τον Ιούνιο. Παράλληλα, η Νέα Αριστερά είναι πλήρως διαιρεμένη, όπως φάνηκε από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Έμφαση στην επικοινωνία
Λαμβάνοντας υπόψη τους αριθμούς και τον θεσμικό ρόλο του ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Η αναστολή της κομματικής ιδιότητας της Κατερίνας Μπατζελή για έναν χρόνο, αν και δημιούργησε εσωστρέφεια, προκάλεσε λιγότερες αντιδράσεις από όσες πολλοί περίμεναν. Για παράδειγμα, η αντίδραση του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, καθώς και άλλων κορυφαίων στελεχών όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ήταν πολύ πιο ήπια σε σχέση με τις προηγούμενες διαρροές.
Πριν αναχωρήσει για τις πασχαλινές του διακοπές στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο Νίκος Ανδρουλάκης πραγματοποίησε το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης μια ευρεία σύσκεψη με κορυφαία στελέχη. Στο ίδιο τραπέζι συμμετείχαν ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Κώστας Τσουκαλάς, ο Παναγιώτης Δουδωνής, ο Δημήτρης Μάντζος και άλλοι. Ο κύριος στόχος της συνάντησης ήταν να καθοριστούν οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν, ώστε το ΠΑΣΟΚ να αναστρέψει την πτωτική πορεία στις δημοσκοπήσεις.
Από τις συζητήσεις προέκυψε η ανάγκη ενίσχυσης του επικοινωνιακού τομέα του κόμματος, καθώς και η βελτίωση της λειτουργίας του γραφείου του κ. Ανδρουλάκη. Επιπλέον, απαιτείται πλήρης αποσαφήνιση της στρατηγικής σχετικά με τις συμμαχίες. Ωστόσο, είναι προφανές ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το θέμα αυτό. Ο κ. Τσουκαλάς προτείνει γενναία ανοίγματα προς τον προοδευτικό χώρο, ενώ η κυρία Διαμαντοπούλου υποστηρίζει την αυτόνομη πορεία του κόμματος.
Στην πλατεία Κουμουνδούρου
Οι επόμενοι δύο μήνες αναμένονται δύσκολοι για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κόμμα εισέρχεται σε προσυνεδριακή περίοδο, εν μέσω χαμηλών ποσοστών στις δημοσκοπήσεις. Δεδομένου ότι τα όργανα του κόμματος έχουν εκλεγεί από την εποχή του Αλέξη Τσίπρα, είναι σημαντικό να δούμε πώς θα αναδειχθεί η νέα ηγεσία, κυρίως η Κεντρική Επιτροπή, η οποία σύμφωνα με το καταστατικό εκλέγεται από τη βάση. Πολλοί από τους στελέχους πιστεύουν ότι θα πρέπει να αλλάξει αυτή η διαδικασία και η εκλογή να γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή από το Συνέδριο.
Ένα κομβικό ζήτημα είναι οι συμμαχίες, ειδικά μετά την απόρριψη της πρότασης από τη Νέα Αριστερά. Ο Σωκράτης Φάμελλος, σύμφωνα με τους στενούς του συνεργάτες, θα συνεχίσει να απευθύνει προσκλήσεις στους κυρίους Ανδρουλάκη και Χαρίτση, αν και θα δεχτεί κριτική από διάφορες πλευρές. Από τη μία, οι κύριοι Παππάς και Πολάκης αμφισβητούν την ουσία της πρότασης, ενώ από την άλλη, στελέχη όπως ο Χρήστος Σπίρτζης εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με το περιεχόμενο.
Νέα Αριστερά και αποσύνθεση
Σε αυτή την ατμόσφαιρα, η απόφαση της Νέας Αριστεράς να απορρίψει την πρόταση ενοποίησης με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και την προοπτική δημιουργίας ενός «λαϊκού μετώπου», φέρνει νέα δεδομένα. Οι προοπτικές για ένα ευρύτερο σχήμα αδυνατίζουν, καθώς αναδεικνύονται οι αδυναμίες συνεννόησης και περιορίζονται οι ενωτικές φωνές. Στην πραγματικότητα, το κόμμα του κ. Χαρίτση φαίνεται να οδηγείται σε διάσπαση, καθώς ο ίδιος, παρά τη γενικά αναγνωρισμένη αξιοπρεπή στάση του, είναι πλήρως αποδυναμωμένος.
Αυτό συμβαίνει διότι καταγράφηκε το πρωτοφανές γεγονός ότι ο πρόεδρος του κόμματος ηττήθηκε από την εσωκομματική αντιπολίτευση σε ένα κρίσιμο ζήτημα, αυτό των αποφάσεων για τη συγκρότηση συμμαχιών.
Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ του προέδρου και του γραμματέα, Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Σε αυτό το ρευστό πολιτικό τοπίο, και ειδικά στην τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, ορισμένοι εκτιμούν ότι ο µόνος κερδισµένος µπορεί να είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Και για τον πρώην πρωθυπουργό, ωστόσο, ο χρόνος µοιάζει να αρχίζει να µετράει αντίστροφα, προκειµένου να αναλάβει τις πολιτικές πρωτοβουλίες που φαίνεται να έχει κατά νου.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας