Με “συνταγή Μακρόν” ο πρωθυπουργός απέναντι στον κατακερματισμό

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Η Νέα Δημοκρατία παραμένει σε χαμηλά επίπεδα δημοσκοπήσεων, αν και διατηρεί μια ασφαλή απόσταση από τον δεύτερο, ενώ το ΠΑΣΟΚ, η αξιωματική αντιπολίτευση, παρουσιάζει πτωτική πορεία. Στη δεύτερη θέση, προς το παρόν, βρίσκεται η Πλεύση Ελευθερίας. Σε αυτό το πλαίσιο, το Μέγαρο Μαξίμου εργάζεται για τη διαμόρφωση ενός νέου αφηγήματος. Το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος» ενισχύεται, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, όχι μόνο λόγω της ρευστότητας στο πολιτικό σκηνικό και της αδυναμίας των αντιπάλων να παρουσιαστούν ως εναλλακτικές κυβερνητικές προτάσεις, αλλά και εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί στο διεθνές περιβάλλον, τόσο γεωπολιτικά όσο και γεωοικονομικά.
Στην εξίσωση του «χάους» προστίθεται και ο φόβος της πιθανής επανεμφάνισης της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία συνεχίζει να αντλεί υποστήριξη από διάφορες πηγές. Οι πρόσφατες αναφορές του Μητσοτάκη στη δεκαετία της κρίσης αποκαλύπτουν πολλά από μόνες τους, καθώς προσπαθεί να αναβιώσει μνήμες του 2015 – μνήμες που, σύμφωνα με γαλάζια στελέχη, θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν τα ακροατήρια του παλιού «Μένουμε Ευρώπη». Σε μια «καλά λειτουργούσα δημοκρατία», όπως δήλωσε ο Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον αναλυτή και συγγραφέα Ρόμπερτ Κάπλαν, «χρειάζονται σταθερά, λογικά κόμματα που κυβερνώνται από το Κέντρο». Υπογράμμισε επίσης ότι «μερικές φορές δεν συνειδητοποιούμε πόσο κοντά φτάσαμε σε μια καταστροφή και τείνουμε να ξεχνάμε εύκολα τι συνέβη πριν από μια δεκαετία». Λίγες ημέρες νωρίτερα, μιλώντας στους γαλάζιους βουλευτές κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, έστειλε μήνυμα για «αντιπαράθεση με τον μηδενισμό που τροφοδοτεί τον νέο λαϊκισμό της αμφισβήτησης».
“Γαλλική” τακτική
Ο Μητσοτάκης φαίνεται να υιοθετεί τη στρατηγική του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος στις βουλευτικές εκλογές βρέθηκε αντιμέτωπος με τον κύριο αντίπαλό του, Ζαν-Λικ Μελανσόν, από τα αριστερά, μετά την αναμέτρησή του με την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές. Ο Μακρόν επιτέθηκε στο μαξιμαλιστικό εκλογικό σύνθημα «Μελανσόν για πρωθυπουργός», αμφισβητώντας το «ανεδαφικό και ακοστολόγητο» πρόγραμμα του αντιπάλου του και κατηγορώντας συνολικά «τα άκρα» ότι επιδιώκουν την πρόκληση πολιτικού χάους και την υπονόμευση της ενότητας της χώρας.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια να πείσει το εκλογικό σώμα – ιδιαίτερα εκείνους που βρίσκονται σε αδιευκρίνιστη θέση – ότι η κυβέρνηση και το κόμμα του είναι οι μόνες σταθερές δυνάμεις που αντιστέκονται «στα φαντάσματα του λαϊκισμού». Ιδιαίτερα οι επιθέσεις κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία αρχικά κέρδισε δημοτικότητα (δηλαδή παρουσίασε σημαντική βελτίωση στους προσωπικούς της δείκτες) και στη συνέχεια είδε αύξηση στην πρόθεση ψήφου, αναμένονται να γίνουν με πιο προγραμματικό λόγο, καθώς οι κυλιόμενες μετρήσεις δείχνουν ότι ο Μητσοτάκης και η ΝΔ διατηρούν την υπεροχή τους στο θέμα της κυβερνησιμότητας. Όπως δήλωσε συνεργάτης του Πρωθυπουργού, «έρχεται η στιγμή που όλοι πρέπει να δηλώσουν τι θέλουν να κάνουν για τη χώρα και πώς ακριβώς σκοπεύουν να το επιτύχουν».
Κοινωνική ατζέντα
Ταυτόχρονα, η ραγδαία άνοδος και η ανθεκτικότητα της Πλεύσης Ελευθερίας αρχίζουν να ανησυχούν τα στελέχη της ΝΔ σχετικά με τις πιθανές συνέπειες μιας παρατεταμένης αποσταθεροποίησης του πολιτικού σκηνικού. Για το λόγο αυτό, ορισμένοι βουλευτές θεωρούν ότι η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών είναι το κλειδί για τις εξελίξεις. Ήδη, ο Μητσοτάκης προσπαθεί να επιταχύνει τις κυβερνητικές διαδικασίες: έχει ανακοινώσει σειρά μέτρων στη λεγόμενη «κοινωνική» ατζέντα και, μετά το Πάσχα (την ερχόμενη Τετάρτη), θα ξεκινήσει τον δεύτερο κύκλο επισκέψεων και συσκέψεων στα υπουργεία, με στόχο την ενίσχυση του κυβερνητικού αφηγήματος.
Υπάρχουν αναλυτές που εντοπίζουν κινδύνους για το κυβερνών κόμμα λόγω μιας πρόωρης και επίμονης προβολής φόβων. «Βρισκόμαστε σε μια εκλογικά νεκρή περίοδο, επομένως ένα τμήμα των ψηφοφόρων μπορεί να εκφράζει τις ανησυχίες του με εκτονωτικό τρόπο. Σημαντικά διλήμματα μπορεί να αποδειχθούν μπούμερανγκ αυτή τη στιγμή», αναφέρει δημοσκόπος. Προσθέτει ότι ένα μέρος των πολιτών αισθάνεται την ανάγκη να στείλει τα μηνύματά του προς κάθε κατεύθυνση: «Είναι στο χέρι των κομμάτων να τα ερμηνεύσουν σωστά, επιλέγοντας όχι τον αντίπαλο, αλλά τη σωστή στρατηγική».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας