Γεωπολιτικά

Πώς οι δασμοί Τραμπ θα μπορούσαν να κλονίσουν τις τεχνολογικές φιλοδοξίες της Μέσης Ανατολής

Πώς οι δασμοί Τραμπ θα μπορούσαν να κλονίσουν τις τεχνολογικές φιλοδοξίες της Μέσης Ανατολής

Πηγή Φωτογραφίας: Sharjah 24, Dubais Museum of the Future hires first robotic staff member

Οι αμερικανικοί δασμοί στους ημιαγωγούς και οι προσπάθειες για εγχώρια παραγωγή απειλούν ενδεχομένως τις βιομηχανίες στο Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ παράλληλα με τις επενδύσεις και τις κοινοπραξίες με αμερικανικές εταιρείες

Η Μέση Ανατολή έχει μέχρι στιγμής αποφύγει σε μεγάλο βαθμό τις άμεσες επιπτώσεις από τους δασμολογικούς περιορισμούς του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά η επόμενη ομοβροντία στην παγκόσμια εμπορική του επανεκκίνηση θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει έναν τομέα κλειδί για τις περιφερειακές τεχνολογικές φιλοδοξίες – τους ημιαγωγούς.

Όπως αναφέρει το al monitor, στις 14 Απριλίου, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αποκάλυψε έρευνα εθνικής ασφάλειας για τις εισαγωγές τεχνολογίας ημιαγωγών, μια έρευνα που θεωρείται ευρέως ως πρόδρομος σαρωτικών νέων δασμών με στόχο τη μείωση της εξάρτησης των ΗΠΑ από τους κατασκευαστές τσιπ της Ανατολικής Ασίας. Μια ημέρα νωρίτερα, ο Τραμπ δήλωσε ότι σύντομα θα αποκαλύψει τους δασμολογικούς συντελεστές για τους ημιαγωγούς και επίσης πρότεινε ότι ορισμένες εταιρείες θα μπορούσαν να λάβουν εξαιρέσεις.

Η κυβέρνηση δεν έχει δημοσιοποιήσει πρόσθετες λεπτομέρειες, αλλά ακόμη και η προοπτική νέων δασμών έχει ήδη ταρακουνήσει το παγκόσμιο τεχνολογικό τοπίο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ο αμερικανικός γίγαντας τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Nvidia δεσμεύτηκε στις 14 Απριλίου να επενδύσει έως και 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης στις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνεργασία με την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

Παρά αυτή την επίδειξη ευθυγράμμισης με τους βιομηχανικούς στόχους των ΗΠΑ, μόλις 24 ώρες αργότερα η Nvidia αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε στην εταιρεία ότι θα χρειαστεί νέα άδεια για να εξάγει τα τσιπ H20 στην Κίνα – ένα νέο εμπόδιο που επηρεάζει πωλήσεις δισεκατομμυρίων.

Όπως και άλλοι δασμοί που ανακοινώθηκαν προηγουμένως, αυτές οι νέες τεχνολογικές εισφορές δεν θα πρέπει να επηρεάσουν άμεσα μεγάλο μέρος του εμπορίου με τη Μέση Ανατολή, αλλά η ατζέντα του Τραμπ για τα τσιπ εξακολουθεί να παρουσιάζει κινδύνους αλλά και ευκαιρίες για τις περιφερειακές δυνάμεις, απαιτώντας τους να πλοηγηθούν σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τεχνολογίας. Για παράδειγμα, το Ισραήλ διαθέτει μια εδραιωμένη βιομηχανία παραγωγής τσιπ και τα κράτη του Κόλπου εντείνουν τις προσπάθειες να γίνουν παίκτες στον χώρο των ημιαγωγών.

Μεταξύ των κρατών του Κόλπου, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς έχουν ποντάρει στην αξιοποίηση των ισχυρών δεσμών τεχνολογίας με τις ΗΠΑ για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης νέων στρατηγικών βιομηχανιών, με αιχμή του δόρατος την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό φάνηκε τον Μάρτιο, όταν ο σημαίνων σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΑΕ, ο σεΐχης Τανχούν μπιν Ζέιντ Αλ Ναχιάν, ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες υψηλού επιπέδου στον τομέα της τεχνολογίας με αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ και ηγέτες της βιομηχανίας.

Η επίσκεψη του σεΐχη Τανχούν, η οποία φέρεται να περιελάμβανε μια προσπάθεια άσκησης πίεσης για την ελάφρυνση των περιορισμών εξαγωγής τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, κορυφώθηκε με τη δέσμευση των ΗΑΕ να επενδύσουν 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 10 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάνω σε αυτούς τους δεσμούς με τις ΗΠΑ, η διαφαινόμενη αναστάτωση της τεχνολογικής βιομηχανίας θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα ανοίγματα για το Άμπου Ντάμπι παρά τις νέες προκλήσεις. Το κράτος του Κόλπου προβάλλει τον εαυτό του ως μια πολιτικά ευθυγραμμισμένη, πλούσια σε κεφάλαια εναλλακτική λύση σε έναν τομέα όπου η κλίμακα και η γεωπολιτική εμπιστοσύνη αποτελούν προϋποθέσεις. 

Ο Μοχάμεντ Σολιμάν, συνεργάτης που επικεντρώνεται στην τεχνολογία στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής στην Ουάσινγκτον και μέλος της εταιρείας επιχειρηματικής στρατηγικής McLarty Associates, επισημαίνει πρόσφατες συμφωνίες ΗΠΑ-Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης μιας επένδυσης  ύψους 1,5 δισ. δολαρίων το 2024 από τη Microsoft στην εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης G42 του Αμπού Ντάμπι.

«Οραματίζομαι ένα σενάριο όπου τα ΗΑΕ αναδεικνύονται ως μέρος μιας τεχνολογικής-βιομηχανικής βάσης που θα συμμαχεί με τις ΗΠΑ, συμβάλλοντας στη διαφοροποίηση της υπερσυγκέντρωσης της παραγωγής τσιπ στην Ανατολική Ασία – μια πρόταση που είναι πιθανό να προσελκύσει την Ουάσινγκτον καθώς εντείνει τον ανταγωνισμό της με την Κίνα», δήλωσε ο Σολιμάν στο Al-Monitor. 

Έκθεση στη Μέση Ανατολή

Στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, το Ισραήλ είναι η χώρα που είναι πιο άμεσα εκτεθειμένη σε πιθανούς δασμούς τεχνολογίας, ενώ στον Κόλπο, κράτη όπως τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία, ηγέτες στην προσπάθεια να οικοδομήσουν τις βιομηχανίες τεχνολογίας και ημιαγωγών τους, πρέπει να αντιμετωπίσουν εξαγωγικούς περιορισμούς γύρω από τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. 

Οι ημιαγωγοί και τα συναφή ηλεκτρονικά προϊόντα αντιπροσώπευαν το 27% των ισραηλινών εξαγωγών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2024, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εξαγωγών του Ισραήλ, και οι αμερικανικοί κολοσσοί των τσιπ έχουν ισχυρούς δεσμούς με τη χώρα. Η Intel, για παράδειγμα, σχεδίαζε ένα εργοστάσιο τσιπ αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο νότιο Ισραήλ, αλλά η εταιρεία σταμάτησε το έργο το 2024. 

Αν και μένει να φανεί αν η Ουάσινγκτον θα επιβάλει στοχευμένους δασμούς στα τσιπ στο στενό της εταίρο Ισραήλ, οποιαδήποτε διαταραχή στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού θα μπορούσε να έχει δευτερογενείς συνέπειες για τις ισραηλινές επιχειρήσεις που είναι ήδη ενσωματωμένες στο παγκόσμιο οικοσύστημα σχεδιασμού και κατασκευής τσιπ.

Ωστόσο, στον Κόλπο είναι εκεί όπου οι γεωπολιτικοί υπολογισμοί ενδέχεται να μετατοπιστούν ταχύτερα. Αν και τα ΗΑΕ φιλοξενούν σήμερα μόνο ένα εργοστάσιο κατασκευής ημιαγωγών, οι φιλοδοξίες τους είναι παγκόσμιας κλίμακας. Τον Σεπτέμβριο του 2024, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η TSMC και η Samsung Electronics είχαν ξεκινήσει συνομιλίες σχετικά με πιθανά μεγαλεπήβολα έργα τσιπ στα ΗΑΕ με τιμή που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, μια εξέλιξη που έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τον κλάδο τα επόμενα χρόνια και να ωθήσει τις περιφερειακές επενδύσεις ΤΝ. 

Ενώ οι συζητήσεις βρίσκονταν σε πρώιμο στάδιο και συναντούσαν εμπόδια , η προοπτική τέτοιων επενδύσεων υπογράμμιζε την πρόθεση του Άμπου Ντάμπι να τοποθετηθεί ως βασικός κόμβος στο μέλλον της τεχνολογικής παραγωγής. Κρίσιμο είναι ότι η TSMC και η Samsung φέρεται επίσης να είχαν συζητήσεις με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την ανάθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες της εποπτείας της παραγωγής των Εμιράτων, εν μέσω φόβων ότι τα τσιπ που παράγονται εκεί θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια της Κίνας. 

Τώρα, ωστόσο, η αυστηροποίηση των ελέγχων των εξαγωγών από τον Τραμπ και οι απειλές για δασμούς θα μπορούσαν να αναγκάσουν εταιρείες όπως η TSMC – η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ στον κόσμο – να αναπροσαρμόσουν τα σχέδια επέκτασής τους υπό το πρίσμα της αναδυόμενης βιομηχανικής στρατηγικής των ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε να περιπλέξει βραχυπρόθεσμα τις προσπάθειες των ΗΑΕ να φλερτάρουν παγκόσμια έργα τσιπ, αλλά οι προσπάθειες της Ουάσινγκτον να αποσυνδέσει γρήγορα την παραγωγή τσιπ από την Ανατολική Ασία πιθανότατα θα συναντήσουν σημαντικές προκλήσεις.

Στρατηγικά στοιχήματα

Για το Άμπου Ντάμπι, το διακύβευμα είναι υψηλό. Οι Εμιρατινοί έχουν στοιχηματίσει ότι η ευθυγράμμιση με τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ -ιδιαίτερα στην προηγμένη τεχνολογία- μπορεί να ξεκλειδώσει επενδύσεις, ροές ταλέντων και γεωπολιτική μόχλευση. Αυτό φάνηκε τον Μάρτιο, όταν μία ημέρα μετά την επίσκεψη του σεΐχη Ταχνούν στην Ουάσινγκτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν το πράσινο φως για την επένδυση G42 στην αμερικανική νεοφυή εταιρεία τσιπ Cerebras, μια συναλλαγή που είχε ανασταλεί λόγω της επανεξέτασης της εθνικής ασφάλειας.

“Τα ΗΑΕ αποτελούν άξονα στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας της τεχνολογίας, αξιοποιώντας το στρατηγικό μείγμα κεφαλαίων, συνδεσιμότητας, ταλέντων, κινήτρων και πολιτικού κεφαλαίου που διαθέτουν για τη σύναψη σημαντικών συμφωνιών”, δήλωσε ο Σολιμάν, επισημαίνοντας τη συμφωνία G42-Microsoft και την έγκριση της Cerebras. «Αυτή η μοναδική τοποθέτηση όχι μόνο ενισχύει την πρόσβαση των ΗΑΕ σε τσιπ αιχμής, αλλά υπογραμμίζει επίσης τον ρόλο τους ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης».

Εν τω μεταξύ, τον Μάιο, ο Τραμπ αναμένεται να πραγματοποιήσει περιοδεία στον Κόλπο, με στάσεις στο Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, οι οποίες έχουν όλες αλληλοεπικαλυπτόμενες φιλοδοξίες γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και τα τσιπ, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια αποκαλυπτική στιγμή στις τεχνολογικές σχέσεις ΗΠΑ-Μέσης Ανατολής σε μια κρίσιμη στιγμή.

Προς το παρόν, η έκβαση του πολέμου των τσιπ παραμένει αβέβαιη, και οι προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να χρησιμοποιήσει τους δασμούς για να ενισχύσει την εξωτερική μεταφορά της παραγωγής προηγμένων ημιαγωγών -μια πολύπλοκη, χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία- πιθανότατα θα αντιμετωπίσει εμπόδια. Καθώς η Ουάσινγκτον αναδιαμορφώνει τον παγκόσμιο χάρτη των ημιαγωγών, η στρατηγική τοποθέτηση της Μέσης Ανατολής θα μπορούσε να τεθεί σε δοκιμασία. 

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments