Πολιτική

Ο κρίσιμος Μάιος των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Ο κρίσιμος Μάιος των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Πηγή Φωτογραφίας: [370704] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Σημαντικές συναντήσεις και επισκέψεις τον επόμενο μήνα.

Μετά τις ανακοινώσεις σχετικά με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο της Ε.Ε. αποτυπώνονται τα απομακρυσμένα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Οι αντιδράσεις από την Άγκυρα ήταν αναμενόμενες, αλλά παραμένει αβέβαιο ποιες άλλες ενέργειες θα αναλάβει η γειτονική χώρα και πώς οι τελευταίες εξελίξεις θα επηρεάσουν τον ελληνοτουρκικό διάλογο.

Από την Αθήνα εκπέμπεται το μήνυμα ότι «η επίλυση εκκρεμοτήτων δεν σημαίνει ότι δεν επιδιώκουμε ένα θετικό κλίμα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ωστόσο, τονίζεται με έμφαση ότι «η συζήτηση δεν συνεπάγεται εκπτώσεις από τις θέσεις μας, κάτι που αποδεικνύεται στην πράξη».

Στην Αθήνα έχουν εξεταστεί εναλλακτικά σενάρια για την επόμενη ημέρα, και στην παρούσα φάση αναμένεται να φανεί πώς θα επιλέξει τελικά να προχωρήσει η τουρκική πλευρά.

Η στάση της Άγκυρας

Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να υποβάλει τον δικό της Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) στην UNESCO και στα αρμόδια όργανα των Ηνωμένων Εθνών, με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να παρουσιάζουν τους αντίστοιχους χάρτες. Ενδεικτικό του κλίματος στην Άγκυρα είναι ότι τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και πηγές από το υπουργείο Άμυνας αναφέρονται σε «μονομερείς» ενέργειες της Ελλάδας.

Το τελευταίο διάστημα, η τουρκική πλευρά, αν και προσπαθεί να μην φανεί ότι υπονομεύει τον διάλογο, υιοθετεί μια ρητορική υψηλών τόνων σχετικά με διάφορα θέματα, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου. Σχετικά με το καλώδιο, δεν υπάρχουν νέες εξελίξεις, και η κυβέρνηση, απαντώντας σε ερωτήσεις για πιθανό «πάγωμα» του έργου, δηλώνει ότι θα προχωρήσει όταν είναι κατάλληλη η στιγμή. Αξιοσημείωτο είναι ότι κυβερνητικές πηγές αποσυνδέουν τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό από τη συζήτηση για το καλώδιο.

Όσον αφορά το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, δεν έχουν σημειωθεί εξελίξεις και η κατάσταση καθυστερεί συνεχώς. Η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας, ώστε οι υφιστάμενες διαφορές να μην προκαλούν αυτόματα εντάσεις. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αυταπάτες ότι η τουρκική στάση θα αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη, και δεν αναμένεται πρόοδος στην απαιτητική ατζέντα.

Ο Μάιος, πάντως, θεωρείται κρίσιμος μήνας για διάφορους λόγους. Στα μέσα του μήνα, προγραμματίζεται μια ακόμη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Τα βλέμματα στρέφονται και προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς παραμένει ασαφές ποια είναι η στάση του νέου προεδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο. Ένα από τα ζητήματα που μένει να διευκρινιστεί είναι αν ο κ. Τραμπ θα συμπεριλάβει την Άγκυρα στην περιοδεία του σε χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως έχουν αναφέρει ορισμένα δημοσιεύματα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις 20 Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ για την κεντρική εκδήλωση της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με θέμα τη θαλάσσια ασφάλεια. Ωστόσο, παραμένει αβέβαιο αν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα υπάρξει συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments