Μεταναστευτικό: Μειώνονται οι αιτήσεις ασύλου στη Γερμανία

Πηγή Φωτογραφίας: Schengen News, Germany Granted 2,500 Opportunity Cards So Far, Indians Obtained Most of Them
Ολοένα λιγότεροι άνθρωποι ζητούν άσυλο στη Γερμανία σύμφωνα με τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης, αν και οι ειδικοί εκτιμούν πως τα δεδομένα θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή. Η Welt am Sonntag δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι τις περισσότερες αιτήσεις για άσυλο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025 τις έλαβε η Γαλλία (40.871), ενώ ακολουθούν η Ισπανία (39.318) και μετά η Γερμανία (37.387).
Οπως μεταδίδει η Deutsche Welle, αν και τα δεδομένα δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τον Οργανισμό της ΕΕ για το Άσυλο (EUAA), από τις εκθέσεις που έχουν δημοσιευτεί το τελευταίο διάστημα τόσο από την ΕΕ όσο και από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) προκύπτει σαφώς πως οι αιτήσεις στη Γερμανία έχουν μειωθεί.
Σύμφωνα με την BAMF μέσα στον Μάρτιο κατατέθηκαν στη Γερμανία 10.647 αιτήσεις – ο χαμηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί σε έναν μήνα από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού. Η Γερμανία είναι η χώρα που δέχεται τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου σε όλη την ΕΕ – και εξακολουθεί να παραμένει στην πρώτη θέση, σύμφωνα με την τελευταία ευρωπαϊκή ανάλυση, παρά την μείωση των απόλυτων αριθμών. Πέρυσι, σε όλες τις χώρες της ΕΕ κατατέθηκαν συνολικά περισσότερες από ένα εκατομμύριο αιτήσεις – κατά 11% λιγότερες από το 2023. Από τον περασμένο Οκτώβριο παρατηρείται μείωση των αιτήσεων, ιδίως από μετανάστες συριακής, αφγανικής και τουρκικής καταγωγής. Μία εξήγηση για τη μείωση των αιτήσεων είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα κράτη από τα οποία έρχονται ιστορικά πολλοί αιτούντες άσυλο – υπάρχουν όμως και άλλα αίτια. Ενα παράδειγμα είναι το Αφγανιστάν, απ’ όπου η ΕΕ δέχθηκε σημαντικά λιγότερους αιτούντες άσυλο το 2024. «Οι άνθρωποι αφγανικής καταγωγής δεν είναι ότι δεν θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη και να αιτηθούν άσυλο, αλλά ότι πλέον δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους», λέει στην Deutsche Welle η Σάρα Βολφ, καθηγήτρια Μετανάστευσης και Πολιτικής Ασύλου στο Πανεπιστήμιο του Λάιντεν στην Ολλανδία.
Οι καθυστερήσεις και η αυστηροποίηση του πλαισίου που αφορά την επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου μπορεί επίσης να επηρεάσει τις στατιστικές. Στη Γερμανία οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο έρχονται ιστορικά από τη Συρία – και αυτοί όμως έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες. Την ίδια στιγμή, η ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ οδήγησε τη γερμανική κυβέρνηση στην παύση των αιτήσεων από σύρους πρόσφυγες. «Πρέπει να περιμένουμε λίγο καιρό, μέχρι να μπορέσουμε να κατανοήσουμε σε βάθος πώς επηρεάζει η αλλαγή καθεστώτος τον αριθμό των Σύρων που έρχονται στη Γερμανία», επισημαίνει στην DW ο Αλμπέρτο-Χορστ Νάιντχαρντ, επικεφαλής του προγράμματος για την Ευρωπαϊκή Διαφορετικότητα και τη Μετανάστευση στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής.
Όπως προσθέτει ο Νάιντχαρντ, τα δεδομένα μπορούν να εκτιμηθούν καλύτερα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, και όχι από μήνα σε μήνα. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει πολλές αυξομειώσεις, τις οποίες πρέπει να εκτιμούμε με προσοχή, ιδίως όσον αφορά τις στατιστικές για τους αιτούντες άσυλο».
Η ανακοίνωση διαφόρων κρατών για μη επεξεργασία αιτήσεων ασύλου, οι απειλές για απελάσεις, οι συνοριακοί έλεγχοι και η αυξανόμενα εχθρική κοινωνική στάση απέναντι στους πρόσφυγες ενδεχομένως αποτρέπουν τους πιθανούς αιτούντες άσυλο, ιδίως εκείνους που έχουν εκτοπιστεί ελέω διώξεων και βιαιοπραγιών. Οι άνθρωποι αυτοί «περνούν από πολλές διαφορετικές και συχνά επικίνδυνες καταστάσεις, επενδύουν πολλά χρήματα και καλούνται να προσπελάσουν διάφορα νομικά εμπόδια, προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους», προσθέτει ο Νάιντχαρντ.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας