To ριψοκίνδυνο παιχνίδι του Μερτς με τους πυραύλους Taurus που θέλει να δώσει στην Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//To ριψοκίνδυνο παιχνίδι του Μερτς με τους πυραύλους Taurus που θέλει να δώσει στην Ουκρανία
O Φρίντριχ Μερτς, που θα ορκιστέι νέος καγκελάριος της Γερμανίας στις 6 Μαΐου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (Taurus) στην Ουκρανία. Σύμφωνα με ανάλυση της Deutsche Welle, ακόμα κι αν μείνει στα λόγια, πρόκειται ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι.
Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι θεωρούνται το απόλυτο υπερόπλο της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας. Με βεληνεκές 500 χιλιομέτρων, δυνατότητα μεταφοράς πολεμικών κεφαλών 500 κιλών, ικανότητα χαμηλών πτήσεων χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από τα εχθρικά ραντάρ, οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς Taurus KEPD-350 είναι το πιο περιζήτητο γερμανικής κατασκευής εξοπλιστικό σύστημα για το Κίεβο. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, θα μπορούσε να αλλάξει τους όρους του πολέμου, με το Κίεβο να περνά από την άμυνα στην αναγκαία κατά πολλούς αντεπίθεση.
Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, οι Taurus μπορούν να πλήξουν με ακρίβεια στόχους σε μεγάλο βάθος εντός της ρωσικής επικράτειας, αλλά και την κομβικής σημασίας Κριμαία, από την οποία ξεκίνησαν όλα το 2014.
Το «όχι» του απερχόμενου Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην αποστολή Taurus στην Ουκρανία ήταν κατηγορηματικό, επαναλαμβανόταν σαν μάντρα, μονότονα με πανομοιότυπη διατύπωση σε κάθε ευκαιρία: στη γερμανική βουλή, στην ΕΕ, στις συνεντεύξεις Τύπου. Η γραμμή για την Ουκρανία συνεχίζει να είναι φαινομενικά αρραγής στους Σοσιαλδημοκράτες: η αποστολή Taurus στην Ουκρανία θα σήμαινε διακινδύνευση της ασφάλειας στην Ευρώπη και επικίνδυνη κλιμάκωση στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο Φρίντριχ Μερτς δεν έχει άγνοια κινδύνου, γνωρίζει καλά ότι πρέπει να πείσει τους εταίρους αλλά και τους αντιπάλους της Γερμανίας ότι η χώρα του παραμένει ισχυρή, ότι πρέπει να έχει λόγο στις εξελίξεις που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης, όπως αυτή διαμορφώθηκε μεταπολεμικά. Προσπαθεί, πριν καν αναλάβει την καγκελαρία, να δείξει πυγμή ηγέτη παγκόσμιας εμβέλειας. Τα μηνύματα που εκπέμπει ως προς το Ουκρανικό δεν έχουν όμως πια αποδέκτη το Κίεβο, ίσως ούτε τη Μόσχα, αλλά την Ουάσινγκτον και δευτερευόντως το Παρίσι.
Η Γερμανία του Μερτς θα επιδιώξει πιθανώς να ηγηθεί στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, όπου οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ δεν θα είναι η απόλυτη σταθερά ασφάλειας που θα δίνει τον τόνο και στη γερμανική εξωτερική πολιτική. Το ότι θα το επιδιώξει, δεν σημαίνει ότι θα το πετύχει.
Από την άλλη πλευρά, η Γερμανία δεν θα ήθελε να δει τη Γαλλία να είναι εκείνη που θα δίνει το τελικό πρόσταγμα σε αποφάσεις που την αφορούν, παρά τα θετικά μηνύματα τελευταία από το Παρίσι και το Βερολίνο για σύσφιξη του παλαιού «γαλλογερμανικού άξονα». Η Γαλλία είναι πυρηνική δύναμη, όμως η Γερμανία, παρά τους κλυδωνισμούς της ύφεσης, είναι η ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομία. Πλην όμως χωρίς ακόμη ετοιμοπόλεμες ένοπλες δυνάμεις.
Οι συσχετισμοί είναι σύνθετοι. Πίσω από τη διαπάλη για τους Taurus διακυβεύονται πολλά περισσότερα, όπως μια νέα ισορροπία δυνάμεων. Σίγουρο είναι ότι το πλήγμα έστω και ενός και μόνου ρωσικού στόχου από γερμανικούς πυραύλους Taurus θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρώπη και τον κόσμο γρήγορα σε μια νέα απρόβλεπτη εποχή, ρισκάροντας ακόμα κι έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και αυτό το γνωρίζει επίσης πολύ καλά ο Φρίντριχ Μερτς.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας