Κυβέρνηση: Δεξιά στροφή αλλά χωρίς δεξιότερες συνεργασίες

Πηγή Φωτογραφίας: [376462] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επαναφέρει στην «πρώτη γραμμή» της κυβερνητικής ατζέντας μια σειρά θεμάτων, που έστω και έμμεσα απαντούν στην κριτική που δέχθηκε το προηγούμενο διάστημα σχετικά με την εγκατάλειψη βασικών προτεραιοτήτων της «γαλάζιας» παράταξης, συνδυάζεται πρόσφατα με κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησής του.
Παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις του ότι οι αρχές και οι αξίες της παράταξής του καθοδηγούν τη φιλοσοφία και τις πρακτικές της κυβέρνησης, υπήρξαν πολλές φωνές από το εσωτερικό της που είχαν διαφορετική άποψη. Η κριτική σχετικά με την ελληνοτουρκική προσέγγιση, το μεταναστευτικό ζήτημα και τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα που προκάλεσαν ανησυχία σε έναν συγκεκριμένο πυρήνα του εκλογικού της σώματος.
Οι «απώλειες» προς τα δεξιά επιβεβαίωσαν την κατάσταση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του, δεν έχει ουσιαστικά αλλάξει τίποτα. Παρ’ όλα αυτά, έχει διαφοροποιηθεί ο τρόπος που επικοινωνούνται συγκεκριμένες αποφάσεις και κατευθύνσεις, με το Μέγαρο Μαξίμου να απευθύνεται και σε ένα πιο συντηρητικό κοινό, το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει υιοθετήσει ακραίες απόψεις και βρίσκεται σε αβεβαιότητα.

Η ελληνοτουρκική προσέγγιση υπήρξε ένα από τα κύρια σημεία κριτικής προς την κυβέρνηση από το «δεξιό» ακροατήριο, μια κριτική που η κυβέρνηση ποτέ δεν αποδέχθηκε.
Πριν από λίγες ημέρες, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, σε μια κίνηση που έχει υψηλό συμβολισμό και ουσία. Με αυτή την κίνηση, αποτυπώνονται επίσημα, και μάλιστα σε ευρωπαϊκό κείμενο, τα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συμπεριλαμβάνοντας πλήρως την επήρεια της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες. Το σχέδιο φέρει τις υπογραφές των κυρίων Γεραπετρίτη και Παπασταύρου.
Στους χάρτες που υποβλήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτυπώνονται οι συμφωνίες οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται η παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία. Στις περιοχές που δεν έχουν οριοθετηθεί, αποτυπώνεται η μέση γραμμή που καθορίζει το εξωτερικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα κλείνει εκκρεμότητες του παρελθόντος και προασπίζει τα εθνικά της συμφέροντα στην πράξη. Υπογράμμισε ότι η διαφωνία με την Τουρκία δεν αποκλείει τον διάλογο, ενώ η συζήτηση δεν συνεπάγεται εκπτώσεις από τις θέσεις μας. Αυτή η κίνηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς εκκρεμεί η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν.
Από την αρχή του έτους, η κυβέρνηση έχει θέσει ως κύρια προτεραιότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις, προγραμματίζοντας αλλαγές και ενίσχυση τους.
Το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, που αποτελεί συνέχεια προηγούμενων κινήσεων όπως οι αμυντικές συμφωνίες και η αγορά φρεγατών και αεροσκαφών, αναδεικνύει τη δέσμευση της κυβέρνησης να ενισχύσει περαιτέρω την άμυνα της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε προσωπικά την πρωτοβουλία να ενημερώσει τη Βουλή και να τονίσει τις συγκεκριμένες πτυχές αυτού του σχεδίου.
Η φύλαξη των συνόρων υπήρξε από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη μία απόλυτη προτεραιότητα. Ο φράχτης στον Έβρο αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την επιβεβαίωση της αλλαγής στην πολιτική της χώρας σχετικά με το μεταναστευτικό.
Με τον πρόσφατο ανασχηματισμό, ο Μάκης Βορίδης ανέλαβε τη θέση του υπουργού Μετανάστευσης, δηλώνοντας ότι όποιος βρίσκεται παράνομα στη χώρα πρέπει να αποχωρήσει. Η πολιτική των επιστροφών έχει γίνει πλέον ο κεντρικός άξονας της ελληνικής κυβέρνησης, σε μια περίοδο που αυτή η προσέγγιση υιοθετείται ευρέως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όλες αυτές οι πολιτικές ήταν πλήρως συμβατές με τις γενικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης. Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον να εξεταστεί αν μπορούν να επηρεάσουν ένα τμήμα του εκλογικού σώματος που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη «γκρίζα ζώνη», απομακρυνόμενο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας