Η Ουκρανία συναινεί στην απώλεια του 20% των εδαφών της

Πηγή Φωτογραφίας: The Times of Israel
Μετά από τουλάχιστον τρία χρόνια συνεχούς πολέμου, η Ουκρανία δείχνει πια έτοιμη να αποδεχθεί και να παραδεχθεί την ήττα της από την Ρωσία, αναγνωρίζοντας αυτό που διεμήνυε κατηγορηματικά ότι δεν επρόκειτο να αναγνωρίσει ποτέ: την απώλεια εδαφών.
Ρεπορτάζ της New York Post παρουσιάζει το νέο σχέδιο του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump για την Ουκρανία ενώ επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, ο οποίος υποστηρίζει πως το Κίεβο είναι έτοιμο στο πλαίσιο της επίλυσης της ουκρανικής κρίσης, να αποδεχθεί την απώλεια του 20% των εδαφών της χώρας.
Αν και κατά το παρελθόν, ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky υποστήριζε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί οποιαδήποτε απώλεια ουκρανικού εδάφους, πλέον φέρεται έτοιμος να το πράξει, βάζοντας ως όρο – όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο Αμερικανός αξιωματούχος που επικαλείται η New York Post, ότι αυτό θα θεωρηθεί αναγνώριση «de facto», και όχι «de jure», σε μια απέλπιδα προσπάθεια να γλιτώσει… από την οργή του ουκρανικού λαού.
Επί της ουσίας δηλαδή ο Zelensky θέλει να στείλει ότι αποδέχεται την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στο έδαφος, και όχι την οριστική απώλεια τμήματος της ουκρανικής επικράτειας…
Ανησυχία στο Κίεβο
«Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ουκρανία, φαίνεται, είναι έτοιμη να αποδεχτεί την παραχώρηση του 20%… των εδαφών της, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό θα θεωρηθεί αναγνώριση της περιοχής «de facto», και όχι «de jure» επισημαίνει η New York Post, υποστηρίζοντας ότι οι εκπρόσωποι του Κιέβου κατά τις συνομιλίες τους με την αμερικανική αντιπροσωπεία την περασμένη εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα ανήσυχοι για το τμήμα της συμφωνίας που αφορούσε τα «εδάφη», εννοώντας τις νέες περιοχές που εντάχθηκαν στη Ρωσία μετά τα δημοψηφίσματα.
Πρόκειται για τις περιοχές του Donetsk, του Luhansk, της Zaporizhia και της Kherson, οι οποίες πλέον και μετά τα σχετικά δημοψηφίσματα που έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2022, πέρασαν στην οντότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, το 99,23% των ψηφοφόρων στο Donetsk, το 98,42% στο Luhansk, το 87,05% στη Kherson και το 93,11% στη Zaporizhia ψήφισαν υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.
Κατόπιν, ο Putin υπέγραψε συμφωνίες για την ένταξη αυτών των περιοχών στη Ρωσία στις 30 Σεπτεμβρίου, με ομιλία του στο Κρεμλίνο.
Πληροφορίες ανέφεραν πως οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ως ρωσικές τις περιοχές αυτές, αλλά δεν θα απαιτήσουν από τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από αυτές.
Εν μέρει υπέρ της Ρωσίας
Πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου των ΗΠΑ, Steve Witkoff, δήλωσε πως κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin, στο πλαίσιο της προσπάθειας επίλυσης της ουκρανικής σύγκρουσης, συζητήθηκε το «θέμα των εδαφών», το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να λυθεί εν μέρει.
Σε δηλώσεις του ο Witkoff είχε υποστηρίξει πως το εδαφικό θα λυθεί εν μέρει υπέρ της Ρωσίας, η οποία, όπως είχε πει, θα πάρει κάποια και όχι όλα τα εδάφη.
Αναγνώριση Κριμαίας
Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι πληροφορίες που θέλουν τις ΗΠΑ να αναγνωρίζουν ως ρωσική την Κριμαία, στο πλαίσιο της επίτευξης μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, κάτι που αναμφίβολα θα αποτελέσει μια τεράστια νίκη για τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
Η Κριμαία έγινε ρωσική περιοχή τον Μάρτιο του 2014, μετά το δημοψήφισμα που διεξήχθη μετά το πραξικόπημα στην Ουκρανία.
Στο δημοψήφισμα αυτό, το 96,77% των ψηφοφόρων στην Κριμαία και το 95,6% στην Σεβαστούπολη ψήφισαν υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.
Η Ουκρανία θεωρεί ακόμα την Κριμαία ως προσωρινά κατεχόμενη περιοχή της, και πολλές χώρες της Δύσης στηρίζουν την Ουκρανία σε αυτό το ζήτημα.
Trump (ΗΠΑ): Θα σας πω σε 3 ημέρες – Απέφυγε να απαντήσει αν η Ουκρανία θα αναγνωρίσει ως ρωσική την Κριμαία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα εάν η Ουκρανία θα πρέπει να αναγνωρίσει ως ρωσική την Κριμαία στο πλαίσιο της επίτευξης μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, παραπέμποντας σε επίσημη ενημέρωση εντός των επόμενων τριών ημερών.
«Λοιπόν, θα σας ενημερώσω πλήρως τις επόμενες τρεις ημέρες, αλλά είχαμε πολύ καλές συναντήσεις με την Ουκρανία και τη Ρωσία. Θα δούμε πώς θα πάει. Το επόμενο βήμα είναι ότι χρειαζόμαστε λίγο χρόνο.Είχαμε πολύ καλές συναντήσεις» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Trump.
Ανάπτυξη ευρωπαϊκών δυνάμεων
Σύμφωνα με τη New York Post, το νέο σχέδιο του Trump, το οποίο θα μπορούσε να δημοσιευθεί εντός των επόμενων τριών ημερών, προβλέπει επίσης την ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία για την τήρηση της εκεχειρίας.
«Αν και οι συνθήκες δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη, καθώς το Κίεβο και η Μόσχα πραγματοποιούν εσωτερικές διαβουλεύσεις για το σχέδιο, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι μπορεί να περιλαμβάνεται η ανάπτυξη ευρωπαϊκών δυνάμεων στην Ουκρανία εφόσον επιτευχθεί εκεχειρία» επισημαίνει το δημοσίευμα.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται πως συζητείται και το σενάριο ανάπτυξης μιας χωριστής ειρηνευτικής δύναμης με τη συμμετοχή Ρωσίας, Ουκρανίας και μιας τρίτης χώρας που δεν θα είναι κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ προκειμένου να παρακολουθεί την τήρηση της εκεχειρίας στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
Η αμερικανική συμμετοχή είναι επίσης δυνατή, όχι σε στρατιωτική αλλά σε χρηματική μορφή.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergey Lavrov έχει επισημάνει επανειλημμένα στο παρελθόν ότι η Ρωσία δεν βλέπει καμία δυνατότητα συμβιβασμού σχετικά με την παρουσία ξένων ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει διαμηνύσει ότι η κίνηση αυτή αποτελεί προκλητικό βήμα, ενώ η Υπηρεσία Εξωτερικής Πληροφόρησης της Ρωσίας υποστηρίζει ότι η Δύση θα αναπτύξει στην Ουκρανία ένα λεγόμενο ειρηνευτικό σώμα περίπου 100.000 ατόμων για να αποκαταστήσει τη στρατιωτική ικανότητα της Ουκρανίας.
Η Υπηρεσία Εξωτερικής Πληροφόρησης εκτιμά ότι αυτό θα αποτελέσει ουσιαστική κατοχή της Ουκρανίας.
Τέλος το σενάριο του ΝΑΤΟ
Πέρα από το εδαφικό και την ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων, το σχέδιο του Trump φέρεται να περιλαμβάνει επίσης:
– Τερματισμό των συγκρούσεων στη γραμμή του μετώπου, με τις περιοχές που ελέγχει η Ρωσία να παραμένουν υπό τον έλεγχό της. – Απόρριψη της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. – Μερική άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας (αμερικανικών και ευρωπαϊκών). – Δημιουργία ουδέτερης ζώνης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia και μεταφορά του ελέγχου του στις ΗΠΑ.
Κατηγορίες για εσχάτη προδοσία
Για τον πρόεδρο Zelensky, οι πολιτικές συνέπειες από την αποδοχή αυτών των σχεδίων ενδέχεται να είναι βαρύτατες.
Η ενδεχόμενη αποδοχή της μη ένταξης στο ΝΑΤΟ και της απώλειας της Κριμαίας χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας από την Ουάσιγκτον μπορεί να προκαλέσει κατηγορίες περί εθνικής προδοσίας από την εγχώρια αντιπολίτευση.
Παρότι το Κίεβο φαίνεται να έχει ήδη συμφωνήσει σε εκεχειρία, η πίεση για επιπλέον υποχωρήσεις είναι έντονη και πολιτικά δυσβάσταχτη.
Το δίλημμα για την ουκρανική ηγεσία είναι ξεκάθαρο: αντίσταση στις απαιτήσεις των ΗΠΑ σημαίνει πιθανή διακοπή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, πληροφοριών και άλλων πόρων – κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνέχιση του πολέμου υπό χειρότερες συνθήκες.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας