Διεθνή

Το ΔΝΤ ξεσπαθώνει κατά του Τραμπ

Το ΔΝΤ ξεσπαθώνει κατά του Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: Al Majalla, IMF crowns Saudi Arabia as G20's fastest-growing economy

Σύμφωνα με το Ταμείο, η παγκόσμια ανάπτυξη θα υποχωρήσει σε ετήσιο ρυθμό 2,8%, μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από ό,τι προβλεπόταν τον Ιανουάριο

Η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί απότομα φέτος, σε μεγάλο βαθμό λόγω των σαρωτικών δασμών που έχει ανακοινώσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εκτίμησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ταμείο, η παγκόσμια ανάπτυξη θα υποχωρήσει σε ετήσιο ρυθμό 2,8%, μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από ό,τι προβλεπόταν τον Ιανουάριο. Μια αναιμική ανάκαμψη της τάξης του 3% είναι πιθανή το 2026, πράγμα, ωστόσο, που σημαίνει ότι η παγκόσμια οικονομία για τα επόμενα δύο χρόνια θα αναπτύσσεται πολύ κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 3,7%. Η πρόοδος στην προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός θα πληγεί επίσης, σύμφωνα με το Ταμείο.

Το επιθετικό σχέδιο επιβολής δασμών από τον Τραμπ –ένας φόρος 10% σε σχεδόν όλα τα προϊόντα που εισάγουν οι Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο καθώς και σημαντικά υψηλότερες εισφορές σε αγαθά από δεκάδες κράτη– θα πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους εμπορικούς εταίρους τους, σημειώνει το ΔΝΤ.

Η επιβράδυνση αναμένεται να είναι ιδιαίτερα έντονη για την αμερικανική οικονομία, η οποία, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα αναπτυχθεί φέτος με ετήσιο ρυθμό 1,8%, εκτίμηση σημαντικά χαμηλότερη συγκριτικά με αυτή του Ιανουαρίου.

«Το τοπίο άλλαξε γρήγορα», δήλωσε ο Πιέρ-Ολιβιέρ Γκουρίντσας, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ. «Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, καθώς το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που λειτουργούσε τα τελευταία 80 χρόνια επαναπροσδιορίζεται».

Στις αρχές του 2025, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμενόταν να συνεχίσουν να ξεπερνούν σε ρυθμούς ανάπτυξης τις άλλες προηγμένες οικονομίες, όπως έκαναν εδώ και αρκετά χρόνια. Παράλληλα, και η παγκόσμια οικονομία κατέγραφε μια σταθερή ανάπτυξη αλλά όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Σε κάθε περίπτωση, η επιθετική δασμολογική πολιτική του Αμερικανού προέδρου έχει ανατρέψει, όπως φαίνεται, άρδην αυτές τις προοπτικές.

Γενικότερα, οι δασμοί θα λειτουργήσουν ως σοκ προσφοράς στις ΗΠΑ, με μείωση της παραγωγικότητας και της παραγωγής και αύξηση των τιμών· και αλλού ως σοκ ζήτησης, που μπορεί να σημαίνει μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και πτώση των τιμών.

Για τη Βόρεια Αμερική, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του και για τις τρεις οικονομίες, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.

Πλέον, θεωρεί ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα παρουσιάσει ανάπτυξη 1,8% φέτος (μείωση 0,9 ποσοστιαίων μονάδων από την προηγούμενη πρόβλεψη) και του Καναδά κατά 1,4% (-0,6 κάτω από την πρόβλεψη του Ιανουαρίου).

Το Μεξικό, η οικονομία του οποίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές προς τον βόρειο γείτονά του, μπορεί να περιέλθει σε ύφεση (-0,3% ή 1,7 ποσοστιαία μονάδα κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψη).

«Οι δασμοί θα αποδυναμώσουν τη μέτρια οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη»

Το σοκ εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερο για την ευρωζώνη, η ανάπτυξη της οικονομίας αναθεωρήθηκε προς τα κάτω κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες και αναμένεται να φτάσει το 0,8%.

Οι μεγαλύτερες οικονομίες θα υποστούν και τις σημαντικότερες επιπτώσεις. Το ΔΝΤ προβλέπει μηδενική ανάπτυξη για τη Γερμανία, 0,6% για τη Γαλλία και 0,4% για την Ιταλία (αντίστοιχη μείωση 0,2 και 0,3 σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιανουαρίου).

«Οι δασμοί θα αποδυναμώσουν τη μέτρια οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη, παρά την αύξηση των δημόσιων δαπανών σε ορισμένες χώρες, όπως στη Γερμανία», είπε ο Γκουρενσά, σημειώνοντας ότι «οι δαπάνες για υποδομές θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης».

Από τις μεγάλες οικονομίες, τη σημαντικότερη ανάπτυξη, 2,5%, αναμένεται να βιώσει η Ισπανία.

Συνέπεια των δασμών θα είναι επίσης η αύξηση του πληθωρισμού στις προηγμένες οικονομίες, στο 2,5%, κυρίως λόγω του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στο 3%. Στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες (χωρίς τη Βενεζουέλα) ο πληθωρισμός θα κυμανθεί φέτος στο 5,5% και σε παγκόσμιο επίπεδο στο 4,3% (+0,1%) φέτος, για να πέσει το 2026 στο 3,6%.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments