Γεωπολιτικά

Γιατί οι χαμηλές τιμές πετρελαίου είναι απίθανο να περιορίσουν την παραγωγή στη Μέση Ανατολή

Γιατί οι χαμηλές τιμές πετρελαίου είναι απίθανο να περιορίσουν την παραγωγή στη Μέση Ανατολή

Πηγή Φωτογραφίας: Wiki, gas in Israel

Οι τιμές βρίσκονταν γύρω στα 100 δολάρια το βαρέλι το 2022, επί κυβέρνησης Μπάιντεν, αλλά κυμάνθηκαν μεταξύ 63 και 66 δολαρίων την περασμένη εβδομάδα

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Κρις Ράιτ δήλωσε στις 13 Απριλίου ότι οι τιμές του πετρελαίου θα είναι «σχεδόν σίγουρα» κατά μέσο όρο χαμηλότερες υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ από ό,τι επί κυβέρνησης Μπάιντεν, μια πρόβλεψη που μπορεί να έχει ήδη επαληθευτεί.

Όπως αναφέρει το al monitor, το αργό ήταν γύρω στα 100 δολάρια το βαρέλι το 2022, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν, αλλά αυτή την περασμένη εβδομάδα κυμάνθηκε μεταξύ 63 και 66 δολαρίων.

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Κρις Ράιτ δήλωσε στις 13 Απριλίου ότι οι τιμές του πετρελαίου θα είναι «σχεδόν σίγουρα» κατά μέσο όρο χαμηλότερες υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ από ό,τι επί κυβέρνησης Μπάιντεν, μια πρόβλεψη που μπορεί να έχει ήδη επαληθευτεί.

Το αργό ήταν γύρω στα 100 δολάρια το βαρέλι το 2022, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν, αλλά αυτή την περασμένη εβδομάδα κυμάνθηκε μεταξύ 63 και 66 δολαρίων.

Ο Ράιτ έκανε τις παρατηρήσεις του σε δημοσιογράφους στο Ριάντ κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σχεδόν δύο εβδομάδων στον Κόλπο. Την περασμένη εβδομάδα ταξίδεψε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία και αυτή την εβδομάδα στο Κατάρ. Ο Ράιτ βρισκόταν στην περιοχή θέτοντας τις βάσεις για το πρώτο ταξίδι του Τραμπ στο εξωτερικό μετά την ορκωμοσία του, τον Ιανουάριο. Η επίσκεψη του προέδρου αναμένεται να περιλαμβάνει και τις τρεις χώρες και να πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα.

Όσο ήταν πρόεδρος, ο Μπάιντεν βρισκόταν συχνά σε αντιπαράθεση με το Ριάντ για την ενεργειακή πολιτική. Ο Λευκός Οίκος θεωρούσε ότι το βασίλειο, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο, αγνοούσε σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματά του για την ενίσχυση της παραγωγής και τη μείωση των τιμών για την ανάσχεση του πληθωρισμού. Ο Τραμπ, αντίθετα, διατηρεί θερμότερους δεσμούς με τους Σαουδάραβες και έχει πιέσει σταθερά για αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Επιδίωξε επίσης να μειώσει τις τιμές της ενέργειας προτρέποντας τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου.

Χαμηλότερες τιμές ενέργειας

Η σαρωτική ανακοίνωση του Τραμπ για τους δασμούς και η αιφνιδιαστική αύξηση της προσφοράς από οκτώ χώρες του ΟΠΕΚ+ νωρίτερα αυτόν τον μήνα οδήγησαν σε πτώση τις τιμές του πετρελαίου. Από την υπόσχεση του προέδρου στις 2 Απριλίου να επιβάλει δασμούς τουλάχιστον 10% στις εισαγωγές από περισσότερες από 180 χώρες, οι παγκόσμιοι δείκτες αναφοράς Brent και WTI αργού έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 15%.

Παρόλο που ο Τραμπ ανέστειλε τους περισσότερους δασμούς στις 9 Απριλίου – αφήνοντας σε ισχύ τους δασμούς της Κίνας, σε ποσοστό 145%, και τους γενικούς δασμούς 10% – το αρχικό σοκ και η ευρύτερη αβεβαιότητα που προκάλεσαν συνέχισαν να επιβαρύνουν τις αγορές.

Στις 3 Απριλίου, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των δασμών από τον Τραμπ, η Αλγερία, το Καζακστάν, το Κουβέιτ, το Ιράκ, το Ομάν, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν ότι θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής τους . Τα οκτώ μέλη του ΟΠΕΚ+ θα αυξήσουν την παραγωγή κατά 411.000 βαρέλια ημερησίως από τον Μάιο, ανέφερε η ομάδα σε ανακοίνωσή της, ανατρέποντας εν μέρει τις περικοπές των 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως που εισήγαγαν τον Δεκέμβριο.

Ο Τιμ Κάλαν, συνεργάτης του Ινστιτούτου Αραβικών Κρατών του Κόλπου στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι θα μπορούσε να δει ότι οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα διατηρηθούν εάν ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος οδηγήσει σε χαμηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη και, κατά συνέπεια, σε χαμηλότερη ζήτηση πετρελαίου ή εάν ο ΟΠΕΚ+ συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγή.

“Το προαίσθημά μου είναι ότι βραχυπρόθεσμα οι τιμές θα κυμανθούν στα 55-65 δολάρια”, δήλωσε ο Κάλαν στο Al-Monitor. «Εάν οι χαμηλές τιμές διατηρηθούν, τότε οι πετρελαιοπαραγωγοί του Κόλπου θα δουν ασθενέστερα δημοσιονομικά και εξωτερικά ισοζύγια. Στην περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας, νομίζω ότι οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου θα οδηγήσουν επίσης σε περικοπές των κρατικών δαπανών, γεγονός που θα πλήξει την ανάπτυξη στον μη πετρελαϊκό τομέα».

Ο Κάλαν εκτιμά ότι με το πετρέλαιο στα 60 δολάρια, η Σαουδική Αραβία θα έχει δημοσιονομικό έλλειμμα περίπου 62 δισ. δολαρίων, που αντιστοιχεί περίπου στο 6% του προβλεπόμενου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για φέτος με βάση τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου.

«Οι χώρες με πιο άνετη δημοσιονομική θέση, όπως τα ΗΑΕ, θα επηρεαστούν λιγότερο», δήλωσε ο Κάλαν.

Διπλασιασμός του πετρελαίου

Οι φόβοι για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας που προκλήθηκε από την κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ως αποτέλεσμα των ανακοινώσεων του Τραμπ για τους δασμούς έχουν αρχίσει να επιβαρύνουν τις προβλέψεις για τη ζήτηση πετρελαίου. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μείωσε την εκτίμησή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2025 κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως, σε 730.000 βαρέλια ημερησίως. Μια ξεχωριστή έκθεση που κυκλοφόρησε την ίδια ημέρα από τον ΟΠΕΚ σηματοδότησε την πρώτη προς τα κάτω αναθεώρηση του καρτέλ από τον Δεκέμβριο, μειώνοντας την πρόβλεψή του κατά 150.000 bpd, σε 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Είναι απίθανο, ωστόσο, οι πλούσιες σε ενέργεια χώρες της Μέσης Ανατολής ή τα μέλη του ΟΠΕΚ+ να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου λόγω της επιβραδυνόμενης ζήτησης. 

“Νομίζω ότι ο μόνος τρόπος για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι αν μια παγκόσμια ύφεση περιορίσει πραγματικά τη ζήτηση πετρελαίου και δούμε τις τιμές να κατευθύνονται προς την περιοχή των 50-55 δολαρίων ή και χαμηλότερα”, δήλωσε ο Κάλαν. «Θα χρειαζόταν ένα αρνητικό γεγονός για να βρεθεί ο ΟΠΕΚ+ στην ίδια σελίδα σχετικά με περαιτέρω μειώσεις της παραγωγής».

Εκτός από την πανδημία του COVID-19 -όταν το αργό έπεσε σε χαμηλά επίπεδα γύρω στα 35 δολάρια και η προθεσμιακή αγορά σημείωσε για λίγο αρνητικό πρόσημο-, η τελευταία μεγάλη κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου ήταν το 2015, όταν το Brent έπεσε γύρω στα 36 δολάρια το βαρέλι λόγω της αυξανόμενης προσφοράς των ΗΠΑ και της εξασθένησης της παγκόσμιας ζήτησης. Παρά το γεγονός αυτό, η Σαουδική Αραβία και ο ΟΠΕΚ διπλασίασαν και αύξησαν την παραγωγή.

Ο Κάλουμ ΜακΦέρσον, επικεφαλής του τμήματος εμπορευμάτων της Investec, δήλωσε στο Al-Monitor: “Πολλές από τις χώρες της Μέσης Ανατολής είναι παραγωγοί χαμηλού κόστους. Τι μπορείς να κάνεις όταν οι τιμές πέφτουν; Αν πέσουν κάτω από το κόστος παραγωγής, τότε προφανώς κλείνεις την παραγωγή. Ενώ αν οι τιμές έχουν πέσει αλλά εξακολουθούν να είναι πάνω από το κόστος παραγωγής, τότε οι παραγωγοί μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα παραγωγής για να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τα έσοδα – η λεγόμενη στρατηγική του μεριδίου αγοράς”. 

Το κόστος παραγωγής εξηγεί αυτή τη στρατηγική, ιδίως σε μια πλούσια σε ενέργεια περιοχή όπως  η Μέση Ανατολή, όπου οι παραγωγοί με φθηνά και άφθονα αποθέματα μπορούν να διατηρήσουν επίπεδα παραγωγής που αλλού θα ήταν ασύμφορα. Για παράδειγμα, το 2024 η παραγωγή ενός βαρελιού πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία κόστιζε κατά μέσο όρο μόλις 3,53 δολάρια, ένα από τα χαμηλότερα παγκοσμίως. Αντίθετα, οι παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος, ιδίως για το σχιστολιθικό πετρέλαιο, το οποίο κυμαίνεται από 35 έως 45 δολάρια ανά βαρέλι λόγω της πιο εντατικής διαδικασίας γεώτρησης.

Ο ΜακΦέρσον δήλωσε ότι οι αμερικανοί παραγωγοί σχιστόλιθου ενδέχεται να είναι από τους πρώτους που θα αναγκαστούν να μειώσουν την παραγωγή αν οι τιμές του πετρελαίου πέσουν κάτω από τα 60 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς η παραγωγή από τα σχιστολιθικά πηγάδια μειώνεται γρήγορα και πρέπει να γίνουν περισσότερες γεωτρήσεις για να διατηρηθεί η παραγωγή.

Επιπλέον, τα σχετικά χαμηλά αποθέματα μεταξύ των κρατών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σημαίνουν ότι υπάρχει ακόμη χώρος για την αποθήκευση επιπλέον βαρελιών, μια δυναμική που λειτουργεί υπέρ των παραγωγών του ΟΠΕΚ που αυξάνουν την παραγωγή. Αυτή η διαθέσιμη αποθηκευτική ικανότητα μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση της επιπλέον προσφοράς και να απαλύνει τις τιμές από μια απότομη πτώση, τουλάχιστον μέχρι τα αποθέματα να φτάσουν στα όριά τους, δήλωσε ο ΜακΦέρσον.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments