Οικονομία

Εκδόσεις ομολόγων 2 δισ. ευρώ προγραμματίζουν άμεσα οι τράπεζες

Εκδόσεις ομολόγων 2 δισ. ευρώ προγραμματίζουν άμεσα οι τράπεζες

Πηγή Φωτογραφίας: The Vaultz News, Banks to reverse balance sheet restructuring as the real sector recovers

Επιταχύνονται λόγω αβεβαιότητας στις αγορές τα σχέδια των πιστωτικών ιδρυμάτων

Eκδόσεις οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ προγραμματίζουν άμεσα οι τράπεζες προκειμένου να αντικαταστήσουν αντίστοιχες οι οποίες λήγουν μέσα στο 2025 στο πλαίσιο των MREL.

Oι αναχρηματοδοτήσεις δεν αφορούν ομόλογα Tier II, αλλά είναι όλες εκδόσεις senior.

Υπενθυμίζεται πως οι σχετικές εκδόσεις υποστηρικτικές του κεφαλαίου των τραπεζών αποτελούν θεσμική υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων την οποία έχουν ξεπεράσει έναντι των στόχων οι ελληνικές τράπεζες και μάλιστα χρονικά νωρίτερα έναντι των απαιτήσεων του επόπτη. Ωστόσο πρέπει να πρέπει να διατηρήσουν τους δείκτες τους στο επίπεδο αυτό, κάτι το οποίο σημαίνει πως κάθε έκδοση που λήγει πρέπει να αντικαθίσταται.

Νωρίτερα η επίτευξη των στόχων- Πως επιδρά η διεθνής αβεβαιότητα Μπροστά, λοιπόν, φέρνουν οι τράπεζες τη διεκπεραίωση των στόχων τους, καθώς θεωρούν μεγάλη την ασάφεια που δημιουργεί η πολιτική Τράμπ για την Ευρώπη και καταλήγουν στο συμπέρασμα πως τα πράγματα μπορεί να είναι δυσκολότερα στο β εξάμηνο του έτους ειδικά σε ότι αφορά τις αγορές ομολόγων.

Τραπεζικοί παράγοντες αναφέρουν πως πολλές εκδόσεις θα λάβουν χώρα μέσα στο πρώτο εξάμηνο, ανεξαρτήτως τιμής. Η πτώση των επιτοκίων είναι ούτως ή άλλως ευνοϊκή, αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως σημασία για τα πιστωτικά ιδρύματα έχει να βρουν αγοραστές σε μια αγορά τόσο πολύ αμφίρροπη με περισσότερο σκεπτικούς τους επενδυτές.

Εννοείται πως το εγχείρημα δυσκολεύει ακόμη περισσότερο αν σκεφθεί κανείς πως όλα τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη θα δράσουν για τον ίδιο λόγο αντιστοίχως και επομένως θα υπάρξει μεγάλη προσφορά εκδόσεων.

H µαζική προσφυγή στις αγορές µε νέες εκδόσεις οµολόγων που πραγματοποίησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες το 2024 ευνοήθηκε από τις αναβαθµίσεις της πιστοληπτικής τους ικανότητας από τους διεθνείς οίκους, ενώ αντίστοιχη στήριξη προσφέρει και η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες εκτιμάται ότι με την αναχρηματοδότηση των εκδόσεων θα βοηθήσουν τους ισολογισμούς τους περαιτέρω αφού η πτώση των επιτοκίων θα καταστήσει τις νέες εκδόσεις – υπό ομαλές συνθήκες φθηνότερες έναντι των εκδόσεων που λήγουν. Ωστόσο αν οι αγοραστές είναι σκεπτικοί οι τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις αποδόσεις.

H επιτυχία του 2024 Στο πλαίσιο των απαιτήσεων MREL για το 2024, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες άντλησαν συνολικά περίπου 6,5 δισ. ευρώ μέσω εκδόσεων ομολόγων senior και Τier II, ενισχύοντας τη χρηματοοικονομική τους θέση και την ικανότητά τους να καλύψουν τις εποπτικές υποχρεώσειw

Όλες οι τράπεζες είχαν στο τέλος του περασμένου έτους υπερκαλύψει τις απαιτήσεις τους για ελάχιστα κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις. Oι σχετικοί δείκτες διαμορφώνονται σε 28% για την Εθνική, σε 30,53% για την Alpha Bank, σε 29,1% για την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ σε ότι αφορά τη Eurobank sto 29,4%.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments