Bill Gates και Jeff Bezos επενδύουν 537 εκατομμύρια δολ. στην Αφρική για την εξόρυξη σπάνιων μετάλλων

Πηγή Φωτογραφίας: Or Noir Africa, Bill Gates and Jeff Bezos invest $537 million in rare metals in Africa
Κατά την τελευταία δεκαετία, τα αποθέματα ορυκτών πόρων της Αφρικής έχουν τραβήξει μεγάλη προσοχή από τις παγκόσμιες δυνάμεις.
Χαρακτηριστικά, τον Δεκέμβριο του 2024, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πραγματοποίησε στρατηγική επίσκεψη στην Αγκόλα, σηματοδοτώντας το ανανεωμένο ενδιαφέρον της Αμερικής για τους πόρους της Αφρικής.
Η επίσκεψη αυτή συνέπεσε με την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή, καθώς η χώρα συνεχίζει να εδραιώνει τη θέση της ως ηγέτης στις βιομηχανίες εξόρυξης και μπαταριών.
Η κυριαρχία της Κίνας στην εξόρυξη έχει εδραιωθεί, με μεγάλες εταιρείες όπως η CMOC να αποκτούν σημαντικά assets, όπως είναι το κοίτασμα χαλκού-κοβαλτίου Kisanfu στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ).
Ωστόσο, καθώς οι ΗΠΑ αρχίζουν να κατανοούν την επείγουσα ανάγκη διαφοροποίησης της εφοδιαστικής τους αλυσίδας, οι Gates, Bezos και άλλοι Αμερικανοί επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στους ανεκμετάλλευτους αφρικανικούς πόρους.
Τα σπάνια μέταλλα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της σύγχρονης τεχνολογίας, από τις μπαταρίες που τροφοδοτούν τα ηλεκτρικά οχήματα μέχρι τα συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι ζωτικής σημασίας για ένα βιώσιμο ενεργειακά μέλλον.
Η Κίνα κατέχει εδώ και δέκα χρόνια πλεονέκτημα στον έλεγχο της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού αυτών των ορυκτών, αφήνοντας χώρες όπως οι ΗΠΑ να προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις δικές τους πηγές.
Για να μειώσουν την εξάρτηση από τις ελεγχόμενες από την Κίνα αλυσίδες εφοδιασμού, οι ΗΠΑ έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να επενδύσουν και να συνεργαστούν με εταιρείες που επικεντρώνονται στους αφρικανικούς πόρους. Ως αποτέλεσμα, νέες πρωτοβουλίες υπό την διοίκηση εταιρειών όπως η KoBold Metals και η Lifezone Metals κερδίζουν έδαφος.
Οι Gates και Bezos και η KoBold Metals της Ζάμπια
Σε μια από τις πιο σημαντικές επενδύσεις μέχρι σήμερα, η KoBold Metals -που υποστηρίζεται από τον Bill Gates και τον Jeff Bezos- συγκέντρωσε 537 εκατομμύρια δολάρια για να προωθήσει την εξερεύνηση για κοιτάσματα χαλκού στη Ζάμπια.
Η επένδυση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου ορυχείου χαλκού στη Ζάμπια έως το 2030.
Η εταιρεία, η αξία της οποίας αποτιμάται στα 2,96 δισ. δολάρια, θεωρείται από τους πιο σημαντικούς παίκτες στην κούρσα για την εξασφάλιση κρίσιμων ορυκτών για την ενεργειακή μετάβαση.
Εν τω μεταξύ, η Lifezone Metals -εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης- εργάζεται στο κοίτασμα νικελίου Kabanga στην Τανζανία.
Με τις πλάτες μεγάλων αμερικανικών κεφαλαίων όπως η Cinctive και η BlackRock, η Lifezone στοχεύει να παρέχει νικέλιο ποιότητας μπαταρίας στην αμερικανική αγορά έως το 2026. Τα έργα αυτά υπογραμμίζουν μια βασική στρατηγική: την εξασφάλιση της πρόσβασης σε βασικούς πόρους με ταυτόχρονη προώθηση των οικονομικών δεσμών με τα αφρικανικά έθνη.
Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν. Οι κινεζικές εταιρείες εξακολουθούν να κυριαρχούν στις περισσότερες περιοχές της Αφρικής, χάρη στις μακροχρόνιες συνεργασίες και τις επενδύσεις σε υποδομές.
Ως αποτέλεσμα, οι αμερικανικές εταιρείες επικεντρώνονται τώρα σε περιοχές που επηρεάζονται λιγότερο από τα κινεζικά συμφέροντα, αν και η ανάπτυξη νέων ορυχείων και υποδομών σε αυτές τις περιοχές είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι, προς το παρόν, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να εξαρτώνται εν μέρει από τις ελεγχόμενες από την Κίνα αλυσίδες εφοδιασμού.
Τα εμπόδια συνεχίζονται
Ένα ακόμα σημαντικό εμπόδιο για τις αμερικανικές εταιρείες είναι η τάση τους να εξάγουν πρώτες ύλες για επεξεργασία στις ΗΠΑ, αφήνοντας τα αφρικανικά κράτη με μικρή προστιθέμενη αξία.
Ωστόσο, αρκετές αφρικανικές χώρες, όπως η Τανζανία και η Ζάμπια, δίνουν όλο και μεγαλύτερη προτεραιότητα στον τοπικό εμπλουτισμό, ο οποίος περιλαμβάνει την προσθήκη αξίας στις πρώτες ύλες πριν από την εξαγωγή τους.
Αυτή η αλλαγή στην προσέγγιση παρουσιάζει μια μοναδική ευκαιρία για τις αμερικανικές εταιρείες να στηρίξουν τις τοπικές βιομηχανίες και να συνεργαστούν βαθύτερα με τις αφρικανικές κυβερνήσεις.
Ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη συνολικά της Αφρικής, οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν να συγκροτήσουν συνεργασίες που ωφελούν τόσο την μαύρη ήπειρο όσο και την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.
Μια νέα εποχή παγκόσμιων επενδύσεων για την αφρικανική μεταλλευτική βιομηχανία
Οι επενδύσεις του Bill Gates, του Jeff Bezos και άλλων αμερικανικών φορέων σηματοδοτούν μια νέα εποχή στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για σπάνια μέταλλα.
Καθώς ο κόσμος συνεχίζει τη μετάβασή του προς την πράσινη ενέργεια και τις ψηφιακές τεχνολογίες, η ζήτηση για σπάνια μέταλλα θα αυξηθεί.
Ο ορυκτός πλούτος της Αφρικής προσφέρει απίστευτες δυνατότητες, αλλά η μελλοντική επιτυχία αυτών των επενδύσεων θα εξαρτηθεί από την οικοδόμηση βιώσιμων και δίκαιων εταιρικών σχέσεων.
Εξισορροπώντας τα στρατηγικά συμφέροντα με τις φιλοδοξίες των αφρικανικών κρατών, οι επενδύσεις που πραγματοποιούνται σήμερα θα διαμορφώσουν το μέλλον της παγκόσμιας βιομηχανίας και τον ρόλο της Αφρικής σε αυτήν.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας