Πολιτική

Από τα δημόσια ελλείμματα στην “κάβα” για παροχές

Από τα δημόσια ελλείμματα στην “κάβα” για παροχές

Πηγή Φωτογραφίας: [377424] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ ΚΑΙ ΤΗΣ EUROSTAT ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΟΥ 2024 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Πέρα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, αναμένονται νέες ανακοινώσεις στη ΔΕΘ που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2026

Η Ελλάδα κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 4,8% του ΑΕΠ για το 2024. Με την εφαρμογή των νέων ευρωπαϊκών κανόνων, που εφαρμόζονται για πρώτη φορά φέτος, ανοίγεται ο δρόμος για νέες παροχές ύψους 1,1 δισ. ευρώ το 2025. Αυτές οι παροχές θα είναι μόνιμες και όχι απλώς μέτρα στήριξης «μιας χρήσης».

«Η δυναμική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και μια σειρά άλλων διαρθρωτικών μέτρων, οδήγησαν σε πρόσθετα έσοδα, που ξεπέρασαν τους στόχους που είχαμε θέσει», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έτσι, παρά τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, ένα σημαντικό μέρος αυτών των εσόδων μπορεί πλέον να επιστραφεί στους πολίτες».

Περιθώριο για πρόσθετες παροχές

Πώς μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες παροχές, όταν οι αυστηροί ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες επιβάλλουν ετήσια όρια αύξησης στις κρατικές δαπάνες;

Η απάντηση, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη, βρίσκεται στην ευελιξία που προσφέρει ο νέος κανόνας, σε συνδυασμό με την εξαιρετική δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδας το 2024. Αυτός ο συνδυασμός έχει δημιουργήσει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος υποστηρίζει τις κυβερνητικές εξαγγελίες για νέα μέτρα στήριξης το 2025, αλλά και το 2026 – ή και για οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη προκύψει στη χώρα.

Ο κύριος λόγος που αυτή η υπέρβαση του ετήσιου ορίου είναι αποδεκτή και συμβατή με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αποτρέποντας τον κίνδυνο «κίτρινης κάρτας» από την Κομισιόν, είναι η «έξυπνη» διαπραγμάτευση που πραγματοποίησε η Αθήνα το 2024.

Συγκεκριμένα:

– Το όριο αύξησης δαπανών για το προηγούμενο έτος ήταν 2,6%.

– Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε και κατάφερε να μην καταγραφούν ως αύξηση δαπάνης οι παροχές ύψους 2 δισ. ευρώ για το 2024, υποστηρίζοντας ότι αυτές «ισοσκελίστηκαν» από τα έσοδα 2 δισ. ευρώ που προήλθαν από μόνιμα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.

– Επιπλέον, οι νέοι κανόνες επιτρέπουν σε κάθε χώρα να μεταφέρει ένα μέρος του περιθωρίου αύξησης δαπανών σε επόμενη χρονιά, εφόσον υπάρχει πλεόνασμα.

– Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα διατήρησε «κάβα» περιθωρίου αύξησης δαπανών για φέτος, καθώς και για το 2026, πέρα από το ετήσιο όριο που ισχύει για κάθε έτος, συμπεριλαμβανομένων και των επόμενων χρονιών.

Με άλλα λόγια, χάρη στην ευελιξία που έχει στη διαχείριση του ορίου δαπανών, η κυβέρνηση κατάφερε να διατηρήσει σχεδόν αμετάβλητο τον καθαρό δείκτη δαπανών για το 2024, παρά τις φοροελαφρύνσεις και τις παροχές που ανακοίνωσε εκείνη τη χρονιά.

Φυσικά, αυτή η δυνατότητα ελιγμών δεν θα ήταν εφικτή χωρίς το εντυπωσιακό «μαξιλάρι» που προήλθε από ένα πρωτογενές πλεόνασμα-ρεκόρ ύψους 4,8% του ΑΕΠ το 2024 – μια επίδοση που διέψευσε κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις, οι οποίες κυμαίνονταν από 2,5% έως 3,5%.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments