Επισημοποίηση της Γαλάζιας Πατρίδας: Η απάντηση της Τουρκίας στον ΘΧΣ

Πηγή Φωτογραφίας: TRT Haber, Mavi Vatan'da 100. yıl: Dünya sahnesine çıkıyoruz
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με τα βήματα της Ελλάδας για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό μπορεί να θεωρήθηκε ψύχραιμη, παρά την απόρριψη των ελληνικών θέσεων, και ερμηνεύτηκε ως ένδειξη ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασιών με την Αθήνα στο Αιγαίο. Ωστόσο, η σκληρή αντίδραση της Άγκυρας εκδηλώνεται με τη διαρροή του πιθανώς επίσημου χάρτη των σχεδίων της Τουρκίας για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.
Στα σχέδια που ανακοίνωσε η Αθήνα και κοινοποίησε στην Ε.Ε., η Τουρκία απαντά τώρα με την επίσημη παρουσίαση του χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», όπως αναφέρουν τουρκικές πηγές. Έτσι, το σημείο εκκίνησης για οποιαδήποτε διαβούλευση είναι πλέον η «Γαλάζια Πατρίδα» και όχι οι παλαιότερες, πιο μετριοπαθείς θέσεις της Άγκυρας.
Σύμφωνα με συνομιλητές με εκτενή εμπειρία στα ελληνοτουρκικά ζητήματα στο Αιγαίο, η Άγκυρα, μέχρι την περασμένη εβδομάδα, είχε δημοσιοποιήσει την επίσημη θέση της σχετικά με την υφαλοκρηπίδα της στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά όχι για το Αιγαίο. Όταν δημοσιεύσει τον επίσημο χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού της, ο οποίος θα περιλαμβάνει το μισό Αιγαίο, αυτός θα καθορίσει τη βάση των εξωτερικών ορίων των τουρκικών θέσεων για την υφαλοκρηπίδα.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έχει απορρίψει τις ελληνικές θέσεις και έχει ενημερώσει ότι «ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός που έχει ετοιμάσει η Τουρκία θα διαβιβαστεί στην UNESCO και στα αρμόδια όργανα των Ηνωμένων Εθνών». Ο συγκεκριμένος χάρτης της Τουρκίας δημοσιοποιήθηκε από το κρατικό πρακτορείο «Ανατολή» και έχει σχεδιαστεί στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών για τη Θάλασσα και το Ναυτικό Δίκαιο του Πανεπιστημίου της Άγκυρας (DEHUKAM / Deniz Hukuku Ulusal Arastirma Merkezi).
Στην πλατφόρμα Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού καταγράφονται οι θέσεις της Τουρκίας, η οποία αμφισβητεί πολλές από τις θέσεις της Ελλάδας. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε αρκετά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο. Σύμφωνα με τον χάρτη του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού (ΘΧΣ), οι περιοχές που προτείνονται για την υλοποίηση έργων δεν απεικονίζουν άμεσα περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας. Η παράγραφος 28 της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου του 1976 σχετικά με την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου αναφέρει ότι “τα όρια υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο Πέλαγος είναι αμφισβητούμενα” και τονίζει ότι “η Τουρκία διεκδικεί δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης πόρων στις περιοχές αυτές”. Επομένως, μέχρι να επιτευχθεί μια συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στο Αιγαίο, εκτός των χωρικών υδάτων, απεικονίζονται στον χάρτη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού με τη χάραξη της μέσης γραμμής μεταξύ των ηπειρωτικών περιοχών των δύο χωρών.
Αυτό που υπονοείται στην Άγκυρα είναι ότι, με επίσημο πλέον τρόπο, το Αιγαίο διχοτομείται στον χάρτη της Τουρκίας. Στα ανώτατα όρια του τουρκικού θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, όλες οι περιοχές κοντά στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και των Δωδεκανήσων, κατατάσσονται εντός των περιοχών ενδιαφέροντος της Τουρκίας.
Επιπλέον, όλες οι θέσεις της Τουρκίας αποτυπώνονται σε αυτόν τον συγκεκριμένο χάρτη, όπου το DEHUKAM αναφέρει ότι «η συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας που υπογράφηκε το 2011 μεταξύ της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” (“ΤΔΒΚ”) καθόρισε τα όρια της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο μερών στην Ανατολική Μεσόγειο και ενίσχυσε την υποστήριξη της Τουρκίας στις θαλάσσιες δικαιοδοσίες και τις δραστηριότητες εξερεύνησης πόρων της “ΤΔΒΚ”. Το 2019, η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας, βασισμένη στις αρχές του διεθνούς δικαίου, προκειμένου να καθορίσουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας τους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το DEHUKAM αναφέρει ότι «στο Αιγαίο Πέλαγος υπάρχουν πολλά νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα μέσω διεθνών συνθηκών. Οι περισσότεροι από αυτούς τους γεωγραφικούς σχηματισμούς είναι ακατάλληλοι για ανθρώπινη εγκατάσταση και δεν διαθέτουν οικονομική δραστηριότητα. Οι θαλάσσιες περιοχές που περιβάλλουν αυτά τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες καθορίζονται μόνο από τα χωρικά τους ύδατα, χωρίς να υπάρχουν σαφή όρια δικαιοδοσίας. Αυτά τα όρια στον χάρτη δεν αποτελούν βάση ούτε υποδηλώνουν συναίνεση για την ανάπτυξη οποιασδήποτε αξίωσης δικαιοδοσίας. Επιπλέον, τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια, παρά τις πολλές προηγούμενες προσπάθειες. Για το λόγο αυτό, τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν απεικονίζονται στον χάρτη».
Σε αυτό το πλαίσιο, πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας επισημαίνουν ότι «οι μονομερείς ενέργειες, αξιώσεις και δηλώσεις της Ελλάδας, οι οποίες αγνοούν τις υπάρχουσες διαφορές και παραβιάζουν τα δικαιώματα της τουρκικής πλευράς, δεν είναι αποδεκτές. Αυτές οι δηλώσεις δεν έχουν καμία νομική συνέπεια για τη χώρα μας».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας