Τα οικονομικά κέρδη της τεχνητής νοημοσύνης πιθανόν να υπερβούν το κόστος των εκπομπών

Πηγή Φωτογραφίας: Neil Sahota, What is Artificial Intelligence (AI) and How Does it Work
Τα οικονομικά κέρδη από την τεχνητή νοημοσύνη θα ενισχύσουν την παγκόσμια παραγωγή κατά περίπου 0,5% ετησίως μεταξύ 2025 και 2030, αντισταθμίζοντας το κόστος των αυξανόμενων εκπομπών άνθρακα από τα κέντρα δεδομένων που απαιτούνται για τη λειτουργία μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, δήλωσε την Τρίτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τα κέρδη από την άνοδο της τεχνητής νοημοσύνης
Μια έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε στην ετήσια εαρινή συνεδρίασή του στην Ουάσιγκτον σημείωσε ότι αυτά τα κέρδη παραγωγής δεν θα μοιραστούν εξίσου σε όλο τον κόσμο και κάλεσε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τις επιχειρήσεις να ελαχιστοποιήσουν το κόστος για την ευρύτερη κοινωνία.
“Παρά τις προκλήσεις που σχετίζονται με τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τα κέρδη στο παγκόσμιο ΑΕΠ από την τεχνητή νοημοσύνη είναι πιθανό να αντισταθμίσουν το κόστος των πρόσθετων εκπομπών”, ανέφερε.
«Το κοινωνικό κόστος αυτών των επιπλέον εκπομπών είναι μικρό σε σύγκριση με τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη από την τεχνητή νοημοσύνη, ωστόσο εξακολουθεί να προσθέτει στην ανησυχητική συσσώρευση εκπομπών», ανέφερε στην έκθεση με τίτλο «Power Hungry: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα αυξήσει τη ζήτηση ενέργειας».
Τα μειονεκτήματα της ενεργοβόρας τεχνητής νοημοσύνης
Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται να οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης για ενεργοβόρα ισχύ επεξεργασίας δεδομένων τα επόμενα χρόνια, ακόμη και όταν ο κόσμος αγωνίζεται να τηρήσει τις υποσχέσεις για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.
Η έκθεση του ΔΝΤ σημείωσε ότι ο χώρος που ήταν αφιερωμένος σε αποθήκες γεμάτες διακομιστές στη βόρεια Βιρτζίνια, η οποία έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κέντρων δεδομένων στον κόσμο, ήταν ήδη περίπου ισοδύναμος με τον χώρο δαπέδου οκτώ κτιρίων Empire State.
Εκτίμησε ότι οι παγκόσμιες ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να υπερτριπλασιαστούν σε περίπου 1.500 τεραβατώρες (TWh) έως το 2030 – περίπου το ίδιο με την τρέχουσα κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας και 1,5 φορές υψηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση από ηλεκτρικά οχήματα την ίδια περίοδο.
Το αποτύπωμα άνθρακα αυτής της αύξησης θα εξαρτηθεί εν μέρει από το εάν οι εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για μείωση των εκπομπών από τα κέντρα δεδομένων με αυξημένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων μέσων.
Οι ενεργειακές πολιτικές
Το ΔΝΤ εκτίμησε ότι η ισχυρή υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης θα σήμαινε, σύμφωνα με τις τρέχουσες ενεργειακές πολιτικές, μια παγκόσμια σωρευτική αύξηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 1,2%, μεταξύ 2025 και 2030. Οι πιο πράσινες ενεργειακές πολιτικές θα περιόριζαν αυτή την αύξηση σε 1,3 Gt, υπολόγισε.
Χρησιμοποιώντας έναν αριθμό 39 δολαρίων ανά τόνο για να ποσοτικοποιήσει το κοινωνικό κόστος αυτών των εκπομπών, έθεσε αυτό το πρόσθετο κόστος σε 50,7 έως 66,3 δισεκατομμύρια δολάρια – μικρότερο από τα κέρδη εισοδήματος που σχετίζονται με την ετήσια ώθηση 0,5% στο παγκόσμιο ΑΕΠ, σύμφωνα με την οποία η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποφέρει.
Ο οικονομικός και περιβαλλοντικός αντίκτυπος του ΑΙ
Ανεξάρτητοι αναλυτές λένε ότι ο οικονομικός και περιβαλλοντικός αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο χρήσης της – και κυρίως από το αν μπορεί να οδηγήσει σε κέρδη αποδοτικότητας στη χρήση ενέργειας ή σε πιο βιώσιμα πρότυπα συνολικής κατανάλωσης.
Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Grantham για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον δήλωσε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε συνολική μείωση των εκπομπών άνθρακα εάν επιταχύνει την πρόοδο στις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα στους τομείς της ενέργειας, των τροφίμων και των μεταφορών.
«Οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες τεχνολογίας και οι εταιρείες ενέργειας πρέπει να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στη διασφάλιση της σκόπιμης, δίκαιης και βιώσιμης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης», είπε, αναφέροντας την ανάγκη για χρηματοδότηση Ε&Α και πολιτικές για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων που επιδεινώνονται από την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας