Πολιτική

Κυβέρνηση: Επιχείρηση στήριξης της μεσαίας τάξης μέχρι και τη ΔΕΘ

Κυβέρνηση: Επιχείρηση στήριξης της μεσαίας τάξης μέχρι και τη ΔΕΘ

Πηγή Φωτογραφίας: [371664] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 88ης ΔΕΘ (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI)

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με τους άμεσους φορολογικούς συντελεστές, καθώς εξετάζεται μια συνολική αναπροσαρμογή της κλίμακάς τους

Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη σύντομη πασχαλινή ανάπαυλα συνοδεύτηκε από μια νέα κίνηση-έκπληξη, αμέσως μετά την κατάθεση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας. Στο πλαίσιο της προσπάθειας να επανακαθορίσει την ατζέντα, ανακοινώθηκε ένα νέο πρόγραμμα μόνιμης στήριξης για πολίτες που διαμένουν σε ενοίκιο, φοιτητές, καθώς και για συνταξιούχους και άτομα με αναπηρία. Αυτή η πρωτοβουλία προέρχεται από την «εκρηκτική» πορεία του πλεονάσματος για το 2024, που παρέχει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα για επιπλέον δαπάνες και «κοινωνικό» μέρισμα. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στο χθεσινό του διάγγελμα, «η κυβέρνηση νιώθει, φροντίζει και προσπαθεί συνεχώς για μια καλύτερη ζωή, επιδιώκοντας η επιτυχία των αριθμών να μεταφράζεται σε ευημερία για τους πολλούς».

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, τα ανακοινωθέντα μέτρα θα ωφελήσουν περίπου 2,7 εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι θα επωφεληθούν από την καλή πορεία της οικονομίας και την σημαντική πρόοδο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Φυσικά, πίσω από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού υπάρχει και μια πολιτική στρατηγική. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης είχε ενημερώσει τους συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση αναζητά καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, καθώς πολλοί πολίτες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και πολλοί νέοι κάτω των 40 ετών ή φοιτητές, κάτι που αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις που διαθέτει το Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, οι απώλειες της ΝΔ είναι δυσανάλογες σε σχέση με άλλες κοινωνικές ομάδες.

Οι συνταξιούχοι αποτελούν ένα σταθερό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο αντιμετωπίζουν το εξαιρετικά υψηλό κόστος ζωής. Αυτοί λαμβάνουν 12 συντάξεις ετησίως, χωρίς δώρα, και αποτελούν σημαντικό στήριγμα για τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Επιπλέον, πολλοί από αυτούς δεν έχουν δει αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς που προκύπτει από τον νόμο Κατρούγκαλου, η οποία δεν έχει εξαλειφθεί για όλους. Σε αυτό το πλαίσιο, η στήριξή τους είναι κρίσιμη για την κυβέρνηση.

Το momentum

Κυβερνητικά στελέχη απάντησαν στις κατηγορίες σχετικά με πρόωρες ανακοινώσεις (αντί του παραδοσιακού φόρουμ της ΔΕΘ), τονίζοντας ότι πρώτα δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος και στη συνέχεια διανέμεται ως κοινωνικό μέρισμα, χωρίς να διαταράσσεται η δημοσιονομική σταθερότητα. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. επιτρέπουν την αξιοποίηση του πρόσθετου πλεονάσματος φέτος, γι’ αυτό και επιλέχθηκαν μόνιμα μέτρα υπέρ των κρίσιμων κοινωνικών ομάδων που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

Επόμενος σταθμός η ΔΕΘ

Οι κινήσεις στήριξης των πολιτών δεν θα σταματήσουν εδώ, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει ανακοινώσεις στη ΔΕΘ για μέτρα που θα εφαρμοστούν από το 2026. Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται πληροφορίες σχετικά με τους άμεσους φορολογικούς συντελεστές, καθώς εξετάζεται μια συνολική αναπροσαρμογή της κλίμακας των συντελεστών, πιθανώς με την εισαγωγή ενδιάμεσων συντελεστών (π.χ. μεταξύ 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και 22% για το πρώτο ευρώ που υπερβαίνει αυτό το ποσό). Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν πληγεί από το τεκμήριο φορολόγησης θα δικαιούνται αποζημιώσεις, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι δεν πρόκειται για παροχές ή επιδόματα, αλλά για μια ανταπόδοση στις θυσίες της κοινωνίας, στηριζόμενη στη θετική πορεία της οικονομίας και στη βελτίωση όλων των δεικτών της.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments