Πολιτική

Στέλιος Πέτσας: Μικρόψυχη η κριτική της αντιπολίτευσης για τα μέτρα στήριξης [pics]

Στέλιος Πέτσας: Μικρόψυχη η κριτική της αντιπολίτευσης για τα μέτρα στήριξης [pics]

Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot MEGANEWS.GR//Στέλιος Πέτσας: Μικρόψυχη η κριτική της αντιπολίτευσης για τα μέτρα στήριξης [pics]

Θα συνεχίζουμε να επιστρέφουμε δίκαια το υπερπλεόνασμα της ανάπτυξης και της μείωσης της φοροδιαφυγής στους πολίτες

Την κριτική του στη στάση που τηρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στα μέτρα που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, είχε τη δυνατότητα να εκφράσει ο κ. Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega News σήμερα το πρωί.

Ερωτηθείς, ειδικότερα, για τη στάση που τηρεί η αντιπολίτευση απέναντι στα μέτρα στήριξης των ασθενέστερων που εξήγγειλε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος απάντησε, λέγοντας: «Θα έλεγα ότι είναι μικρόψυχη η κριτική της αντιπολίτευσης. Θέλω να τους πω δυο πράγματα.

Καταρχάς, πολύ large είναι το ΠΑΣΟΚ. «Ξεροκόμματο» το 1 δις ευρώ για τους πολίτες; Τόσο πολύ απαξιώνει το ΠΑΣΟΚ τους ανθρώπους που θα πάρουν αυτά τα χρήματα, είτε είναι συνταξιούχοι είτε είναι ενοικιαστές; Ξέρουμε ότι όταν ακολουθούσαν την πολιτική του «λεφτά υπάρχουν» με τον Γιώργο Παπανδρέου, πώς ξεκίνησαν στις εκλογές του 2009 και πως κατέληξαν, καθώς σήμερα, συμπληρώνουμε 15 χρόνια από τη διακήρυξη στο Καστελόριζο, όπου αποδείχθηκε πως τελικά δεν υπήρχαν λεφτά, όπως έλεγε το ΠΑΣΟΚ, αλλά πήραν τα λεφτά από τις τσέπες των Ελλήνων με το πρώτο μνημόνιο. Το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν, όταν ο Κώστας Καραμανλής μιλούσε για δημοσιονομική προσαρμογή. Ο κόσμος παρασύρθηκε, ψήφισε τον Γιώργο Παπανδρέου και ξέρουμε πού φτάσαμε. Δεν πρέπει να απαξιώνουμε την ενίσχυση που παίρνουν άνθρωποι, οι οποίοι την έχουν ανάγκη».

​«Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι και στην κριτική που έρχεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η λογική είναι ότι υπήρχαν και στο παρελθόν υπεραποδόσεις στη δημοσιονομική εκτέλεση του προϋπολογισμού, όμως αυτές προερχόντουσαν από μια υπερφορολόγηση, ενώ εμείς καταφέραμε να έχουμε μια καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού, μειώνοντας 72 φόρους», συμπλήρωσε ο βουλευτής της ΝΔ. «Δηλαδή στην κριτική που έρχεται και λέει ότι κλείνεις το μάτι για να ικανοποιήσεις μια κατηγορία ψηφοφόρων απαντούμε ότι μειώνουμε σταθερά τους φόρους, γιατί αυτή είναι η πολιτική μας, μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για οικονομική ανάπτυξη και για να απαντήσω και ευθέως σε αυτό που ειπώθηκε, όταν αυξάνεται κατά 12 δις ευρώ το ΑΕΠ – το 2024 ήταν 12 δις ευρώ περισσότερο από ό,τι ήταν το 2023 – αυτό τι σημαίνει; Αυτό σημαίνει ότι το μισό από αυτό έρχεται πίσω στο κράτος ως φόρος άμεσος ή έμμεσος και επομένως, δίνει τη δυνατότητα να υπάρξουν αυτές οι παροχές για τους συνεπείς φορολογούμενους».

​Αναφερόμενος στο στεγαστικό ζήτημα, ο βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας υποστήριξε: «Νομίζω πως ακούγεται στο mute το ότι είναι καλό το μέτρο και, αντίθετα στη διαπασών ότι δεν είναι αρκετό, ότι δεν θα έπρεπε να είναι ένα ενοίκιο. Και να είναι πόσα δηλαδή; Υπάρχει ένα ζήτημα πλεονασμού. Για αυτό είπα ότι ήταν μικρόψυχη η κριτική. Θα ήθελα να συνοδεύεται από προτάσεις Κατά καιρούς, ακούμε προτάσεις, οι οποίες, όμως, είναι, τις περισσότερες φορές, μη κοστολογημένες και μη ρεαλιστικές. Για παράδειγμα ακούστηκε από την κ. Μαρκογιαννάκη του ΠΑΣΟΚ για τον 13ο μισθό. Αυτό θα ανέβαζε φυσικά τα εισοδήματα μιας κατηγορίας στο δημόσιο τομέα. Κατέθεσαν τροπολογία στη Βουλή πριν από λίγες ημέρες και δεν είχαν ένα νούμερο για το πόσο κοστίζει. 1,4 δις ευρώ κοστίζει το μήνα και αν μιλάμε για 14ο μισθό, μιλάμε για 2,8 δις ευρώ συνολικά. Μίλησε επίσης για το ΕΚΑΣ. Χαίρομαι που άκουσα ότι θα είναι σήμερα λιγότεροι οι δικαιούχοι σε σχέση με εκείνους όταν είχαν σχεδιάσει την πολιτική στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει πως πολλοί από αυτούς δεν είναι στην κατώτερη κατηγορία γιατί είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται με αυτή την Κυβέρνηση.

Το επιχείρημά μου είναι, λοιπόν, ότι θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε με σοβαρότητα και σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε να προσπαθούμε τουλάχιστον να μοιράζουμε δίκαια το πλεόνασμα της ανάπτυξης και της υπεραπόδοσης του προϋπολογισμού, που οφείλεται στην προσπάθεια όλων μας. Όμως, δεν θα σταματήσουμε να λέμε την αλήθεια, ότι η αύξηση του ΑΕΠ φέρνει έσοδα στα ταμεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνση. Απεναντίας, μειώσαμε 72 φόρους. Και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι κάτι που είναι κοινωνικά δίκαιο και σωστό και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

​Κληθείς, τέλος, να τοποθετηθεί για τις θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης όσον αφορά το στεγαστικό ζήτημα, ο κ. Στέλιος Πέτσας είπε: «Πώς σας φαίνεται ότι καταθέτουν τροπολογία στη Βουλή και δεν λένε ένα νούμερο για το πόσο κοστίζει. Το ΚΚΕ κατέθεσε επίσης στη Βουλή για τη 13η και τη 14η σύνταξη. Κοστίζει 5 δις ευρώ. Ένας άνθρωπος που θέλει να προτείνει κάτι πρέπει να πει στον ελληνικό λαό γιατί είναι τόσο μεγάλα τα νούμερα που όταν θα κληθεί να ψηφίσει πρέπει να γνωρίζει ποιες θα είναι οι συνέπειες. Δεν λέω να μην έχουν τη μια ή την άλλη πολιτική. Αλλά για να έχουμε ένα επιχείρημα στο δημόσιο διάλογο που να οδηγεί κάπου, πρέπει και να έχει ένα κόστος, ιδίως μάλιστα με όσα περάσαμε τα τελευταία 15 χρόνια και προσπαθούμε ακόμα να ξεπεράσουμε ως χώρα το φάσμα της χρεοκοπίας. ​

Εμείς έχουμε ξεδιπλώσει μια πολιτική, που έχει να κάνει με την αντιπαροχή. Δηλαδή να μπορεί να κατασκευάζει κάποιος ο οποίος θα ενδιαφερθεί για ένα δημόσιο ακίνητο, ένα οικόπεδο που ανήκει στο δημόσιο για παράδειγμα, και ένα μέρος αυτών των κατοικιών να το διαθέτει η κυβέρνηση για να μπορεί να ασκεί την πολιτική της στο κομμάτι της στέγης. Υπάρχουν τα ζητήματα των φοιτητικών εστιών. Υπάρχουν τα «Σπίτι μου 1» και «Σπίτι μου 2». Ακολουθήσαμε μια πολιτική λοιπόν, η οποία είναι πιο κοντά στη λογική της αγοράς. Αυτές οι προτάσεις, όπως είναι η σύσταση και πάλι κρατικών φορέων που δημιουργούν ένα προηγούμενο αντίστοιχο με αυτό του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη συζήτηση πώς θα μπορούσαν να δουλέψουν και αν θα μπορούσαν να δουλέψουν στο σύγχρονο περιβάλλον Εγώ όμως θα προέτασα πάνω από όλα αυτό που είπα εξαρχής. Ότι είναι περίπου 700.000 ακίνητα σήμερα, τα οποία παραμένουν κλειστά, γιατί είναι είτε στα funds, είτε στις τράπεζες και οι δανειολήπτες, επειδή είναι «κόκκινοι» δεν μπορούν να ξεμπλοκάρουν αυτή την υπόθεση. Άρα, μια ακόμη πιο τολμηρή πολιτική στα ζητήματα των κόκκινων δανείων και των δανείων σε ελβετικό φράγκο θα είχαν πολλαπλάσιο και άμεσο αποτέλεσμα στην προσφορά κατοικίας. Εκεί η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ορισμένες ρυθμίσεις και αναμένουμε και τις πρωτοβουλίες αυτές. Οι δανειολήπτες πρέπει να αντιμετωπίζονται ως δανειολήπτες και όχι ως επενδυτές. Επομένως εγώ περιμένω μια πιο τολμηρή κίνηση από την κυβέρνηση, η οποία πιστεύω ότι θα την κάνει», ολοκλήρωσε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής της ΝΔ.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments