Το παρασκήνιο των στοχευμένων παρεμβάσεων

Πηγή Φωτογραφίας: [377424] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ ΚΑΙ ΤΗΣ EUROSTAT ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΟΥ 2024 (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Το νέο πακέτο παροχών που ανακοινώθηκε χθες από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, συνοδεύει την επιστροφή από την πασχαλινή ανάπαυλα και επιβεβαιώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες και τα περιθώρια του προϋπολογισμού. Στόχος είναι η ταχεία αντιστροφή του δημοσκοπικού κλίματος, προτού εδραιωθεί η υπάρχουσα εικόνα και καταστεί δύσκολη η ανατροπή της. Ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για τη δημιουργία ενός γενναίου πακέτου παροχών ενόψει της ΔΕΘ, ανακοινώνονται σταδιακά επιμέρους μέτρα κάθε φορά που υπάρχει σχετική δυνατότητα. Αυτό συνέβη και χθες, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων, να καθορίζει την ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας και να δημιουργεί ένα θετικό μομέντουμ, ακόμη και με παροχές που θα ισχύσουν μήνες αργότερα.
Η κυβέρνηση δηλώνει ότι ο χρόνος ανακοίνωσης των μέτρων καθορίστηκε αποκλειστικά από την δημοσιοποίηση των επίσημων στοιχείων για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2024 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και την Eurostat. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα μέτρα ανακοινώθηκαν λίγο αργότερα, είναι προφανές ότι η επεξεργασία τους είχε ολοκληρωθεί αρκετές ημέρες νωρίτερα. Επιπλέον, η κυβερνητική ηγεσία και το οικονομικό επιτελείο είχαν ήδη μια σαφή εικόνα για το πού θα κυμανθεί το πλεόνασμα.

Η επιλογή του χρόνου για τις ανακοινώσεις σχετίζεται με δύο επιπλέον παράγοντες
Πρώτον, με τη δυσαρέσκεια που προκλήθηκε από την ανακοίνωση ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την καταβολή της 13ης σύνταξης. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι οι συνταξιούχοι αποτελούν μια ενιαία ομάδα ψηφοφόρων που, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στηρίζουν την κυβερνητική παράταξη και, κυρίως, συμμετέχουν ενεργά στις εκλογές, σε αντίθεση με τις νεότερες ηλικιακές ομάδες που συχνά εκφράζουν τις απόψεις τους μόνο μέσω των δημοσκοπήσεων. Η χορήγηση των 250 ευρώ, που θα δίδεται κάθε Νοέμβριο σε περίπου 1,5 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους, μπορεί να θεωρηθεί ως υποκατάστατο της 13ης σύνταξης, εντός των δημοσιονομικών περιορισμών.
Η στεγαστική κρίση έχει καθιερωθεί ως ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα για τα νοικοκυριά. Κατατάσσεται σταθερά ψηλά σε όλες τις δημοσκοπήσεις και αποτελεί ένα από τα ζητήματα που προκαλούν δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το μέτρο που ανακοινώθηκε χθες, το οποίο αφορά την επιστροφή του ενός δωδέκατου της δαπάνης για στέγαση—είτε πρόκειται για ετήσια μίσθωση είτε για εποχική—απευθύνεται στο 80% των νοικοκυριών που πληρώνουν ενοίκιο. Εκτιμούν επίσης ότι αυτή η παροχή θα οδηγήσει σε επιστροφή χρημάτων στα δημόσια ταμεία, καθώς οι ωφελούμενοι θα ενθαρρυνθούν να δηλώνουν τα πραγματικά ποσά που πληρώνουν σε ενοίκια. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις δηλωθείσες μισθώσεις, το μέσο ενοίκιο στη χώρα ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 255 ευρώ, ποσό που θεωρείται αναντίστοιχο με την πραγματικότητα της αγοράς. Έτσι, η κυβέρνηση πιστεύει ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο μείωσης των «μαύρων» συναλλαγών στην ενοικιαζόμενη στέγη, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε αύξηση των εσόδων.
Η ανακοίνωση της ενίσχυσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στέλνει το μήνυμα ότι η αναπτυξιακή πορεία της χώρας είναι προτεραιότητα. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση υποδεικνύει στις υπόλοιπες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες ότι τα συγκεκριμένα μέτρα αφορούν τις ανακοινώσεις για το 2025, ενώ στη ΔΕΘ θα παρουσιαστεί ένα γενναιόδωρο πλαίσιο που θα περιλαμβάνει μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2026.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας