Φιντάν για ελληνικό ΘΧΣ: Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα σε Κύπρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Φιντάν για ελληνικό ΘΧΣ: Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα σε Κύπρο, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, στην πρώτη δημόσια αντίδρασή του στην έγκριση του ελληνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, ανακοίνωσε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί ο τουρκικός αντίστοιχος ΘΧΣ που θα κατατεθεί στις υπηρεσίες του ΟΗΕ και προειδοποίησε ότι η Τουρκία «δεν θα επιτρέψει κανένα μονομερές βήμα ή τετελεσμένο γεγονός στην Κύπρο, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» και ότι «προστατεύει μέχρι τέλους τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην περιοχή». Ο Φιντάν απάντησε με αυτόν τον τρόπο στην κριτική που δέχεται ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν και η τουρκική κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, ότι έχει εγκαταλείψει τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για το γεγονός ότι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας που συμμετέχουν στον Οργανισμό «Τουρκικών Κρατών» αναγνώρισαν την Κυπριακή Δημοκρατία, καταφέροντας έτσι πλήγμα στην επιδίωξη της Άγκυρας για αναβάθμιση του διεθνούς status του ψευδοκράτους.
Φιντάν: Η Τουρκία προτιμά να μην συζητά οικογενειακά θέματα μπροστά στο κοινό
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Νορβηγό υπουργό Εξωτερικών Έσπεν Έιντε (ο οποίος υπήρξε και απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό κατά τις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά), έκανε έναν σύντομο απολογισμό, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία το 2020 κατέγραψε τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της στον ΟΗΕ και είχε πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις εντός της «υφαλοκρηπίδας» της στην Ανατολική Μεσόγειο. Δικαιολόγησε μάλιστα την απουσία ερευνητικών δραστηριοτήτων και γεωτρήσεων από την Ανατολική Μεσόγειο στην προτεραιότητα που είχε δοθεί για τεχνικούς λόγους στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και στο κοίτασμα Sakarya, στο οποίο είχε εντοπιστεί μεγάλη ποσότητα υδρογονανθράκων.
Όσον αφορά την κριτική που δέχεται η τουρκική κυβέρνηση για το θέμα των χωρών που συμμετέχουν στον Οργανισμό «Τουρκικών Κρατών», ο Φιντάν δήλωσε ότι δεν θα γίνει δημόσια αντιπαράθεση για το θέμα και η Άγκυρα προτιμά «να μην συζητά οικογενειακά θέματα μπροστά στο κοινό», τονίζοντας ότι θα αποτύχουν «οι επιχειρήσεις χειραγώγησης εκείνων που θέλουν να χαλάσουν τις σχέσεις μας με τον τουρκικό κόσμο».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας