Σαουδαραβικό σίριαλ διχάζει τον ισλαμικό κόσμο

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Σαουδαραβικό σίριαλ διχάζει τον ισλαμικό κόσμο
Αν είχατε έγνοια πώς υποδαυλίζονται οι ενδομουσουλμανικές έριδες (μεταξύ σουνιτών και σιιτών), ένα δημοσίευμα της Repubblica έχει την απάντηση: μέσω της σαουδαραβικής τηλεόρασης – τόσο απλά. Και όταν λέμε τηλεόραση δεν εννοούμε δελτία ειδήσεων, αναλύσεις και τα τοιαύτα. Λάδι στη φωτιά ρίχνει ένα σίριαλ. Το δημοσίευμα έχει έναν κάποιον επικαιρικό χαρακτήρα, διότι οι μωαμεθανοί γιόρταζαν προσφάτως το ραμαζάνι τους.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη سریال معاویه به فارسی (@muawiya_farsi)
Μετά την ημερήσια νηστεία, όταν μπορούν να φάνε και να πιούνε, κάθονται και βλέπουν τηλεόραση – και μαζί με το φαΐ καταπίνουν και μπουκιές από το… δηλητηριώδες σίριαλ. Το ιταλικό μέσο έγραψε ότι πρόκειται για την ακριβότερη σειρά που έχει γυριστεί ποτέ στα αραβικά, έργο του σαουδαραβικού επιχειρηματικού ομίλου MBC. «Υπερπαραγωγή, με κοστούμια εποχής και κόστος περί τα 75-100 εκατ. δολάρια, η οποία έχει ήδη γίνει πολιτικό θέμα στον μουσουλμανικό κόσμο».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη سریال معاویه به فارسی (@muawiya_farsi)
Το σίριαλ τιτλοφορείται «Muawiya» και αφηγείται την ιστορία του Muawiya Ibn Abi Sufyan, του πρώτου χαλίφη της δυναστείας των Ομαγιαδών, «αμφιλεγόμενης φυσιογνωμίας, επειδή υπήρξε πρωταγωνιστής του σχίσματος του 7ου αι., το οποίο σήμερα γνωρίζουμε ως τους δύο κλάδους του Ισλάμ, τους σουνίτες και τους σιίτες». Η υπόθεση εν συντομία: Ως παιδί ο Muawiya αντιτάχθηκε στο Ισλάμ, όμως με την κατάκτηση της Μέκκας από τους μουσουλμάνους, το 630 μ.Χ., αλλαξοπίστησε και έγινε ένας από τους γραμματείς του Μωάμεθ. Μετά τον θάνατο του προφήτη, ωστόσο, αρνήθηκε να αναγνωρίσει την εξουσία του εξαδέλφου και γαμπρού του, Ali ibn Abi Talib, τον οποίο οι σιίτες μουσουλμάνοι θεωρούσαν μοναδικό νόμιμο κληρονόμο του Μωάμεθ, και τον πολέμησε σε έναν αιματηρό αδελφοκτόνο πόλεμο. «Ιστορικό δράμα που γυρίστηκε στην Τυνησία και εναλλάσσει επικές μάχες με περισσότερο… ποπ στιγμές» έγραψε η Γκαμπριέλα Κολαρούσο και με την ευκαιρία χαρακτήρισε «κορυφαία χώρα στον σουνιτικό κόσμο» τη Σαουδική Αραβία (χωρίς βέβαια να ρωτήσει τη γνώμη της Αιγύπτου επ’ αυτού).
Το Ιράκ, στο οποίο κατά κύριο λόγο ζουν σιίτες, απαγόρευσε τη σειρά, κατηγορώντας την ότι τροφοδοτεί σύγκρουση σεχτών, με ελλιπές από ιστορικής απόψεως και χειραγωγημένο όσον αφορά τους στόχους του σενάριο, το οποίο «απειλεί την ασφάλεια και τον ιστό της κοινωνίας, ειδικά κατά τη διάρκεια του ραμαζανίου». Και το σιιτικό Ιράν, «το οποίο αμφισβητεί τους Σαουδάραβες όσον αφορά την ηγεσία του μουσουλμανικού κόσμου», το ίδιο έπραξε. «Το σίριαλ επικρίθηκε και από το Πανεπιστήμιο Aλ Αζχάρ του Καΐρου, φημισμένο θεολογικό ίδρυμα για τους σουνίτες, επειδή απεικόνισε τα πρόσωπα των ‘‘συντρόφων του προφήτη’’». Κατόπιν όλων αυτών υπήρξε και ένα πολιτικό συμπέρασμα στο κείμενο της Κολαρούσο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη سریال معاویه به فارسی (@muawiya_farsi)
«Οι πιο επιτήδειοι παρατηρητές», έγραψε, «ερμηνεύουν τις κινήσεις των παραγωγών του Ριάντ ως επίδειξη ήπιας δύναμης με σκοπό την αύξηση της σαουδαραβικής επιρροής στον μουσουλμανικό κόσμο, αν και το ίδιο το σίριαλ είναι συγχρόνως και εξαιρετικά επικερδής επιχείρηση ειδικά την περίοδο του ραμαζανίου. Οι μουσουλμάνοι νηστεύουν, προσεύχονται και μετά το εσπερινό φαγητό παρακολουθούν πολλές τηλεοπτικές σειρές. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, κατά το ραμαζάνι τα ποσοστά τηλεθέασης αυξάνονται έως και 80% στις αραβικές χώρες».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη سریال معاویه به فارسی (@muawiya_farsi)
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας