Η επιρροή του Νετανιάχου στον Τραμπ εξασθενεί

Πηγή Φωτογραφίας: Hurriyet Daily News, Trump, Netanyahu discuss tariffs, geopolitics in Washington
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φαίνεται να έχει παραιτηθεί από την αυξανόμενη πιθανότητα μιας πυρηνικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν. Οι συνεχιζόμενες συνομιλίες Ιράν-ΗΠΑ, που οδεύουν προς τον τρίτο γύρο το Σάββατο στο Ομάν, αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο προγραμματισμένης τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ Νετανιάχου και προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως αναφέρει το al monitor, το Walla News μετέδωσε ότι ο Τραμπ σκοπεύει να επιχειρήσει μια νέα προσπάθεια στις αδιέξοδες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων. Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι αναμένεται να συζητήσει το αδιέξοδο στη Γάζα στην Ουάσινγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τον απεσταλμένο του Τραμπ Στιβ Γουίτκοφ.
Ο Νετανιάχου και οι συνεργάτες του δεν μπορούν να κάνουν πολλά για να προετοιμαστούν για το απρόβλεπτο και ευμετάβλητο ταμπεραμέντο του Τραμπ, όπως έμαθε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός νωρίτερα αυτόν τον μήνα στο Οβάλ Γραφείο, όταν ο οικοδεσπότης του ανακοίνωσε τις επικείμενες απευθείας συνομιλίες με το Ιράν.
Απρόβλεπτες συνέπειες
Ο Νετανιάχου, ο οποίος υποστήριξε ανοιχτά μια επιστροφή του Τραμπ, φαίνεται να παίρνει περισσότερα από όσα υπολόγιζε. Ο Τραμπ είναι σαφές ότι δεν είναι ευάλωτος στην ικανότητα του Νετανιάχου να χειραγωγεί τους προέδρους των ΗΠΑ και να ματαιώνει μια συμφωνία με το Ιράν. Αν μη τι άλλο, ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται πολύ πιο ικανός από τον Νετανιάχου να καθορίζει την ατζέντα με τους δικούς του όρους.
Η διαρροή της περασμένης εβδομάδας στους New York Times σχετικά με την άρνηση του Τραμπ να εγκρίνει ένα ισραηλινό χτύπημα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις τις επόμενες εβδομάδες τροφοδότησε τη δυσπιστία του Ισραήλ απέναντι στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με διάφορες αναφορές των μέσων ενημέρωσης, παρά τις βαθιές διαφωνίες μεταξύ των διαπραγματευτών των ΗΠΑ και του Ιράν, οι πλευρές έχουν επίσης επιτύχει ευρεία συμφωνία σε διάφορα ζητήματα.
«Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ήδη μέσα του ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία τύπου Λιβύης», δήλωσε ισραηλινή διπλωματική πηγή μιλώντας στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η πηγή αναφερόταν στη δήλωση του Νετανιάχου στο Οβάλ Γραφείο ότι το Ισραήλ θα δεχόταν μια συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν μόνο αν διαλυόταν πλήρως η ιρανική υποδομή πυρηνικής παραγωγής, όπως έκανε η Λιβύη υπό την εποπτεία των ΗΠΑ πριν από περίπου 20 χρόνια. Η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα κερδίσει τέτοιες παραχωρήσεις από το Ιράν, πρόσθεσε.
Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τις αδιέξοδες συνομιλίες με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, του Κατάρ και της Αιγύπτου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Ενώ το Ισραήλ έχει ισχυριστεί ότι βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με την κυβέρνηση Τραμπ όσον αφορά τις συνομιλίες αυτές, έχει επανειλημμένα αιφνιδιαστεί από τον Λευκό Οίκο, όπως συνέβη όταν ο προεδρικός απεσταλμένος Άνταμ Μπόλερ διεξήγαγε απευθείας συνομιλίες με τη Χαμάς στις αρχές Μαρτίου.
Ορισμένοι στον κύκλο του Νετανιάχου έχουν επικρίνει τον απεσταλμένο του στον Λευκό Οίκο του Τραμπ, τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, για τις διαφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης και της ισραηλινής κυβέρνησης. Στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα, ο Ντέρμερ και ο διευθυντής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα φέρεται να είχαν μια απροειδοποίητη συνάντηση με τον Γουίτκοφ.
«Όσο μεγάλες είναι οι προσδοκίες, τόσο μεγάλη είναι και η απογοήτευση», δήλωσε στο Al-Monitor ανώτερη ισραηλινή πολιτική πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ο Ντέρμερ απολαμβάνει στενούς δεσμούς με τους Ρεπουμπλικάνους και ήταν τακτικό μέλος του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ. Αυτό έχει αλλάξει μετά την επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία, δήλωσε η πηγή, κατηγορώντας τον Ντέρμερ ότι προσπαθεί να μπει ανάμεσα στον πρόεδρο και σε ορισμένους από τους βοηθούς του. Ο Ντέρμερ «πόνταρε στους λάθος ανθρώπους», είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι δεν θα ήταν έκπληξη αν το βέτο των ΗΠΑ στο ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν «ήταν μια απάντηση στη δραστηριότητα του Ρον Ντέρμερ σε αυτόν τον τομέα».
Ο Γουίτκοφ, ο Μπούλερ και η Ρεπουμπλικανή μεγαλοδωρήτρια Μίριαμ Άντελσον φαίνεται να έχουν πολύ μεγαλύτερη επιρροή στον πρόεδρο από ό,τι ο Ντέρμερ, και κανένας από αυτούς δεν είναι μεγάλος θαυμαστής του Νετανιάχου.
Τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων με το Ιράν
Το Ιράν έχει αρνηθεί δημοσίως να παραιτηθεί εντελώς από τον εμπλουτισμό ουρανίου και σύμφωνα με αναφορές που προκύπτουν από τους δύο προηγούμενους γύρους συνομιλιών, θα μπορούσε να επιτραπεί στο Ιράν να διατηρήσει ένα πυρηνικό πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς, το οποίο θα λειτουργεί από μια τρίτη χώρα. Αυτά είναι άσχημα νέα για το Ισραήλ.
Η κατάσταση αυτή είναι «σε αντίθεση με την προηγούμενη θητεία του Τραμπ, όταν η κυβέρνηση ήταν γεμάτη από δεξιά ρεπουμπλικανικά στοιχεία που κατανοούσαν πλήρως τη σημασία ενός ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και συνεργάζονταν με το Ισραήλ», δήλωσε στο Al-Monitor διπλωματικός αξιωματούχος του Ισραήλ υπό τον όρο της ανωνυμίας. Χωρίς να κατονομάσει πρόσωπα, ο διπλωματικός αξιωματούχος του Ισραήλ αναφερόταν σαφώς στην πρέσβειρα του ΟΗΕ Νίκι Χέιλι και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, οι θέσεις των οποίων ήταν σύμφωνες με αυτές του Νετανιάχου σχετικά με τον κίνδυνο που συνιστά το Ιράν.
“Ο Τραμπ περιβάλλεται τώρα από ανθρώπους που είναι πολύ λιγότερο ιδεολογικοί και έμπειροι, όπως ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, ο υπουργός Άμυνας και οι διαμεσολαβητές Γουίτκοφ και Μπούλερ, οι οποίοι είναι πιστοί στον πρόεδρο και ενδιαφέρονται λιγότερο για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ ή της περιοχής”, πρόσθεσε ο διπλωματικός αξιωματούχος του Ισραήλ.
Οι ανησυχίες του Ισραήλ φαίνονται βάσιμες. «Όταν και οι δύο πλευρές έχουν συμφέρον να καταλήξουν σε συμφωνία, θα το κάνουν», δήλωσε στο Al-Monitor ο πρώην ανώτερος αξιωματούχος της Μοσάντ Ράμι Ίγκρα. «Ο Τραμπ θέλει το Νόμπελ Ειρήνης και το Ιράν χρειάζεται να ανοικοδομήσει την οικονομία του, οπότε οι πιθανότητες μιας συμφωνίας είναι καλές. Μην εκπλαγείτε αν αυτή καταλήξει να περιλαμβάνει και μια μεγάλη συμφωνία για τα όπλα μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης», πρόσθεσε.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί ετοίμαζε ομιλία στο Διεθνές Συνέδριο Πυρηνικής Πολιτικής του Κάρνεγκι, αλλά ακυρώθηκε λόγω της άρνησης του Αραγτσί να δεχθεί ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο. Στο κείμενο που δημοσίευσε στη συνέχεια η Τεχεράνη, το Ιράν δήλωσε ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει 19 πυρηνικούς αντιδραστήρες για μη στρατιωτικούς σκοπούς σε όλη τη χώρα. Αμερικανικές εταιρείες καλούνται να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό που εκτιμάται ότι θα έχει αξία δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Οι Ιρανοί είναι ιδιοφυΐες», δήλωσε ο διπλωματικός αξιωματούχος του Ισραήλ. Το κείμενο «παρουσιάζει στους Αμερικανούς έναν σημαντικό πειρασμό: Ο Τραμπ θα δει αυτές τις συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα δυσκολευτεί να συγκρατηθεί».
Ο Νετανιάχου γνωρίζει ότι η υπομονή δεν είναι το δυνατό σημείο του Τραμπ και σαφώς ελπίζει ότι οι Ιρανοί θα εξαντλήσουν την υπομονή του και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για μια ισραηλινοαμερικανική στρατιωτική επιχείρηση. Το Ιράν σίγουρα φοβάται ότι το Ισραήλ οργανώνει έναν συνασπισμό για να τορπιλίσει τις συνομιλίες υποδαυλίζοντας τη σύγκρουση μεταξύ των μερών.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας