Policy Briefs

«Όχι» της ΕΕ στη de jure αναγνώριση της Κριμαίας που δρομολογούν οι ΗΠΑ

«Όχι» της ΕΕ στη de jure αναγνώριση της Κριμαίας που δρομολογούν οι ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Responsible Statecraft, Europe doubles down on protracted war in Ukraine

"Η Κριμαία είναι Ουκρανία", δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν μέσω αναφορών ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποβάλει νέα πρόταση στο Κίεβο και τη Μόσχα, η οποία θα προβλέπει την "de jure" αναγνώριση της χερσονήσου που η Ρωσία προσάρτησε παράνομα το 2014

“Η Κριμαία είναι Ουκρανία”, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν μέσω αναφορών ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποβάλει νέα πρόταση στο Κίεβο και τη Μόσχα, η οποία θα προβλέπει την “de jure” αναγνώριση της χερσονήσου που η Ρωσία προσάρτησε παράνομα το 2014.

Το μονοσέλιδο έγγραφο, σύμφωνα με το Axios και την Telegraph, περιλαμβάνει επίσης την “de facto” αναγνώριση από την Αμερική των περισσότερων εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία κατά την πλήρους κλίμακας εισβολή της: Το Ντονέτσκ, τη Χερσώνα, τη Ζαπορίζια και σχεδόν όλο το Λουχάνσκ.

Την Τετάρτη, οι Βρυξέλλες κατέστησαν σαφές ότι δεν θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ουάσινγκτον, υπογραμμίζοντας το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των δύο πρωτευουσών όσον αφορά τον πόλεμο.

“Καλωσορίζουμε όλες τις προσπάθειες που σέβονται τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ για να φέρουν την ειρήνη στην Ουκρανία. Εναπόκειται στην Ουκρανία να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη”, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής όταν ρωτήθηκε σχετικά με την πιθανή αναγνώριση.

“Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας για την υποστήριξη της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής της ακεραιότητας”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. “Όταν πρόκειται για την Κριμαία, η θέση μας είναι πραγματικά σαφής: η Κριμαία είναι Ουκρανία”.

Η πρόταση των ΗΠΑ παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Παρίσι με υπουργούς από την Ουκρανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Επιτροπή δεν συμμετείχε.

Η πρόταση αναμενόταν να συζητηθεί εκ νέου σε μια συνάντηση των ίδιων χωρών στο Λονδίνο, η οποία υποβαθμίστηκε μετά την ακύρωση της συμμετοχής του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο.

Πριν από τις συνομιλίες, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα δεχόταν μια συμφωνία που θα συνεπαγόταν την αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου σε ουκρανικά εδάφη.

“Δεν υπάρχει τίποτα για να συζητήσουμε. Αυτό παραβιάζει το σύνταγμά μας. Αυτό είναι το έδαφός μας, το έδαφος του λαού της Ουκρανίας”, επέμεινε.

Εκτός από την αναγνώριση των κατεχομένων εδαφών, βασικό αίτημα της Μόσχας, το έγγραφο περιλαμβάνει επίσης μια άλλη υψηλή προτεραιότητα για το Κρεμλίνο: την άρση των κυρώσεων που θεσπίστηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και αυξήθηκαν δραστικά το 2022.

Τους τελευταίους δύο μήνες, αξιωματούχοι προσκείμενοι στον Ντόναλντ Τραμπ έχουν διατυπώσει δημοσίως την ιδέα να προσφέρουν ανακούφιση από τις κυρώσεις στη Ρωσία ως κίνητρο για να επιτύχει ειρηνευτική διευθέτηση με την Ουκρανία. Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε τη μερική άρση των τραπεζικών περιορισμών ως προϋπόθεση για την αποκατάσταση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι δυτικοί σύμμαχοι απέρριψαν γρήγορα το άνοιγμα του Πούτιν, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να λέει ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει ανακούφιση από τις κυρώσεις “προτού εγκαθιδρυθεί η ειρήνη”.

Την Τετάρτη, η Επιτροπή, η οποία σχεδιάζει τις οικονομικές κυρώσεις και παρακολουθεί την εφαρμογή τους, επιβεβαίωσε την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε αναστολή και δήλωσε ότι ένα νέο πακέτο, το 17ο από τον Φεβρουάριο του 2022, βρίσκεται ήδη στα σκαριά.

“Ο τερματισμός της απρόκλητης και αδικαιολόγητης επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και η άνευ όρων αποχώρηση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων από το σύνολο της επικράτειας της Ουκρανίας θα ήταν η μία βασική προϋπόθεση για την τροποποίηση ή την άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ωστόσο, η έγκριση και η ανανέωση των κυρώσεων απαιτεί την ομόφωνη υποστήριξη και των 27 κρατών – μελών. Η Ουγγαρία έχει απειλήσει δύο φορές να εκτροχιάσει την ανανέωσή τους, πρώτα τον Ιανουάριο και στη συνέχεια τον Μάρτιο.

Παρόλο που η χώρα τελικά υποχώρησε και επέτρεψε την ανανέωση, το σίριαλ εξέθεσε την όλο και πιο επισφαλή ενότητα στο εσωτερικό του μπλοκ και τροφοδότησε τις εκκλήσεις για τη δημιουργία σχεδίου Β για την παράκαμψη της ομοφωνίας σε περίπτωση που ποτέ συμβεί βέτο.

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες στις Βρυξέλλες αναγνώρισαν ότι ήδη προετοιμάζονται μέτρα έκτακτης ανάγκης, αλλά βρίσκονται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο. Η δημιουργία ενός νέου πλαισίου με 26 ή λιγότερα κράτη – μέλη ενέχει τον κίνδυνο να ανοίξουν παραθυράκια και να αυξηθεί η νομική αβεβαιότητα.

“Θα περάσουμε αυτό το σκόπελο όταν φτάσουμε εκεί”, δήλωσε η Επιτροπή. “Η πραγματικότητα των γεγονότων είναι ότι, από σήμερα, έχουμε 16 πακέτα μέτρων σε ισχύ με την υποστήριξη των κρατών – μελών”.

Μεταξύ άλλων, οι υφιστάμενες κυρώσεις καλύπτουν τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων ύψους 210 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη ρωσική κεντρική τράπεζα, τα οποία η Μόσχα επιθυμεί να ανακτήσει. Τα περιουσιακά στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν ως εγγύηση για ένα δάνειο ύψους 45 δισ. ευρώ για το Κίεβο, το οποίο συμφωνήθηκε σε επίπεδο G7.

Εάν τα χρήματα ξεπαγώσουν, όλοι οι σύμμαχοι θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για την αποπληρωμή τους. Οι Βρυξέλλες ελπίζουν ότι αυτό το οικονομικό σενάριο θα είναι αρκετό για να αποτρέψει την Ουγγαρία από το να εκτροχιάσει την επόμενη ανανέωση τον Ιούλιο. Η χώρα θα μπορούσε ακόμη να συμφωνήσει να διατηρήσει ορισμένες κυρώσεις σε ισχύ και να αποδεσμεύσει άλλες.

Η πρόταση της Αμερικής, η οποία περιγράφεται από το Axios ως η “τελική προσφορά” του Τραμπ, έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων ότι ο Λευκός Οίκος χάνει την υπομονή του με τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Τραμπ έχει προειδοποιήσει ότι θα “αποχωρήσει” αν η Ρωσία ή η Ουκρανία “δυσκολέψουν πολύ” την επίτευξη συμβιβασμού. Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν εκφράσει κατ’ ιδίαν τον αποτροπιασμό τους για την προσέγγιση της Ουάσινγκτον, την οποία θεωρούν υπερβολικά προκατειλημμένη προς τα ρωσικά συμφέροντα, με το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης να κατευθύνεται προς την ουκρανική πλευρά.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments