Πολιτική

Ανοίγει ο δρόμος για την αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών

Ανοίγει ο δρόμος για την αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών

Πηγή Φωτογραφίας: [375142] ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Βουλή σχετικά με τις διαδικασίες κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών διακεκριμένων Συνταγματολόγων.

Το τελευταίο διάστημα, οι διαδικασίες που αφορούν τον πρώην υπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο στη Βουλή έχουν απασχολήσει έντονα διακεκριμένους συνταγματολόγους. Ειδικότερα, εξετάζεται κατά πόσο η απόφαση της κυβέρνησης να παρακάμψει τις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα. Στη Βουλή έχει υιοθετηθεί ένα μεικτό σύστημα για την ποινική ευθύνη των υπουργών, στο οποίο το Κοινοβούλιο και η τακτική δικαιοσύνη αναλαμβάνουν τις υποθέσεις σε διαφορετικά στάδια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι το σχετικό άρθρο 86 θα τροποποιηθεί στην επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση. Επιπλέον, έχει καταγραφεί ένα σαφές μήνυμα από την κοινωνία, που ζητά ταχύτερη και πιο διαφανή απονομή της δικαιοσύνης.

Δεν έχει ακόμα αποφασιστεί ποιο μοντέλο θα ήταν πιο δίκαιο για την προεδρία. Μια πιθανή λύση, που θα διατηρούσε το ρόλο της Βουλής, θα ήταν η σύσταση μιας μεικτής επιτροπής, αποτελούμενης από δικαστές και βουλευτές. Αυτή η επιτροπή θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη σημερινή προανακριτική επιτροπή, στην οποία συμμετέχει κατά πλειοψηφία το κυβερνών κόμμα μαζί με την αντιπολίτευση. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να αποφασιστεί ότι το Κοινοβούλιο δεν θα πρέπει να έχει καμία ουσιαστική εμπλοκή, καθώς η κατάληξη είναι συχνά η διαφωνία των κομμάτων σχετικά με τα ξεχωριστά πορίσματα που υποβάλλουν στο τέλος. Το δικαστικό συμβούλιο θα μπορούσε να εξετάσει αν το πρόσωπο για το οποίο έχει σχηματιστεί η δικογραφία θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο. Πολλοί έγκριτοι νομικοί υποστηρίζουν ότι όλα τα στάδια της διαδικασίας θα πρέπει να αναλαμβάνονται από ανώτατους δικαστές. Ωστόσο, κάποιοι αντιτείνουν ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συνεχιζόμενες ποινικές διώξεις κατά υπουργών.

Ανάλογα με τις αλλαγές, θα προσαρμοστεί και ο σχετικός κανονισμός της Βουλής. Αυτή τη στιγμή απαιτούνται 30 υπογραφές για την υποβολή αιτήματος σχετικά με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Στη συνέχεια, η Ολομέλεια αναλαμβάνει την ευθύνη τόσο για τη συγκρότηση της επιτροπής όσο και για την άσκηση ποινικής δίωξης, η οποία απαιτεί πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Έμπειροι συνταγματολόγοι συνεχώς αναλύουν πώς η Βουλή έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για πολιτικούς σκοπούς. Ωστόσο, με την πρόσφατη απόφαση για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, το δικαστικό συμβούλιο θα βρεθεί μπροστά σε έναν σχεδόν κενό φάκελο. Αυτό σημαίνει ότι ο αρμόδιος ανακριτής θα πρέπει να ξεκινήσει μια νέα έρευνα, η οποία μπορεί να αποκαλύψει νέα στοιχεία και να οδηγήσει σε περαιτέρω εξελίξεις. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το Σύνταγμα αποκτά πραγματική αξία μόνο μέσα από την εφαρμογή των διατάξεών του. Με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και το αίσθημα δικαίου, θα πρέπει να «ανανεώνεται» ώστε οι πολίτες να νιώθουν εμπιστοσύνη.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments