SPOTLIGHTS

Ετοιμοι να αλλάξουν δουλειά δηλώνουν τέσσερις στους 10 Ελληνες-Παγκόσμιο φαινόμενο η χαμηλή αφοσίωση

Ετοιμοι να αλλάξουν δουλειά δηλώνουν τέσσερις στους 10 Ελληνες-Παγκόσμιο φαινόμενο η χαμηλή αφοσίωση

Πηγή Φωτογραφίας: freepik, Ετοιμοι να αλλάξουν δουλειά δηλώνουν τέσσερις στους 10 Ελληνες-Παγκόσμιο φαινόμενο η χαμηλή αφοσίωση

Συγκεκριμένα, το 39% των εργαζομένων, με μικρή αύξηση από πέρυσι, δήλωσε ότι είτε ψάχνει ενεργά νέα θέση είτε παρακολουθεί χαλαρά τις ευκαιρίες που έχει να προσφέρει η ελληνική αγορά εργασίας

Ετοιμοι να αλλάξουν δουλειά δηλώνουν τέσσερις στους 10 Ελληνες, καθώς πάνω από τους μισούς εργαζομένους στη χώρα θεωρούν ότι είναι πια μια καλή περίοδος να βρουν νέα θέση, ενώ η πλειονότητα αυτών βιώνει έντονο στρες στο επαγγελματικό τους περιβάλλον. Αυτό προκύπτει από την παγκόσμια δημοσκόπηση της εταιρείας αναλύσεων Gallup, η οποία αποτυπώνει σημαντική επιδείνωση στην ικανοποίηση των Ελλήνων εργαζομένων από τη ζωή τους και από τις επαγγελματικές προοπτικές τους.

Συγκεκριμένα, το 39% των εργαζομένων, με μικρή αύξηση από πέρυσι, δήλωσε ότι είτε ψάχνει ενεργά νέα θέση είτε παρακολουθεί χαλαρά τις ευκαιρίες που έχει να προσφέρει η ελληνική αγορά εργασίας. Ετσι, η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα μετά τη Φινλανδία ανάμεσα σε 38 ευρωπαϊκές σε ό,τι αφορά την πρόθεση των εργαζομένων να φύγουν από την τρέχουσα δουλειά τους σύμφωνα με το moneyreview.gr–Θέλμα Χατζηαθανασίου 

Εξάλλου, το επίπεδο του στρες στους Ελληνες εργαζόμενους έχει εκτοξευθεί. Η έρευνα της Gallup δείχνει ότι το 59% των εργαζομένων βιώνει πολύ έντονο άγχος στην καθημερινότητά του, εμφανίζοντας αύξηση 3 ποσοστιαίων μονάδων τον τελευταίο χρόνο και ξεπερνώντας σημαντικά τον μέσο όρο του 38% που καταγράφεται σε ολόκληρη την ήπειρο. Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα βρίσκεται επίσης στη δεύτερη θέση της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το στρες  σύμφωνα με το moneyreview.gr–Θέλμα Χατζηαθανασίου 

Επίσης, οι Ελληνες δηλώνουν απογοητευμένοι από την επαγγελματική τους ζωή και τις προοπτικές τους. Μόλις το 34% αξιολογεί θετικά την τρέχουσα κατάστασή του έναντι 39% πέρυσι, το οποίο θα μπορούσε να αποδοθεί στους μισθούς. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Φιλανδοί, οι οποίοι δηλώνουν πιο πρόθυμοι και από τους Ελληνες να αλλάξουν δουλειά, είναι πρώτοι πανευρωπαϊκά σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση από την επαγγελματική τους ζωή.

Στο μεταξύ, η διέξοδος προς άλλες επαγγελματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα φαίνεται πως είναι πλέον ευκολότερη: ένα 54% των Ελλήνων θεωρεί πως είναι καλή περίοδος για να βρει νέα θέση. Πρόκειται για αξιοσημείωτη βελτίωση, της τάξης του 5% από πέρυσι, που αντανακλά πάντως μία τάση βελτίωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πάντως, ελαφρώς πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο βρίσκονται οι Ελληνες στον θυμό που αισθάνονται καθημερινά (16%), τη θλίψη (18%) και τη μοναξιά (19% με βάση τα τελευταία στοιχεία).

Παγκόσμιο φαινόμενο η χαμηλή αφοσίωση

Τα παραπάνω στοιχεία ίσως δικαιολογούν το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο αφοσίωσης των Ελλήνων εργαζομένων, μόλις στο 13%, που φέρνει τη χώρα στην 26η θέση ανάμεσα στις 38 ευρωπαϊκές.

Βέβαια, ένα από τα στοιχεία που θίγει η έκθεση της Gallup είναι η «επιδημία» της χαμηλής αφοσίωσης, η οποία ως παγκόσμιο φαινόμενο υπολογίζεται ότι το 2024 κόστισε στη διεθνή οικονομία 438 δισ. δολάρια λόγω απωλειών στην παραγωγικότητα. Καταλύτης ήταν η μείωση της αφοσίωσης των managers και δη των γυναικών σε διοικητικές θέσεις, η οποία πυροδοτήθηκε μετά τις αναταράξεις της πανδημίας, όπως οι αλλαγές στις προσλήψεις, η συρρίκνωση των προϋπολογισμών, οι νέες προσδοκίες των πελατών, οι ανάγκες τηλεργασίας και τα νέα τεχνολογικά εργαλεία.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε δουλειά;

Η αλλαγή εργασίας είναι μια κοινή πρακτική στο επαγγελματικό ταξίδι σχεδόν όλων. Αλλά πόσο συχνά μπορούμε να αλλάζουμε καριέρα και περιβάλλον εργασίας; Ένα βιογραφικό γεμάτο με συνεχείς εναλλαγές και εμπειρίες δείχνει υψηλή εργασιακή αξία ή απλώς την αστάθειά μας ως εργαζομένοι;

Ο «κανόνας» θέλει τον εργαζόμενο να μένει σε μία δουλειά, όσο άσχημη κι αν είναι αυτή, για έναν ολόκληρο χρόνο. Ο κανόνας αυτός στηρίζεται στη λογική που θέλει τον εργαζόμενο μέσα σε έναν χρόνο να αποκτά δεξιότητες και ικανότητες που μπορεί να αξιοποιήσει αργότερα και τον εργοδότη να έχει επενδύσει σε έναν άνθρωπο, του οποίου η αφοσίωση θεωρείται θετικό προσόν. Στον αντίποδα, η συχνή εναλλαγή εργασιακών χώρων δείχνει αστάθεια, αβεβαιότητα και όχι επαγγελματισμό. Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε δουλειά, λοιπόν;

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής της Αμερικής η μέση παραμονή σε έναν εργασιακό τομέα ήταν τα 3,8 χρόνια για τις γυναίκες και τα 4,3 χρόνια για τους άνδρες. Για τους εργαζόμενους ηλικίας 25 έως 34 ετών, η μέση διάρκεια παραμονής σε μία εργασία μειώθηκε στα 2,8 έτη.

Ο μέσος Αμερικανός, λοιπόν, θα αλλάξει περίπου 12 δουλειές στη διάρκεια της ζωής του. Αν υποθέσουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα εργαστούν περίπου 40 χρόνια, αυτό σημαίνει ότι θα έχουν μια νέα θέση εργασίας κάθε τρία έως τριάμισι χρόνια. Ενώ η αλλαγή εργασίας θεωρούνταν παλαιότερα θέμα ταμπού, αρχίζει πλέον να θεωρείται ωφέλιμη όταν γίνεται σωστά.

Ως ανθρώπινα όντα, τα ενδιαφέροντά μας αλλάζουν καθώς εξελίσσεται η καριέρα μας. Επιθυμούμε να μάθουμε νέες δεξιότητες και να εξελιχθούμε ως επαγγελματίες, με αποτέλεσμα να αλλάζουμε θέσεις εργασίας, να αλλάζουμε εταιρείες, και μερικές φορές να αλλάζουμε ακόμη και ολόκληρη την πορεία της καριέρας μας.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments