Η Νορβηγία προσκαλεί ερευνητές από πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: UiO, ELAWNET 2nd annual conference 2025 - Scandinavian Institute of Maritime Law
Η Νορβηγία εγκαινιάζει ένα νέο σχέδιο προσέλκυσης κορυφαίων διεθνών ερευνητών, εν μέσω των αυξανόμενων πιέσεων που ασκεί στην ακαδημαϊκή ελευθερία η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian. Ακολουθώντας τα βήματα πολλών επιστημονικών ιδρυμάτων σε όλη την Ευρώπη, το Συμβούλιο Ερευνας της Νορβηγίας ανακοίνωσε την Τετάρτη τη δημιουργία ενός ταμείου ύψους 100 εκατ. κορωνών (8,5 εκατ. ευρώ) για τη διευκόλυνση πρόσληψης ερευνητών από άλλες χώρες.
Η πρωτοβουλία απευθύνεται σε ακαδημαϊκούς από όλον τον κόσμο, αλλά επεκτάθηκε και επιταχύνθηκε από τη στιγμή που η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε σημαντικές περικοπές στην επιστημονική έρευνα των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα. Η ανακοίνωση έρχεται λίγο πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο του νορβηγού πρωθυπουργού Γιόνας Γκαρ Στόρε και του υπουργού Οικονομικών του, πρώην γενικού γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ. Τα θέματα στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης περιλαμβάνουν την ασφάλεια, την άμυνα, την Ουκρανία, τους δασμούς και το εμπόριο.
Η Σίκρουν Αασλαντ, υπουργός Ερευνας και Ανώτατης Εκπαίδευσης της σκανδιναβικής χώρας, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Είναι σημαντικό για τη Νορβηγία να αναλάβει δράση σε μια απαιτητική κατάσταση για την ακαδημαϊκή ελευθερία. Μπορούμε να βοηθήσουμε εξαιρετικούς ερευνητές και σημαντικές μελέτες – και επιθυμούμε να το κάνουμε το συντομότερο δυνατό». Η Αασλαντ προσθέτει ότι η ακαδημαϊκή ελευθερία βρίσκεται υπό πίεση στις ΗΠΑ «και αυτό συνιστά απρόβλεπτες συνέπειες για πολλούς ερευνητές εντός της χώρας, που είναι η κορυφαία του κόσμου της γνώσης στον πλανήτη εδώ και πολλές δεκαετίες».
Το Συμβούλιο Ερευνας αναμένεται να δημοσιεύσει τον επόμενο μήνα πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τομείς όπως το κλίμα, η υγεία, η ενέργεια και η Τεχνητή Νοημοσύνη. Το πρόγραμμα εκτείνεται σε βάθος αρκετών ετών, με τα 100 εκατ. κορώνες να έχουν διατεθεί για το 2026. Η Μαρί Σουντλί Τβέιτ, επικεφαλής του Συμβουλίου, αναφέρει σε συνέντευξή της στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NRK: «Η πρωτοβουλία είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την κατάσταση στις ΗΠΑ. Η ακαδημαϊκή ελευθερία βρίσκεται υπό πίεση και η χρηματοδότησή της μειώνεται». Ανάμεσα στις χώρες που έχουν αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες είναι και η Γαλλία.
Σχεδόν 300 ακαδημαϊκοί έχουν υποβάλει αίτηση στο Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας μετά την κίνησή του να προσφέρει εργασία σε αμερικανούς ερευνητές. Ο πρώην πρόεδρος της χώρας Φρανσουά Ολάντ έχει ζητήσει τη δημιουργία καθεστώτος «επιστημονικού πρόσφυγα» για τους ακαδημαϊκούς που αντιμετωπίζουν κινδύνους στη δουλειά τους. Το Πανεπιστήμιο Βρίτζε στις Βρυξέλλες έχει αρχίσει επίσης να προσφέρει νέες θέσεις για μεταδιδακτορικά προγράμματα που απευθύνονται σε Αμερικανούς, ενώ και η Ολλανδία έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει ένα ταμείο για την προσέλκυση ερευνητών στη χώρα.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας