Οι κυβερνήσεις καλούνται να χαράξουν μια δύσκολη πορεία: να μειώσουν το χρέος

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Οι κυβερνήσεις καλούνται να χαράξουν μια δύσκολη πορεία: να μειώσουν το χρέος
Καθώς το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον μεταβάλλεται ραγδαία, οι κυβερνήσεις καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στην ανάγκη για στήριξη της ανάπτυξης και στον κίνδυνο εκτροχιασμού του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Η παγκόσμια οικονομία διανύει μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας, με τα σύννεφα της γεωπολιτικής έντασης και της οικονομικής αστάθειας να πυκνώνουν. Οι πρόσφατες αποφάσεις για επιβολή δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα αντίμετρα από άλλες χώρες έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις αγορές, οδηγώντας σε αύξηση της μεταβλητότητας και υπονόμευση των προοπτικών ανάπτυξης σύμφωνα με το businessadaily.gr και την Σοφία Ζαφείρη
Παράλληλα, πολλές χώρες βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με υψηλά επίπεδα χρέους και περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο, την ώρα που οι πιέσεις για αυξημένες δαπάνες – όπως για την άμυνα – εντείνονται.

Το δημόσιο χρέος αυξάνεται
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες το 2025, φτάνοντας το 95% του παγκόσμιου ΑΕΠ – πολύ πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις για το 2024. Αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά, αυτή η ανοδική πορεία αναμένεται να συνεχιστεί, με το χρέος να αγγίζει το 100% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Το πρόβλημα εντείνεται περαιτέρω από τις αυξανόμενες αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα των ισχυρών οικονομιών και τη διεύρυνση των spreads στις αναδυόμενες αγορές – μια εξέλιξη που αυξάνει το κόστος δανεισμού και περιπλέκει τη δημοσιονομική διαχείριση.
Συνεχής αύξηση του παγκόσμιου χρέους

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Οι εμπορικοί πόλεμοι θα δοκιμάσουν την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποιεί ότι οι εντάσεις του εμπορικού πολέμου μπορούν να κλονίσουν τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας και του Διεθνούς Νομισματικού Συστήματος. Στην τελευταία της ομιλία, η Γκεοργκίεβα προειδοποιεί ότι το οικονομικό τοπίο «αλλάζει ραγδαία», λόγω του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ, λέγοντας πως «οι εμπορικές εντάσεις έχουν εκτοξευθεί στα ύψη μετά τις ανακοινώσεις δασμών από τις ΗΠΑ και τα αντίποινα σε αυτές, τροφοδοτώντας ένα υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας και αστάθειας στην αγορά και απειλώντας να ανακόψουν το εμπόριο. Αυτές καθοδηγούνταν εν μέρει από ανησυχίες σχετικά με την άνιση κατανομή των κερδών από την οικονομική ολοκλήρωση, τον αντίκτυπό της στον διεθνή καταμερισμό εργασίας, την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις παγκόσμιες ανισορροπίες. Αυτές οι εμπορικές εντάσεις μπορούν να θέσουν σε δοκιμασία την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα των επιμέρους χωρών και της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς και την ανθεκτικότητα του Διεθνούς Νομισματικού Συστήματος (ΔΝΣ).
Το ΔΔΣ βασίζεται επί του παρόντος στην ιδέα ότι το δολάριο ΗΠΑ είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, με το ΔΝΤ να βρίσκεται στο κέντρο και τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο να συγκρατούν το σύστημα. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει «μια νέα και μεγάλη δοκιμασία», τη στιγμή που τα αποθέματα πολιτικής της έχουν εξαντληθεί μετά τους κραδασμούς των τελευταίων ετών. «Αυτό φέρνει τις χώρες σε δύσκολη θέση και δημιουργεί επίσης επείγουσα ανάγκη για δράση», ενώ είπε ότι υπάρχουν τρεις «βασικές προτεραιότητες», ξεκινώντας με τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε φέτος ο Ντόναλντ Τραμπ. «Το πρώτο και πιο επείγον [είναι] οι χώρες να εργαστούν εποικοδομητικά για την επίλυση των εμπορικών εντάσεων όσο το δυνατόν ταχύτερα, διατηρώντας το άνοιγμα και εξαλείφοντας την αβεβαιότητα.
Η διευθέτηση της εμπορικής πολιτικής μεταξύ των βασικών παραγόντων είναι απαραίτητη και τους παροτρύνουμε να το κάνουν γρήγορα, επειδή η αβεβαιότητα είναι πολύ δαπανηρή». Η Γκεοργκίεβα εξήγησε ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να επενδύσουν εάν δεν έχουν βεβαιότητα, ενώ τα νοικοκυριά θα αποταμιεύουν αντί να ξοδεύουν. Πάντως, σε ένα νεύμα υποστήριξης προς τον Λευκό Οίκο, η Γκεοργκίεβα τόνισε ότι οι χώρες πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τις ανισορροπίες που τροφοδοτούν τις σημερινές εμπορικές εντάσεις. Ορισμένες χώρες, όπως η Κίνα, πρέπει να ενισχύσουν την ιδιωτική κατανάλωση και να υιοθετήσουν μια στροφή στις υπηρεσίες. Άλλοι, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει να μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα, τόνισε «Η Ευρώπη πρέπει να ολοκληρώσει την ενιαία αγορά, την τραπεζική ένωση, την ένωση κεφαλαιαγοράς και να άρει τα εσωτερικά εμπόδια στο ενδοκοινοτικό εμπόριο», πρόσθεσε και κατέληξε ότι «όλες οι χώρες θα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή τη στιγμή για να μειώσουν τους εμπορικούς φραγμούς τους, τόσο δασμολογικούς όσο και μη δασμολογικούς».
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας