Μαξίμου: Το στεγαστικό στην κορυφή της ατζέντας

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Η κυβέρνηση προγραμματίζει συνάντηση με τη μεσαία τάξη τον Σεπτέμβριο, επαναφέροντας στο επίκεντρο της πολιτικής της ατζέντας την οικονομία, η οποία επιστρέφει και στη κορυφή των πολιτικών αντιπαραθέσεων. Παράλληλα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο φοροαπαλλαγών που θα ισχύσουν από το 2026. Στην ΔΕΘ αναμένεται να κορυφωθεί η προσπάθεια επαναπροσέγγισης των μεσοστρωμάτων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταβάλλει έντονες προσπάθειες να ανακτήσει τον χαμένο χρόνο και έδαφος. Στόχος του είναι να αναδιαμορφώσει το πολιτικό κλίμα με γαλάζιες προσεγγίσεις και, ανακτώντας την πρωτοβουλία, να απευθυνθεί ξανά σε ακροατήρια του 2023 – σε εκείνους που τον στήριξαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές, αλλά τον απέρριψαν στις περσινές ευρωεκλογές, παραμένοντας τώρα αποστασιοποιημένοι και δύσπιστοι.
Στον ευρύτερο σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός συνεχίζει να απορρίπτει δημόσια το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, προβάλλοντας το 2027 με τον ίδιο στην ηγεσία της ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό, το Στεγαστικό αναδεικνύεται ως ξεχωριστός άξονας, επηρεάζοντας τόσο τους ευάλωτους όσο και τους μικρομεσαίους, γεγονός που δημιουργεί δημοσκοπικές προκλήσεις για τη ΝΔ. Ως εκ τούτου, η στεγαστική πολιτική έχει καταστεί πολιτική προτεραιότητα. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις για τη μόνιμη «επιδότηση» ενοικίου, υπό προϋποθέσεις, σηματοδοτούν την έναρξη ενός νέου κύκλου παρεμβάσεων που η κυβέρνηση είτε αναζητά είτε ήδη επεξεργάζεται. Ο γρίφος των κλειστών σπιτιών παραμένει σε μεγάλο βαθμό άλυτος, και δεν είναι τυχαίο ότι στη σύσκεψη του Μητσοτάκη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής αναγνωρίστηκε η ανάγκη αύξησης του διαθέσιμου αποθέματος κατοικιών. «Πρέπει να προσφέρουμε ένα γενναίο οικονομικό κίνητρο στους ιδιοκτήτες για να προχωρήσουν σε αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας τις επόμενες κινήσεις.

Η δέσμη των δέκα προτάσεων
Η κυβέρνηση προτείνει 10 μέτρα για την αύξηση της προσβασιμότητας στη στέγαση και την ενίσχυση της διαθεσιμότητας κατοικιών προς πώληση και ενοικίαση. Ο κύριος στόχος είναι να περιοριστεί η βραχυχρόνια μίσθωση σε κορεσμένες αστικές και τουριστικές περιοχές, καθώς και να επιβληθούν αυστηρότεροι φορολογικοί κανόνες στις επιχειρηματικές βραχυχρόνιες μισθώσεις. Επιπλέον, προτείνεται η απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος από ενοίκια για 3 χρόνια στους ιδιοκτήτες που μετατρέπουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τους σε μακροχρόνιες. Τέλος, προτείνεται φορολογική απαλλαγή έως 16.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες που πραγματοποιούν ενεργειακές ανακαινίσεις στα ακίνητά τους.
Τέταρτον, το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-νοικιάζω» στοχεύει στην ανακαίνιση παλιών κλειστών ακινήτων. Πέμπτον, προσφέρονται άτοκα τραπεζικά δάνεια ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του ταμείου ανάκαμψης για την ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών ακινήτων. Έκτον, υπάρχει de facto εξαίρεση ορισμένων περιοχών από την πολιτική «χρυσής βίζας», με στόχο την ενθάρρυνση των επενδυτών να επενδύσουν σε παλιά εγκαταλελειμμένα ακίνητα, είτε βιομηχανικά, είτε επιχειρηματικά, είτε οικιστικά, προκειμένου να προωθηθεί η οικιστική ανάπλαση. Έβδομον, θεσπίζεται η κοινωνική αντιπαροχή για συνεκμετάλλευση με ιδιώτες, με σκοπό την αξιοποίηση της μεγάλης και ανενεργής ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου για την παροχή προσιτής στέγης. Όγδοον, αναστέλλεται ο ΦΠΑ στις νέες κατασκευές κατοικιών. Ένατον, το πρόγραμμα «Σπίτι μου 1 και 2» επιδοτεί την αγορά παλαιών διαμερισμάτων για 30.000 δικαιούχους και νοικοκυριά. Τέλος, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» διαθέτει προϋπολογισμό 300 εκατομμυρίων ευρώ (200 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και 100 εκατομμύρια από εθνικούς πόρους).
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας