Πώς ο πάπας Φραγκίσκος έγινε fashion icon χωρίς να το θέλει

Πηγή Φωτογραφίας: Where Peter is, Is it really confusion? - Where Peter Is
Ο πάπας Φραγκίσκος εκτός από ηγετική φιγούρα της Καθολικής Εκκλησίας, πρωταγωνίστησε και σε γενικότερες συζητήσεις που δεν αφορούσαν το Βατικανό.
Βρέθηκε στο «στόχαστρο» της Τεχνητής Νοημοσύνης, που του «φόρεσε» το viral λευκό puffy Balenciaga μπουφάν και άλλα κομμάτια – τελευταίες λέξεις της μόδας, που δεν παραπέμπουν στην εμφάνιση ενός πάπα.
Παρόλα αυτά, ο Φραγκίσκος απασχόλησε στην πραγματικότητα τη μόδα, αφήνοντας μια «στιλιστική παρακαταθήκη ταπεινότητας και πρακτικότητας», σε αντίθεση με τους πολυτελείς ενδυματολογικούς κώδικες του προκατόχου του, Βενέδικτου. «Τα απλά του άμφια, τα μαύρα παπούτσια και η αποστροφή από τη χλιδή λειτούργησαν συμβολικά σε μιας πιο ανθρώπινης και σύγχρονης παποσύνης» γράφει το CNN.
Ο Φραγκίσκος σχολιάστηκε πολλές φορές για την απλότητά του στο ντύσιμο. Όταν έγινε πάπας, το 2013, οι New York Times επισήμαναν από την πρώτη κιόλας ημέρα, πόσο «άλλαξε τον τόνο του παπικού αξιώματος» με αυτή την απλή, πιο προσιτή στον κόσμο εμφάνιση. Αντίθετα, ο Βενέδικτος ήταν γνωστός για πολυτελή άμφια, κόκκινα λουστρίνια, και παραδοσιακά αξεσουάρ που είχαν και ιστορικό βάρος.
Ο Φραγκίσκος δεν προσπάθησε να κάνει εντύπωση με ρούχα, αλλά η απλότητά του κατέληξε να γίνεται μόδα. Η viral εικόνα με το λευκό puffer jacket: Μια τεχνητά παραγόμενη εικόνα του Φραγκίσκου με ένα λευκό μπουφάν Balenciaga-like έγινε viral. Παρότι ήταν ψεύτικη, «άγγιξε» τον κόσμο γιατί συνδύαζε τον παραδοσιακό χαρακτήρα του Πάπα με κάτι επίκαιρο, και αυτό φάνηκε να σχολιάζει το πώς βλέπουμε τους θρησκευτικούς ηγέτες σήμερα.
Η διαφορά με τον Βενέδικτο Από την αρχή της εκλογής του, το 2013, τα μαύρα του παπούτσια -δώρα από φίλο του στο Μπουένος Άιρες- και τα απλά, λευκά του άμφια, απέπνεαν μια αισθητική αντίθετη στην πολυτέλεια του προκατόχου του, Βενέδικτου ΙΣΤ΄. Ενώ ο Βενέδικτος προτιμούσε περίτεχνα ενδύματα και ιστορικά συμβολικά στοιχεία, ο Φραγκίσκος εξέπεμπε μια «κανονικότητα» που θεωρήθηκε επαναστατική. Η στροφή αυτή αναγνωρίστηκε ευρέως —ακόμη και από το περιοδικό Esquire, που τον ανακήρυξε «καλύτερα ντυμένο άνδρα» το 2013. Οι ενδυματολογικές επιλογές του Φραγκίσκου θεωρήθηκαν από ιστορικούς της Εκκλησίας ως αντανάκλαση της ιησουιτικής του ταυτότητας και της έμφασης στην πράξη αντί για το σύμβολο.
Πάπας Φραγκίσκος: Η σημασία του λιτού στιλ του για την Καθολική Εκκλησία Το The Cut ανακήρυξε τον Φραγκίσκο ως τον «normcore pope» με τη λιτή προσέγγισή του στο ντύσιμο. Έγινε επίσης ο πρώτος ποντίφικας που βρέθηκε στο εξώφυλλο του Rolling Stone, ενώ το Esquire τον χαρακτήρισε ως τον «πιο καλοντυμένο άνδρα του 2013». Δεν άργησαν να έρθουν τα αμέτρητα μιμίδια και το μη εξουσιοδοτημένο merch του Etsy, με το ομοίωμα του Φραγκίσκου να εμφανίζεται σε ένα σωρό μπλουζάκια, φούτερ και κούπες με ψεύτικα σχέδια bootleg της δεκαετίας του ’90. «Ενώ ο Bradley Cooper, ο Chris Pine και ο Joseph Gordon-Levitt είχαν όλοι τους καταπληκτικές χρονιές, οι ενδυματολογικές τους επιλογές αρχίζουν και τελειώνουν στο παροιμιώδες κόκκινο χαλί. Εν τω μεταξύ, οι ενδυματολογικές αποφάσεις του πάπα Φραγκίσκου σηματοδότησαν διακριτικά μια νέα εποχή (και για πολλούς, ανανεωμένη ελπίδα) για την Καθολική Εκκλησία» θα έγραφε ο Max Berlinger του Esquire.
Ανταποκρινόμενος σε ερώτημα του CNN για εκείνη την αναφορά του, ο Berlinger σχολίασε, μεταξύ άλλων: «Ο πάπας πριν από αυτόν φορούσε πολλά πραγματικά περίτεχνα, ακριβά ρούχα. (Ο Φραγκίσκος) πήγαινε στις φυλακές και έπλενε τα πόδια των φυλακισμένων. Θυμάμαι να σκέφτομαι ότι αυτό ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης αλλαγής και ότι τα ρούχα του ήταν μια οπτική εκδήλωση».
Αν και το στυλ του Φραγκίσκου συχνά σχολιάζεται ως «επίδειξη της ταπεινότητάς του», η Κάρολ Ρίτσαρντσον, εκκλησιαστική ιστορικός και ιστορικός τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δήλωσε ότι οι ενδυματολογικές αντιθέσεις των δύο παπών (Φραγκίσκου και Βενέδικτου) αντιπροσωπεύουν βαθύτερες διαφορές στις απόψεις τους σχετικά με τους ρόλους τους, ως επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας