Γεωπολιτικά

Συρία: Γιατί ο Σαράα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ομαλοποίησης των σχέσεων με το Ισραήλ

Συρία: Γιατί ο Σαράα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ομαλοποίησης των σχέσεων με το Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: Enab Baladi, Syria: What comes after declaration of victory

Ο βουλευτής Μάρλιν Στούτζμαν, ο οποίος συναντήθηκε πρόσφατα με τον πρόεδρο της Συρίας Αχμέτ αλ-Σαράα στη Δαμασκό, δήλωσε ότι ο Σύρος ηγέτης του είπε ότι θα ήταν «απολύτως» ανοιχτός στην ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις

Ο νέος ηγέτης της Συρίας, που κάποτε ήταν σύμμαχος της Αλ Κάιντα, δεν έχει αποκλείσει την ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Όπως αναφέρει το al monitor, ο πρόεδρος της Συρίας Αχμέτ Σαράα δήλωσε στον βουλευτή Μάρλιν Στούτζμαν (Ρεπουμπλικανός από την Ιντιάνα) κατά τη συνάντησή τους στη Δαμασκό ότι είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο να προσχωρήσει στις Συμφωνίες του Αβραάμ υπό τις κατάλληλες συνθήκες.

«Του είπα: «Οι Συμφωνίες του Αβραάμ — είναι κάτι στο οποίο θα ήσασταν ανοιχτός;» Και εκείνος απάντησε: «Απολύτως, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις»», δήλωσε ο Στούτζμαν σε συνέντευξή του στο Al-Monitor.

Ο Σαράα δεν ανέφερε τις προϋποθέσεις αυτές, αλλά ο Στούτζμαν είπε ότι ο πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για την εισβολή του Ισραήλ στο συριακό έδαφος και τις προσπάθειές του να «διαιρέσει» τη χώρα, έχοντας πιέσει για τη δημιουργία μιας αυτόνομης ζώνης υπό τον έλεγχο των Δρούζων κατά μήκος των ισραηλινών συνόρων.

Ο Στούτζμαν και ο βουλευτής Κόρι Μιλς (Ρεπουμπλικανός από τη Φλόριντα) πραγματοποίησαν ανεπίσημη επίσκεψη στη Συρία την περασμένη εβδομάδα, και έγιναν οι πρώτοι Αμερικανοί νομοθέτες που συναντήθηκαν με τον Σαράα από τότε που ηγήθηκε της αιφνιδιαστικής εξέγερσης που ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ στις αρχές Δεκεμβρίου.

«Είναι σημαντικό να μιλάμε με τη νέα κυβέρνηση για να μάθουμε ποια είναι τα κίνητρα και οι προθέσεις του», δήλωσε ο Στούτζμαν. «Δεν θέλουμε άλλον έναν δικτάτορα στη Συρία. Θέλουμε, αν είναι δυνατόν, να έχουμε έναν σύμμαχο και φίλο του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή».

Η κυβέρνηση Τραμπ συνεχίζει να απομονώνει τη νέα κυβέρνηση της Συρίας, θέτοντας όρους για πιθανή συνεργασία και άρση των πολλαπλών αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Σε μια κίνηση που θεωρήθηκε ως ένδειξη καλής θέλησης, οι συριακές αρχές συνέλαβαν αυτή την εβδομάδα δύο υψηλόβαθμα μέλη της Ισλαμικής Τζιχάντ, μιας παλαιστινιακής φατρίας που υποστηρίζεται από το Ιράν και δραστηριοποιείται στη Συρία. Η καταστολή των παλαιστινιακών μαχητών περιλαμβάνεται στον κατάλογο των προϋποθέσεων της κυβέρνησης για την άρση των κυρώσεων. Ο κατάλογος δεν απαιτεί δέσμευση για διάλογο ή σχέσεις με το Ισραήλ.

Ο Τσαρλς Λίστερ, ανώτερος ερευνητής και επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για τη Συρία στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση στη Δαμασκό είναι ανοιχτή στις Συμφωνίες του Αβραάμ «υπό τις σωστές συνθήκες — και αυτές οι συνθήκες απλά δεν υπάρχουν σήμερα».

Μέχρι τότε, παραμένει προς το συμφέρον του Σαράα να δείξει τουλάχιστον ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει, δήλωσε ο Λίστερ.

Ο Σαράα και ο υπουργός Εξωτερικών Ασάντ αλ-Σαϊμπάνι «παίζουν λίγο το παιχνίδι εδώ, λέγοντας ό,τι μπορούν για να ευχαριστήσουν το κοινό τους, χωρίς να προχωρήσουν πολύ και να υπονοήσουν ότι πρόκειται να κάνουν κάτι που δεν θα κάνουν», δήλωσε ο Λίστερ.

Η Συρία και το Ισραήλ δεν είχαν διπλωματικές σχέσεις υπό το προηγούμενο καθεστώς του Άσαντ. Οι δύο χώρες βρίσκονται τεχνικά σε πόλεμο από την ίδρυση του Ισραήλ το 1948 και, ως αποτέλεσμα, οι Ισραηλινοί πολίτες απαγορεύεται να επισκέπτονται τη Συρία.

Οποιαδήποτε κίνηση του Σαράα προς την κατεύθυνση της προσέγγισης με το Ισραήλ θα προκαλούσε έντονη πόλωση στη Συρία, όπου ο ισραηλινός στρατός έχει πραγματοποιήσει συχνές αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικούς στόχους του προηγούμενου καθεστώτος μετά την πτώση του Άσαντ, επικαλούμενος την ανάγκη να αποτραπεί η πτώση όπλων σε λάθος χέρια.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ζήτησε τον Φεβρουάριο την «πλήρη αποστρατιωτικοποίηση» της νότιας Συρίας. Ο Σαράα δήλωσε ότι είναι προσηλωμένος στην τήρηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός του 1974 με το Ισραήλ.

«Η βασική πρόκληση που θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μεταβατική κυβέρνηση της Συρίας είναι να διατηρήσει την ισορροπία μεταξύ της υπεράσπισης της κυριαρχίας της μέσω νόμιμων διαύλων και της αποφυγής του να πέσει στην παγίδα του Ισραήλ, που είναι να ανταποδώσει οποιαδήποτε από αυτές τις πράξεις ισραηλινής επιθετικότητας», δήλωσε ο Λίστερ.

Ο Τραμπ είναι πρόθυμος να επεκτείνει τις Συμφωνίες του Αβραάμ, το σημαντικότερο επίτευγμα της εξωτερικής πολιτικής της πρώτης θητείας του, στο πλαίσιο των οποίων το Ισραήλ και τέσσερις αραβικές χώρες ομαλοποίησαν τις σχέσεις τους. «Θα συμπληρώσουμε τις Συμφωνίες του Αβραάμ», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.

Η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας θα ήταν το απόλυτο έπαθλο, ανοίγοντας τον δρόμο για να ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ έχει στο στόχαστρο και άλλες χώρες του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου ως πιθανούς στόχους για ομαλοποίηση των σχέσεων.

Ο απεσταλμένος του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, έχει υποδείξει ότι η Συρία και ο Λίβανος — που έχουν πολεμήσει πολλές φορές με το Ισραήλ — θα μπορούσαν κάποια μέρα να ενταχθούν στις Συμφωνίες του Αβραάμ. Μιλώντας σε εκδήλωση της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής τον Φεβρουάριο, ο Γουίτκοφ επεσήμανε τις «βαθιές αλλαγές» στην περιοχή, ιδίως τις οπισθοδρομήσεις των δυνάμεων που ευθυρίζονται με το Ιράν σε αυτές τις χώρες. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Ναουάφ Σαλάμ, έχει απορρίψει την ιδέα.

Ο Σαράα πρέπει να γνωρίζει ότι η προώθηση της πιθανής εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ είναι ένας τρόπος για να τραβήξει την προσοχή του Τραμπ, δήλωσε ο Τομ Γουόρικ, ερευνητής στο Atlantic Council.

«Πρόκειται για μια χαρακτηριστική προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ που υποχρεώνει τις ΗΠΑ να αντιδράσουν με τρόπο που κανένα άλλο ζήτημα δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Γουόρικ.

Ο χρόνος τρέχει για τον Σαράα να ενισχύσει την οικονομία της Συρίας, που έχει καταστραφεί από τις κυρώσεις και όπου η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού ζει σε συνθήκες φτώχειας. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τρεις στους τέσσερις ανθρώπους χρειάζονται βοήθεια για να επιβιώσουν.

«Ο Σαράα πρέπει να εξασφαλίσει οικονομικά οφέλη για τον συριακό λαό, διότι αν δεν το καταφέρει, τότε σε λίγους μήνες πολλοί Σύροι θα αρχίσουν να αναρωτιούνται: Είναι ο Σαράα ο κατάλληλος άνθρωπος για να μας οδηγήσει έξω από την άβυσσο;», δήλωσε ο Γουόρικ.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments