ESG ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

SFOC: Πρόταση για πράσινο ναυτιλιακό διάδρομο Ν. Κορέας – Ευρώπης για μείωση του CO₂ κατά 70%

SFOC: Πρόταση για πράσινο ναυτιλιακό διάδρομο Ν. Κορέας – Ευρώπης για μείωση του CO₂ κατά 70%
Θα είναι σημαντικό βήμα στην ενεργειακή μετάβαση του κλάδου σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό της ασιατικής χώρας

Η έκθεση με τίτλο «Charting a NetZero Pathway», που δημοσιεύτηκε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό της Νότιας Κορέας, Solutions for Our Climate (SFOC), προτείνει τη δημιουργία ενός πράσινου ναυτιλιακού διαδρόμου μεταξύ του λιμανιού Pyeongtaek (μεγαλύτερος κόμβος για εισαγωγές και εξαγωγές αυτοκινήτων στη Νότια Κορέα) και μεγάλων ευρωπαϊκών λιμανιών (Bremerhaven, Strategic pathrugs, Ann).

Αυτό το έργο θα συμβάλλει στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του ναυτιλιακού τομέα σε ποσοστό πάνω από 70%.

Ο πράσινος διάδρομος είναι κύριο βήμα στην πράσινη μετάβαση του ναυτιλιακού τομέα και κορυφαίο μοντέλο για τη ναυτιλία μεγάλων αποστάσεων και χαμηλών εκπομπών ρύπων.

Με την πρόσφατη ανακοίνωση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) για το καθαρό μηδενικό πλαίσιο στο MEPC 83, η εταιρική σχέση Κορέας-Ευρώπης προσφέρει μια έγκαιρη ευκαιρία για να καλύψει το κενό στην παγκόσμια ναυτιλιακή απαλλαγή από τον άνθρακα, σύμφωνα με τον SFOC.

Για τη Νότια Κορέα (φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες ναυπηγικές βιομηχανίες στον κόσμο) ο προτεινόμενος διάδρομος σηματοδοτεί επίσης μια σημαντική πρόοδο στο Πρόγραμμα GreenshipK το οποίο στοχεύει στην πλήρη κατάργηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη ναυτιλία έως το 2050, σύμφωνα με τον στόχο του ΙΜΟ για το 2050.

Ο διάδρομος μηδενίζει τα αμιγώς οχήματα μεταφοράς αυτοκινήτων και φορτηγών (PCTC) τα οποία εκτελούν τακτικά δρομολόγια μεγάλου όγκου και απαιτούν λιγότερο περίπλοκη υποδομή διακίνησης φορτίου σε σύγκριση με τους τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων. Αυτό τα καθιστά πιο προσαρμόσιμα για την έγκαιρη υιοθέτηση των πράσινων τεχνολογιών, παρουσιάζοντας ένα πρακτικό και επεκτάσιμο σημείο εισόδου για την ανάπτυξη λύσεων μεταφοράς μηδενικών εκπομπών.

Η NPGCC (κοινοπραξία πράσινου διαδρόμου Βόρειου Ειρηνικού) δεσμεύτηκε να εφαρμόσει τη συλλογική του τεχνογνωσία για την ανάπτυξη ενός διαδρόμου για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες μεταφορές πολλών εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των γεωργικών προϊόντων, των συμπυκνωμάτων μετάλλων και του άνθρακα παραγωγής χάλυβα.

Συνέπειες για το πράσινο Η2 διεθνώς

Σύμφωνα με τον οργανισμό, πέρα από την επιχειρησιακή του πτυχή, η GSC Κορέας-Ευρώπης παρουσιάζει ευρύτερες επιπτώσεις για το παγκόσμιο τοπίο του πράσινου διαδρόμου.

1ον, διευρύνει το πεδίο της απανθρακοποίησης ενσωματώνοντας μια διαφορετική κατηγορία σκαφών, συμπληρώνοντας πρωτοβουλίες που βασίζονται σε εμπορευματοκιβώτια και διευρύνοντας τη συμμετοχή της βιομηχανίας.

2ον, δίνοντας προτεραιότητα σε μια διηπειρωτική διαδρομή μεγάλων αποστάσεων έναντι των ενδοευρωπαϊκών θαλάσσιων μεταφορών μικρών αποστάσεων, επιτρέπει μεγαλύτερες απόλυτες μειώσεις εκπομπών.

Σχετικά με το λιμάνι Pyeongtaek

Το λιμάνι Pyeongtaek είναι ο κύριος κόμβος της Κορέας για το εμπόριο αυτοκινήτων και μια στρατηγική τοποθεσία για την έναρξη πρωτοβουλιών πράσινων διαδρόμων.

Χρησιμεύει ως βασικό εξαγωγικό σημείο για τις εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των Hyundai, Kia και KG Mobility, ιδιαίτερα για αποστολές στη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη.

Η δομή διακυβέρνησης του λιμένα Pyeongtaek λέγεται επίσης ότι προσφέρει «ευνοϊκές» συνθήκες για την ανάπτυξη πράσινου διαδρόμου.

Το λιμάνι εποπτεύεται από το Περιφερειακό Γραφείο Ωκεανών και Αλιείας του Pyeongtaek, με υποδομές στην ενδοχώρα που χρηματοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από ιδιωτικά κεφάλαια. Αυτό το σχήμα συνεργασίας διακυβέρνησης το καθιστά κατάλληλο για συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, βασικό στοιχείο της προτεινόμενης στρατηγικής εφαρμογής της GSC, σύμφωνα με την SFOC.

Για να γίνει πραγματικότητα αυτό το δυναμικό, η έκθεση συνιστά μέσα πολιτικής (όπως μια ειδική Πράξη για τον Πράσινο Διάδρομο), υποδομή εφοδιασμού καυσίμων και διευρυμένα οικονομικά κίνητρα για τη διασφάλιση της εφαρμογής. Αυτά θα αυξηθούν με την ενεργό συμμετοχή βασικών ενδιαφερόμενων μερών του ιδιωτικού τομέα, όπως ναυτιλιακές εταιρείες, προμηθευτές καυσίμων, ιδιοκτήτες φορτίου και επενδυτές.

Ανάγκη για πράσινη μεθανόλη

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της πρότασης GSC Κορέας-Ευρώπης είναι η υιοθέτηση της πράσινης μεθανόλης (εναλλακτική λύση χαμηλών εκπομπών άνθρακα στα συμβατικά καύσιμα πλοίων).

Η έκθεση εκτίμησε ότι η μετάβαση στην πράσινη μεθανόλη θα μπορούσε να εξαλείψει περίπου 1,4 εκατομμύρια τόνους από αυτές τις εκπομπές.

Καθώς η μεθανόλη προβλέπεται να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 20% της παγκόσμιας χρήσης καυσίμων πλοίων έως το 2050, η έκθεση τόνισε την ανάγκη για μια αξιόπιστη και επεκτάσιμη αλυσίδα εφοδιασμού.

Η Νότια Κορέα βλέπει αυτές τις πράσινες θαλάσσιες διαδρομές ως σημαντικό βήμα για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα στη ναυτιλία.Προηγήθηκε ο διάδρομος Ν. Κορέας – Αυστραλίας

Νωρίτερα φέτος, η Νότια Κορέα και η Αυστραλία αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν πράσινο ναυτιλιακό διάδρομο για να υποστηρίξουν τους στόχους μηδενικών εκπομπών ρύπων της διεθνούς ναυτιλίας και να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον για οικολογικό εφοδιασμό καυσίμων.

Αμφότερες θα ξεκινήσουν τη διαδικασία δημιουργίας του πράσινου ναυτιλιακού διαδρόμου το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, συμπεριλαμβανομένης μιας προκαταρκτικής μελέτης σκοπιμότητας.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments