Η κυβέρνηση χτίζει αφήγημα σταθερότητας

Πηγή Φωτογραφίας: [376038] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Ο κύριος στόχος του Μεγάρου Μαξίμου, μετά την παύση των εορτών του Πάσχα, ήταν να αναλάβει την πρωτοβουλία στην πολιτική σκηνή. Μετά από δύο μήνες έντονης αντιπαράθεσης γύρω από το ζήτημα των Τεμπών, επιδιώκει να διαμορφώσει μια νέα ατζέντα, που θα σηματοδοτήσει για την κυβέρνηση την «φυγή προς τα εμπρός».
Οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη την Τρίτη του Πάσχα σχετικά με μόνιμα μέτρα στήριξης για ενοικιαστές και χαμηλοσυνταξιούχους, στο πλαίσιο της υπεραπόδοσης των πλεονασμάτων της ελληνικής οικονομίας, καθώς και η προαναγγελία ενός μεγάλου πακέτου νέων μέτρων που θα παρουσιαστούν τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με επίκεντρο τις φοροελαφρύνσεις και τη στήριξη της μεσαίας τάξης, προσέφεραν στο κυβερνητικό επιτελείο την ευκαιρία να επαναφέρει τη δημόσια συζήτηση στο πεδίο της οικονομίας. Σε αυτόν τον τομέα, η κυβέρνηση έχει να επιδείξει συγκεκριμένα αποτελέσματα και μπορεί να καλλιεργήσει προσδοκίες.
Ταυτόχρονα, οι συνεχείς επισκέψεις του πρωθυπουργού σε κρίσιμα υπουργεία, όπως το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου και το Υπουργείο Παιδείας, που αφορά το σύνολο της κοινωνίας, καθώς και οι ανακοινώσεις για νέες προσλήψεις γιατρών και εκπαιδευτικών, επαναφέρουν στο προσκήνιο το κυβερνητικό έργο σε ζητήματα καθημερινότητας, στα οποία η κυβέρνηση επενδύει.
Αυτό το σύνολο πολιτικών και τα αποτελέσματα που προσδοκά το Μέγαρο Μαξίμου για τα επόμενα δύο χρόνια, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα «χτίσει» το δίλημμα των επόμενων εθνικών εκλογών.

Το δίλημμα «ακυβερνησία ή σταθερότητα» αποκτά ουσία για τα κυβερνητικά στελέχη, λαμβάνοντας υπόψη την «φωτογραφία της στιγμής» που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις. Αν και αυτή τη στιγμή κανένα κόμμα δεν φαίνεται να αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία της Νέας Δημοκρατίας, το κυβερνών κόμμα απέχει σημαντικά από το 36%, το ελάχιστο ποσοστό που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκλογολόγων, εξασφαλίζει την αυτοδυναμία στη διακυβέρνηση.
Στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, προστίθεται πλέον και η πιθανή εναλλακτική πρόταση. Όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, η Πλεύση Ελευθερίας κατατάσσεται στη δεύτερη θέση, το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη και ο ΣΥΡΙΖΑ στην πέμπτη. Έτσι, η κυβέρνηση «καλλιεργεί» την εικόνα αυτών των τριών κομμάτων ως του άλλου «πόλου», υπενθυμίζοντας τη συνεργασία τους για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης τον περασμένο Μάιο.
Μόλις προχθές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλεσε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου «θηλυκό Βαρουφάκη» και τον Νίκο Ανδρουλάκη «παρακολούθημα» της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, θέτοντας έτσι τον τόνο για την πολιτική κριτική που θα ακολουθήσει.
Με την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ηγηθεί της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές και να διεκδικήσει τρίτη θητεία, η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου θα επικεντρωθεί στη σύγκριση του κυβερνητικού έργου. Αυτή θα εστιάζει κυρίως στην οικονομία και σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας, καθώς και στην αξιοπιστία των προτάσεων που καταθέτει η αντιπολίτευση. Το κύριο ερώτημα που θα τίθεται θα αφορά τη συνέχιση των κυβερνητικών πολιτικών, οι οποίες, όπως θα τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, οδηγούν σε απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Αντίθετα, θα αναδεικνύεται ο κίνδυνος ανακοπής αυτής της πορείας, με αβέβαιη την «επόμενη ημέρα».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας