Μ. Σεντένο (ΕΚΤ): Με “εμπορικό αποκλεισμό” ισοδυναμούν οι δασμοί Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: Bloomberg, ECB's Centeno Says Policy Will React to Retreat in Inflation
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Σεντένο, δήλωσε ότι η οικονομική ανάλυση κυριαρχείται επί του παρόντος από την “αβεβαιότητα” που δημιουργεί η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, ανέφερε η Jornal de Negocios, επικαλούμενη δηλώσεις του.
Οι πρόσφατες αποφάσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η εφαρμογή δασμών ισοδυναμούν με πολιτική “εμπορικού αποκλεισμού”, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο, ο οποίος ηγείται της Τράπεζας της Πορτογαλίας.
Η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας έδωσε μήνυμα τον Μάρτιο ότι θα υπάρξει οικονομική επιβράδυνση στο α’ τρίμηνο και ότι η επιβράδυνση επιβεβαιώνεται από τους ημερήσιους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας, δήλωσε ο Μ. Σεντένο στην πορτογαλική εφημερίδα. Η Τράπεζα της Πορτογαλίας θα παρουσιάσει τις νέες της αναθεωρημένες προβλέψεις στις αρχές Ιουνίου.
Οι δηλώσεις Σεντένο εναρμονίζονται πλήρης με τις προειδοποιήσεις για “μεγάλη άνοδο της αβεβαιότητας που επιβαρύνει το κλίμα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά” και “επιδεινώνει τις προοπτικές για την ανάπτυξη” που είχε εκπέμψει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, λίγο πριν το Πάσχα, κατά την οποία αποφασίστηκε η περικοπή κατά 25 μονάδες βάσης των επιτοκίων.
“Βιώνουμε ένα σοκ αρνητικής ζήτησης”, είτε τονίσει τότε η πρόεδρος της ΕΚΤ αναφερόμενη στις δασμολογικές πολιτικές των ΗΠΑ. “Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Ευρώπης αντιμετωπίζουν νέα εμπόδια, αν και το εύρος τους δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει”, είχε προσθέσει παραπέμποντας στους δασμούς που έχει επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να “παγώσει” στη συνέχεια για περίοδο 90 ημερών.
“Είναι σαφές ότι θα υπάρξει αντίκτυπος στην ανάπτυξη, ενώ ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό θα ξεκαθαρίσει σε βάθος χρόνου και με βάση τις εξελίξεις στο μέτωπο των δασμών”, είχε αναφέρει, τονίζοντας όμως ότι “πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το απρόβλεπτο”.
“Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε στις ραγδαίες εξελίξεις. Θα πρέπει επίσης να είμαστε ευέλικτοι. Το θέμα δεν είναι να σπεύσουμε να υιοθετήσουμε κάποια στάση, αλλά οι αντιδράσεις μας να βασίζονται στην ανάλυση των τελευταίων στοιχείων. Σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας από συνεδρίαση σε συνεδρίαση με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία, χωρίς να δεσμευόμαστε από πριν για την πορεία της νομισματικής πολιτικής”, είχε καταλήξει η Κριστίν Λαγκάρντ.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας