Το Πεκίνο φιλοξένησε με επιτυχία τον πρώτο στον κόσμο ημιμαραθώνιο ανθρωποειδών ρομπότ

Πηγή Φωτογραφίας: Mashable, Humanoid robots in China competed in their first half-marathon
Στο πάντα φιλόξενο Militaire.gr με ημερομηνία 27/02/2025 είχε αναρτηθεί άρθρο με τίτλο: Προς νέα τάξη πραγμάτων ή προς νέο καταμερισμό εργασίας; (https://www.militaire.gr/pros-nea-taxi-pragmaton-i-pros-neo-katamerismo-ergasias-o-dim-skoyteris-epanaferei-to-erotima/) . Αναφέραμε χαρακτηριστικά στο άρθρο μας: «είχαμε αναφερθεί στις ραγδαίες εξελίξεις στους τομείς της Τεχνητής νοημοσύνης ,της Κβαντικής Τεχνολογίας, της προσανατολισμένης στην παραγωγή «ανθρωποειδών» Ρομποτικής και βεβαίως της βιοτεχνολογίας».
Επίσης γράφαμε, σημειώνει ο Δημήτρης Σκουτερης στο militaire: «Ο αριθμός των βιομηχανικών ρομπότ στην Κίνα πλησιάζει τα δύο εκατομμύρια, περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου συνόλου. Επιπλέον, οι Κινέζοι παραγωγοί έχουν αναπτύξει ρομπότ ελεγχόμενα με τεχνητή νοημοσύνη για μια μεγάλη ποικιλία εργασιών – από τη φύτευση δέντρων, τη συγκομιδή και την εγκατάσταση και τον καθαρισμό ηλιακών συλλεκτών….. Μέχρι το 2040 θα μπορούσαν να υπάρχουν ένα δισεκατομμύριο δίποδα ρομπότ… Εάν έχετε ένα ανθρωποειδές ρομπότ με δυνατότητα ενσυναίσθησης και που ταυτόχρονα μπορεί να πλοηγείται στην πραγματικότητα και να κάνει εργασίες κατόπιν αιτήματος, τότε δεν θα υπάρχει ουσιαστικό όριο στο μέγεθος της οικονομίας.»
Σε λιγότερο από 60 ημέρες οι Κινέζοι βάλθηκαν να μας επιβεβαιώσουν πανηγυρικά .Έγραψαν Ιστορία. Ένα νέο τεχνολογικό συμβάν – happening ίσως το ονόμαζαν κάποιοι- πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19/4/2025 στην κινεζική ΒΙΠΕ για την Οικονομική-Τεχνολογική Ανάπτυξη που βρίσκεται στο Πεκίνο, καθώς ανθρωποειδή ρομπότ ολοκλήρωσαν για πρώτη φορά στον κόσμο έναν ημιμαραθώνιο. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε αυτήν την εκδήλωση οι θεατές είδαν για πρώτη φορά ρομπότ να τρέχουν παράλληλα με ανθρώπους δρομείς. Χωρίστηκαν με φυσικά εμπόδια για ασφάλεια και ακολούθησαν διαφορετικούς κανόνες αγώνα και προϋποθέσεις ολοκλήρωσης.
Το Tiangong Ultra, που αναπτύχθηκε από το Κέντρο Καινοτομίας Ανθρωποειδών Ρομπότ του Πεκίνου, κατέγραψε χρόνο 2 ώρες, 40 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα, κερδίζοντας αυτόν τον ιστορικό αγώνα των 21 097,5 χιλιομέτρων, στον οποίο συμμετείχαν 20 ομάδες. «Το Tiangong Ultra διέσχισε τη γραμμή τερματισμού περίπου 30 λεπτά νωρίτερα από το αναμενόμενο», δήλωσε ο CEO του Κέντρου, Xiong Youjun. Οι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στο τέλος της διαδρομής παρατήρησαν ότι το ρομπότ σταμάτησε ομαλά στην περιοχή τερματισμού μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής των21097,5 χιλιομέτρων, χωρίς ορατά σημεία «κούρασης». Άνθρωποι δρομείς που τερμάτισαν τον μαραθώνιο μαζεύτηκαν γύρω του για να τραβήξουν φωτογραφίες με το πρωτοποριακό ρομπότ. Ενώ οι θεατές ζητωκραύγαζαν, οι χειριστές οδήγησαν το Tiangong Ultra στον χώρο της τελετής απονομής.
Εκτός από το Tiangong Ultra, στην εκδήλωση συμμετείχαν πολλά προηγμένα ανθρωποειδή ρομπότ, όπως το G1 της Unitree, το Kuavo της Leju Robotics και το N2 της NOETIX, μεταξύ άλλων. «Όλα τα ρομπότ σήμερα τα πήγαν εξαιρετικά, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις όπως στροφές και ανωμαλίες στο έδαφος. Μαζί γράψαμε ιστορία».
Τα ανθρωποειδή ρομπότ διαφέρουν σε ύψος και βάρος, δεδομένου ότι προορίζονται για μελλοντική χρήση σε τομείς όπως η βιομηχανία, η υγεία και η εκπαίδευση. Συνοδευόμενα από τους ζητωκραυγές του πλήθους, το πιστόλι εκκίνησης ακούστηκε στις 7:30 π.μ., και τα ανθρωποειδή – δρομείς ρομπότ- ξεκίνησαν ταυτόχρονα με τους ανθρώπους δρομείς. Πολλοί θεατές έφεραν επαγγελματικό εξοπλισμό λήψης για να καταγράψουν τη στιγμή του πρώτου στον κόσμο ημιμαραθωνίου ρομπότ.
Από την αρχή του αγώνα, το ανθρωποειδές ρομπότ Tien Kung πήρε θέση πρωτοπόρου, επιδεικνύοντας σημαντικό πλεονέκτημα σε ταχύτητα.
Τα ρομπότ ξεκίνησαν διαδοχικά ανά ένα ρομπότ στο διάστημα του ενός λεπτού μετά το σήμα εκκίνησης. Κατά μήκος της διαδρομής υπήρχαν σταθμοί ανεφοδιασμού, όπου οι ομάδες μπορούσαν να αλλάξουν μπαταρίες στα ρομπότ της εταιρείας τους, να τα αντικαταστήσουν ή να το προσωπικό υποστήριξης να κάνει το ανάλογο service.
Για να προσαρμοστούν στη μακρινή απόσταση, μερικά ρομπότ είχαν ειδικά σχεδιασμένα χαρακτηριστικά, όπως συστήματα μπαταριών με δυνατότητα ζεστής αντικατάστασης, που επιτρέπουν αδιάκοπη λειτουργία και βελτιώνουν την αντοχή. Επιπλέον, κάποια είχαν ειδικά προστατευτικά παπούτσια ή ανθεκτικά επικαλύμματα στα πόδια για να αντιμετωπίσουν το δύσκολο έδαφος της διαδρομής.
Κατά την προετοιμασία πριν τον αγώνα, οι δημοσιογράφοι είδαν πολλά μέλη του προσωπικού των εταιρειών να χρησιμοποιούν συσκευές υποστήριξης για τα ρομπότ τους. Ενδιαφέρον παρουσίασε το μοναδικό ρομπότ με ανθρώπινο πρόσωπο, το οποίο ονομάζεται «Huanhuan», που έπεσε κατά την προετοιμασία και υπέστη μικροτραυματισμούς. Το προσωπικό βοήθησε γρήγορα την «Huanhuan» να ελεγχθεί και να συνεχίσει τον αγώνα.
Δύο ομάδες χρησιμοποίησαν το N2 της NOETIX. Ένας τεχνικός συντήρησης ο Liang ανέφερε ότι δοκιμάστηκαν η σταθερότητα του ρομπότ, η ικανότητά του να διαχειρίζεται πολύπλοκο έδαφος, η αντοχή σε παρεμβολές και άνεμο, καθώς και η αντοχή για να ολοκληρώσει τα 21097,5 χιλιόμετρα.
Ένας άλλος υπεύθυνος πρόσθεσε ότι το N2 χρειάστηκε περίπου 3 ώρες για να ολοκληρώσει τη διαδρομή. «Παρόλο που είναι μικρό σε μέγεθος, είναι γρήγορο και αρκετά ευκίνητο», είπε με χαμόγελο.
Παρά τον συννεφιασμένο και υγρό καιρό, ο Liang δήλωσε ότι αυτό δεν θα είχε σημαντική επίπτωση στο N2.
«Όπως και για τους ανθρώπους, υπάρχουν διάφοροι σταθμοί ανεφοδιασμού κατά μήκος των 21097,5 χιλιομέτρων», ανέφερε ο Ren Yawei, εκπρόσωπος του Εθνικού και Τοπικού Κέντρου Καινοτομίας για Ρομπότ με Ενσωματωμένη Τεχνητή Νοημοσύνη, στα ΜΜΕ μετά τον αγώνα. Εξήγησε ότι, λόγω των περιορισμών της μπαταρίας, το Tien Kung Ultra χρειάστηκε 3-4 αλλαγές μπαταριών.
«Είχαμε βελτιστοποιήσει την τεχνολογία αντικατάστασης μπαταρίας για να γίνονται γρήγορες αλλαγές, περίπου 3-4 λεπτά η κάθε μία, ώστε το ρομπότ να ολοκληρώσει τον αγώνα αποτελεσματικά και σταθερά», δήλωσε ο Ren.
Αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις ευθυγραμμίζονται με την ευρύτερη βιομηχανική δυναμική που αναπτύσσεται από τον συνδυασμό Ρομποτικής+ Τεχνητής Νοημοσύνης. Ο ημιμαραθώνιος ανθρωποειδών ρομπότ αποτελεί μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα τεχνολογικής δοκιμής για ρομπότ διαφόρων εταιρειών, όχι μόνο δοκιμάζοντας την απόδοση των προϊόντων αλλά και επιδεικνύοντας τις δυνατότητες της αντίστοιχης βιομηχανίας, ανέφερε ο Ren. Ολοκληρώνοντας αυτόν τον αγώνα, τα ανθρωποειδή ρομπότ επιβεβαιώνουν περαιτέρω τις ικανότητές τους στους τομείς της ασφάλειας, της σταθερότητας και της αποτελεσματικότητας.
Ο Zhao Fuming, διευθυντής της Ομοσπονδίας Μαραθώνιου του Πεκίνου, σημείωσε: «Τα ρομπότ ήταν η έκπληξη του αγώνα. Περισσότερες πόλεις αλλά και χώρες μπορούν να εμπνευστούν από αυτήν την εμπειρία για να ενσωματώσουν νέες ιδέες στους μαραθώνιους που διοργανώνουν . Ωστόσο, τα ρομπότ δεν χρειάζεται απαραίτητα να συμμετέχουν ως δρομείς – μπορούν να βοηθήσουν σε εργασίες ασφαλείας ή άλλες λειτουργίες».
Στον παράλληλο αγώνα που έγινε το Σάββατο και που πήραν μέρος άνθρωποι , δρομείς από την Αιθιοπία κέρδισαν τόσο τον ανδρικό όσο και τον γυναικείο ημιμαραθώνιο. Ερώτημα στην πολιτική ηγεσία Ελλάδας και Ε.Ε: Ποια είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας;
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας