Μετά τις διακοπές του Πάσχα, η αγαπημένη σας κατάσκοπος επιστρέφει με το πιο σημαντικό πολιτικό quiz των επόμενων μηνών: θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές;
Σε πρόσφατο podcast στον Γιώργο Ευγενίδη για το Πρώτο Θέμα, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για να χαμηλώσει τον πήχη της αυτοδυναμίας. Παρά την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, όμως, οι συζητήσεις σε όλα τα κόμματα, καλά κρατούν. Στη Νέα Δημοκρατία, κυβερνητικά στελέχη όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης λένε όταν ερωτώνται ότι «ο Πρωθυπουργός έχει όλα τα δεδομένα και ξέρει καλύτερα» (Action24, 24/4), αφήνοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει την απόφαση. Ενώ άλλα στελέχη, όπως ο βουλευτής και πρώην Υπουργός Στέλιος Πέτσας δήλωνε στο ίδιο κανάλι, ότι δεν βρίσκει λόγο να κατέβει το ποσοστό που δίνει αυτοδυναμία, αλλά βρίσκει πολλούς λόγους «να ανέβει το όριο εισόδου στη Βουλή από το υφιστάμενο 3% στο έως και το συνταγματικά ανεκτό 5%».
Στελέχη της αντιπολίτευσης, ιδίως από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνουν μονότονα ότι θα τοποθετηθούν όταν έρθει η ώρα. Όμως, όταν σβήνουν τα φώτα στα στούντιο, τα ίδια στελέχη είναι πολύ πιο εκδηλωτικά.
Συγκεκριμένα, πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θεωρούν ότι πρέπει να αναλάβει ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης πρωτοβουλία να προτείνει αλλαγές στον εκλογικό νόμο, στις οποίες σίγουρα να συμπεριλαμβάνουν, στο πάνω άκρο το πιο προοδευτικό μπόνους για την αυτοδυναμία και στο κάτω άκρο την αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 5%. Από την άλλη, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν αντέχουν την δημοσκοπική κατάρρευση του πάλαι ποτέ πρώτου κόμματος, λένε ότι κάτι πρέπει να γίνει ώστε να συσπειρώσουν κοντά τους μέρος της εκλογικής τους βάσης του 2023 που έχει αποδημήσει εις τα αριστερότερα (κυρίως Νέα Αριστερά, Μέρα25). Θεωρούν μάλιστα ότι η αύξηση του ορίου εισόδου στο 5%, θα βάλει οριστικά ταφόπλακα στα όνειρα των κομμάτων αυτών να μπουν στην επόμενη Βουλή και θα φέρει πολλούς από τους ψηφοφόρους τους ξανά στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως με την προοπτική μιας διπλής εκλογικής αναμέτρησης.
Με αυτά και με αυτά, φαίνεται ότι υπάρχει το πολιτικό έδαφος να διαμορφωθεί μια διακομματική συναίνεση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τουλάχιστον αναφορικά με την αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή. Και για αυτό η στήλη θα ρισκάρει την πρόβλεψη ότι τελικά ο Πρωθυπουργός θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο, υψώνοντας τον πήχη εισόδου στη Βουλή. Όταν γίνει, να θυμάστε ότι εδώ το διαβάσατε πρώτη φορά!
Ένα quiz για δυνατούς λύτες!
Υπάρχει περίπτωση δημιουργίας νέου κόμματος στην κεντροαριστερά, πέραν των όσων ακούγονται για επαναδραστηριοποίηση του Αλέξη Τσίπρα; Η απάντηση είναι ναι! Και μάλιστα με πρωτεργάτη πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος κινείται και πυκνώνει τις επαφές του ακόμη και με νυν βουλευτές διαφορετικού πολιτικού χρώματος. Λέτε να τολμήσει;
Και μια πληροφορία
Όσο περνάει ο καιρός, φαίνεται να ωριμάζουν τα μέτρα φοροελάφρυνσης που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ. Και ενώ πολλά είχαν ακουστεί για τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, τελικά φαίνεται να προκρίνεται η λύση της μείωσης του δεύτερου φορολογικού συντελεστή που σήμερα βρίσκεται στο 22% για εισοδήματα από 10.000-20.000€. Και αυτό γιατί το σκαλοπάτι είναι μεγάλο, από το 9% του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή, στο 22% αλλά και γιατί θα έχει πιο προβλέψιμο και μόνιμο δημοσιονομικό κόστος για τον Προϋπολογισμό, και φυσικά αντίστοιχο όφελος για τους φορολογουμένους.
Ενδεικτικά, μείωση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, σημαίνει κόστος 200 εκατ. ευρώ περίπου, ή ισόποσο λιγότερο φόρο. Και επειδή ο Μητσοτάκης έχει πάρει φόρα, φαίνεται να προκριθεί μια λύση που θα φέρνει τον δεύτερο συντελεστή κάτω από το 20%. Λίγη υπομονή για να δούμε που θα κάτσει η μπίλια.
Καλή εβδομάδα!
Πηγή: pagenews.gr