Σειρά μέτρων για μόνιμη μείωση του κόστους ενέργειας από την ΕΒΙΚΕΝ

Πηγή Φωτογραφίας: freepik, Σειρά μέτρων για μόνιμη μείωση του κόστους ενέργειας από την ΕΒΙΚΕΝ
Σειρά μέτρων που είναι «εμπνευσμένα» από καλές πρακτικές άλλων χωρών της Ε.Ε. (Ιταλία, Βέλγιο) και με κεντρική στόχευση τη μόνιμη μείωση του κόστους της ενέργειας για τις επιχειρήσεις προτείνει μελέτη του οίκου Compass Lexecon, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών (ΕΒΙΚΕΝ), η οποία παρεμβαίνει με τον τρόπο αυτόν στον δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει -σε ευρωπαϊκό επίπεδο- για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας που «περνά» από το φθηνότερο ρεύμα. Λαμβάνοντας υπόψη αφενός το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο, αφετέρου τις προωθούμενες αλλαγές (όπως π.χ. τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στις βιομηχανίες -CISAF) και φυσικά τη μελέτη Draghi, η Compass Lexecon προτείνει μακρόπνοα μέτρα, ώστε το φθηνό κόστος των ΑΠΕ να περνά απευθείας στους καταναλωτές. Προτείνει επίσης και συμπληρωματικά μέτρα, που μπορούν να συνδράμουν προς την κατεύθυνση αυτήν, διευκολύνοντας τις βιομηχανίες να αντισταθμίσουν τους κινδύνους κατά τη μεταβατική περίοδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr, η μελέτη εστιάζει στις δυνητικές μεταρρυθμίσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και δη στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, ώστε να καταστεί ανταγωνιστικό το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες. Από τις σημαντικότερες εξ αυτών είναι η αλλαγή του μοντέλου, ώστε να μην περνά υποχρεωτικά όλη η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια μέσα από το ΕΧΕ (κάτι που αποτελεί ελληνική ιδιαιτερότητα) και η ανάπτυξη «καθαρής» ευελιξίας στο ηλεκτρικό σύστημα, δηλαδή αποθήκευση και μηχανισμούς απόκρισης στη ζήτηση (demand response), που παρέχουν κίνητρα στους καταναλωτές για να προσαρμόζουν την κατανάλωσή τους ανάλογα με τα «σήματα τιμών» στην αγορά.
Κεντρική ιδέα είναι ότι η δέσμη μέτρων που παρουσίασε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Σχέδιο Δράσης για Προσιτές Τιμές Ενέργειας) περνά «κάτω από τον πήχη» και δεν αρκεί για να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές ενέργειας στο ορατό μέλλον. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα πρέπει να στραφεί σε «εθνικές λύσεις», αξιοποιώντας την εμπειρία από μέτρα που έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και το Βέλγιο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας