Η πρωτοβουλία “Revive Our Ocean” αναζητά παγκόσμια χρηματοδότηση για την διάσωση των ωκεανών

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Η πρωτοβουλία "Revive Our Ocean" αναζητά παγκόσμια χρηματοδότηση για την διάσωση των ωκεανών
Μια νέα πρωτοβουλία, υποστηριζόμενη από τον Βρετανό φυσιοδίφη David Attenborough, ξεκίνησε την Πέμπτη για να βοηθήσει τις κοινότητες να επωφεληθούν από τις προσπάθειες προστασίας τουλάχιστον του 30% των ωκεανών του κόσμου μέχρι το τέλος της δεκαετίας, όπως μεταδίδει το Reuters.
H νέα πρωτοβουλία
Η πρωτοβουλία, με την ονομασία Revive Our Ocean, διευθύνεται από την ΜΚΟ Dynamic Planet σε συνεργασία με το πρόγραμμα Pristine Seas της National Geographic Society και θα βοηθήσει τις τοπικές κοινότητες στις προσπάθειές τους να δημιουργήσουν «θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές» στα παράκτια ύδατα.
Θα επικεντρωθεί αρχικά στην αντιμετώπιση της υπεραλίευσης και των επιπτώσεων στο κλίμα των ωκεανών στη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, την Τουρκία, το Μεξικό, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία.
«Ο χειρότερος εχθρός της αλιείας είναι η υπεραλίευση», δήλωσε ο Enric Sala, εκτελεστικός διευθυντής του National Geographic Pristine Seas.
Η δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών
Οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας δήλωσαν ότι η δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών θα είχε επίσης οικονομικά οφέλη, σημειώνοντας μια μελέτη που δείχνει ότι βελτίωσε τις αποδόσεις της αλιείας και επίσης ενίσχυσε τον τουρισμό.
«Οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές είναι καλές επιχειρήσεις», δήλωσε η Kristin Rechberger, ιδρύτρια του Revive Our Ocean.
Είπαν επίσης ότι η δημιουργία προστατευόμενων περιοχών ήταν πολύ αργή, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες από 190.000 προστατευόμενες περιοχές προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος «30 επί 30» – να τεθεί το 30% των ωκεανών υπό επίσημη προστασία έως το 2030.
Οι συνομιλίες των χωρών
«Η αναβίωση της θαλάσσιας ζωής αναζωογονεί τις τοπικές οικονομίες και τις κοινότητες. Ήρθε η ώρα ο κόσμος να αναγνωρίσει ότι οι προστατευόμενες περιοχές είναι τα δομικά στοιχεία της γαλάζιας οικονομίας», δήλωσε η Rechberger.
Οι χώρες συναντώνται στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν πώς να εφαρμόσουν και να χρηματοδοτήσουν μια παγκόσμια συνθήκη που συμφωνήθηκε το 2023 για την προστασία της βιοποικιλότητας των ωκεανών. Η συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ μόλις επικυρωθεί επίσημα από 60 κυβερνήσεις.
Παρόλο που περισσότερες από 100 χώρες υπέγραψαν τη συνθήκη, μόνο 21 την έχουν επικυρώσει. Αναμένονται περισσότερες επικυρώσεις πριν από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς το 2025 στη Γαλλία τον Ιούνιο.
«Οι χώρες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιταχύνουν την επικύρωση σε πολλά μέρη», δήλωσε η Ρεμπέκα Χάμπαρντ, διευθύντρια της Συμμαχίας Ανοιχτής Θάλασσας, ενός συνασπισμού περιβαλλοντικών ομάδων.
Οι περιβαλλοντικές ομάδες λένε ότι η συμφωνία πρέπει να τεθεί σε ισχύ φέτος εάν ο κόσμος θέλει να επιτύχει τον περιβαλλοντικό στόχο του. Επί του παρόντος, μόνο περίπου το 8% – ή 29 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα – προστατεύεται.
Παρόλο που οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετείχαν στη σύναψη της συνθήκης, απουσίαζαν από τις διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας και τώρα δεν αναμένεται να την επικυρώσουν.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας