Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης: Τι συμφώνησαν Ελλάδα – Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΕ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ/EUROKINISSI)
Στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 28 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε ο νέος κύκλος συναντήσεων των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας, στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).
Η συνάντηση οργανώθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών συμμετείχαν πρέσβεις, ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και άλλοι αξιωματούχοι. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος, ενώ την τουρκική αντιπροσωπεία εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι, ο οποίος συμμετέχει σε όλες τις συναντήσεις του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πλευρές εξέτασαν την πρόοδο στην εφαρμογή των αμοιβαία συμφωνημένων δραστηριοτήτων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για το 2025 και συζήτησαν τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων για το 2026. Η ατμόσφαιρα της συνάντησης ήταν θετική.
Ο προγραμματισμός για τα ΜΟΕ της επόμενης χρονιάς
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση διεξήχθη ομαλά, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν για τον προγραμματισμό των δράσεών τους το 2026.
Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, τα συμφωνηθέντα μέτρα περιλαμβάνουν μια σειρά συναντήσεων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ έως τους διοικητές ταξιαρχίας, όπως είχε συμβεί και πέρυσι.
Συναντήσεις αξιωματικών από τις δύο χώρες
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συναντήσεις των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ θα διεξαχθούν, όπως και στο παρελθόν, στο περιθώριο μιας πολυμερούς συνάντησης σε τρίτη χώρα. Παράλληλα, οι ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, όπως οι Αρχηγοί Στόλου, προγραμματίζουν να ανταλλάξουν επισκέψεις μεταξύ τους.
Επιπλέον, θα συνεχιστούν οι αθλητικές δραστηριότητες και οι εκπαιδεύσεις μεταξύ των στρατιωτικών σχολών, με συμμετοχή σε πολυεθνικά σεμινάρια που διοργανώνονται υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία, και είναι ανοιχτά για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διαφόρων χωρών.]
Γιατί είναι σημαντικά τα ΜΟΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται προσπάθειες ώστε Έλληνες και Τούρκοι αξιωματικοί που αποσπώνται σε Τουρκία και Ελλάδα, αντίστοιχα, να παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικών και τουρκικών, π.χ. σε ΝΑΤΟικές ή πολυεθνικές μονάδες.
Πηγές με γνώση των συζητήσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) τόνισαν ότι είναι σημαντικό πως οι συμφωνίες τηρούνται στο ακέραιο. Οι συναντήσεις διεξάγονται χωρίς εντάσεις και προχωρούν όλο και πιο ομαλά, με αυτή να είναι η τέταρτη που πραγματοποιείται με την ίδια σύνθεση.
Το επόμενο ραντεβού θα γίνει στην Τουρκία, με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, και όλους τους συμμετέχοντες να υπογραμμίζουν ότι τα ΜΟΕ δεν αποτελούν διαπραγμάτευση και δεν θίγουν ζητήματα που σχετίζονται με τα ελληνοτουρκικά, τις διαφωνίες ή τις θαλάσσιες ζώνες των δύο χωρών.
Ωστόσο, το γεγονός ότι αυτές οι συναντήσεις πραγματοποιούνται και αποφέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας