ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διεθνής μελέτη: Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Διεθνής μελέτη: Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Διεθνής μελέτη: Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Η έρευνα, που διεξήχθη σε οκτώ χώρες (Αυστραλία, Βραζιλία, Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδάς, Κολομβία, Μεξικό και Χιλή) και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «American Journal of Preventive Medicine», έδειξε ότι για κάθε 10% αύξηση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPF) στη διατροφή μας, όπως έτοιμα γεύματα, γλυκά και ψωμί, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου - δηλαδή πριν την ηλικία των 75 ετών - αυξάνει κατά 3%.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια νέα διεθνή μελέτη.

Η έρευνα, που διεξήχθη σε οκτώ χώρες (Αυστραλία, Βραζιλία, Βρετανία, ΗΠΑ, Καναδάς, Κολομβία, Μεξικό και Χιλή) και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «American Journal of Preventive Medicine», έδειξε ότι για κάθε 10% αύξηση των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPF) στη διατροφή μας, όπως έτοιμα γεύματα, γλυκά και ψωμί, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου – δηλαδή πριν την ηλικία των 75 ετών – αυξάνει κατά 3%.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα είναι τόσο βλαπτικά για την υγεία, ώστε αποδίδεται σε αυτά ο ένας από τους επτά πρόωρους θανάτους σε κάποιες χώρες, ενώ στις ΗΠΑ συνδέονται ετησίως με 124.107 θανάτους και στην Αγγλία με 17.781.

Ο Εντουάρντο Αουγκούστο Φερνάντες Νίλσον, επικεφαλής της έρευνας από το Ίδρυμα Οσβάλντο Κρουζ της Βραζιλίας, σημείωσε ότι οι κίνδυνοι για την υγεία δεν προέρχονται μόνον από τα υψηλά ποσοστά λίπους, αλατιού και ζάχαρης των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, αλλά και από τα πρόσθετα – όπως γλυκαντικές ουσίες και τεχνητά αρώματα, χρωστικές ουσίες, γαλκτωματοποιητές άλλες βοηθητικές ύλες επεξεργασίας-.

Υψηλότερα ποσοστά πρόωρων θανάτων σε χώρες με μεγαλύτερη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων Oι συντάκτες της μελέτης διαπίστωσαν «μια γραμμική συσχέτιση δόσης-απόκρισης μεταξύ της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και της θνησιμότητας από κάθε αιτία» κατά την εξέταση προηγούμενων επίσημων ερευνών στις οκτώ χώρες.

Ενώ το 4%, 5% και 6% των πρόωρων θανάτων στην Κολομβία, τη Βραζιλία και τη Χιλή αντίστοιχα «οφείλονται στην κατανάλωση UPF», το αντίστοιχο ποσοστό είναι 10,9% στον Καναδά, 13,7% στις ΗΠΑ και 13,8% στην Αγγλία – το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ αυτών των οκτώ χωρών.

«Οι πρόωροι θάνατοι που αποδίδονται στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αυξάνονται σημαντικά ανάλογα με το μερίδιό τους στη συνολική πρόσληψη ενέργειας των ατόμων. Η υψηλή πρόσληψη UPF μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία», κατέληξαν οι ερευνητές.

Τα ποσοστά θνησιμότητας είναι τα υψηλότερα στις χώρες όπου ο πληθυσμός λαμβάνει τις μεγαλύτερες ποσότητες συνολικής ενέργειας από την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. Στην Αγγλία το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 53,4%, σύμφωνα με την Εθνική Έρευνα για τη Διατροφή και τη Διατροφή που διεξήχθη το 2018-19, ενώ στις ΗΠΑ είναι ακόμη υψηλότερο καθώς αγγίζει το 54,5%.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments