Μ. Ρήγας: Πρότυπο γρήγορης και αποτελεσματικής ενεργειακής ανάπτυξη η παρουσία της Energean στο Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΘΗΝΑ - ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΥΠΕΝ ΚΑΙ ENERGIAN OIL & GAS (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Ισχυρά μηνύματα σχετικά με το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας έστειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας, κατά την ομιλία του.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη για μια σταθερή πολιτική στρατηγική, επενδυτική τόλμη και ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία, προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως ο ενεργειακός πλούτος της χώρας.
Επιπλέον, παρουσίασε την επιτυχία της Energean στο Ισραήλ ως πρότυπο ταχείας και αποτελεσματικής ενεργειακής ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας ότι η ενεργειακή ανεξαρτησία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω πραγματικών γεωτρήσεων και όχι με ευχολόγια.
Τέλος, προειδοποίησε ότι χωρίς άμεσες αποφάσεις, η Ελλάδα διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει το ενεργειακό της στοίχημα.
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη νέα στρατηγική αξιοποίησης του κοιτάσματος του Πρίνου στην αλυσίδα δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS). Όπως τόνισε, αυτή η στρατηγική μπορεί να μειώσει σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας και να συμβάλει στη μετάβαση προς μια πιο βιώσιμη οικονομία. «Έχουμε τις ευκαιρίες. Αυτό που μας λείπει είναι η σταθερότητα και η τόλμη να προχωρήσουμε», ήταν το κεντρικό του μήνυμα.
Η Ανατολική Μεσόγειος εξελίσσεται σε πεδίο έντονου ενεργειακού ανταγωνισμού, επηρεάζοντας άμεσα τα γεωπολιτικά δεδομένα. Όπως επισημαίνει ο Μαθιός Ρήγας, «τα γεγονότα στη Μεσόγειο δείχνουν ότι οι χώρες που επενδύουν στην ενέργεια αποκτούν μεγαλύτερη ανεξαρτησία και γεωπολιτική ισχύ. Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραμένει θεατής».
Για να ενισχύσει την άποψή του, ανέφερε το παράδειγμα της Αιγύπτου και του Ισραήλ, οι οποίες έχουν επενδύσει συστηματικά στον ενεργειακό τους πλούτο και έχουν αποκτήσει διεθνές κύρος και αυτονομία, ενώ η Ευρώπη παραμένει γενικά ενεργειακά εξαρτημένη.
«Στην Ελλάδα, η πρώτη αναφορά σε κοιτάσματα πετρελαίου έγινε πριν από 2.500 χρόνια από τον ιστορικό Ηρόδοτο, ο οποίος σημείωσε ότι η χώρα διαθέτει πετρέλαιο. Δύο και πλέον χιλιετίες αργότερα, το μόνο που έχει προχωρήσει είναι ο Πρίνος», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Energean, προσθέτοντας ότι «παρά τις πολλές υποσχέσεις, ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί στην πράξη».
«Για να αξιοποιηθούν τα ελληνικά ενεργειακά κοιτάσματα, απαιτούνται δύο βασικά στοιχεία: μια σταθερή κυβερνητική πολιτική και επενδυτές πρόθυμοι να αναλάβουν το ρίσκο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην επένδυση στον Πρίνο, λέγοντας ότι «το 2007 επενδύσαμε 1 εκατομμύριο δολάρια σε μια μεγάλη επένδυση υψηλού ρίσκου. Σήμερα, η αξία της Energean στο χρηματιστήριο ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια». Παρά τις επιτυχίες αυτές, δεν δίστασε να ασκήσει κριτική στο διαχρονικό πολιτικό κλίμα: «Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις ψευδαισθήσεις. Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς γεωτρήσεις. Όλα τα υπόλοιπα είναι λόγια για εσωτερική κατανάλωση».
Για τις γεωτρήσεις
Η μόνη ουσιαστική ενεργειακή δραστηριότητα στα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, αφορά τη γεώτρηση στο Block 2, στο βορειοδυτικό Ιόνιο. «Είμαστε έτοιμοι. Έχουμε κάνει σεισμικές έρευνες και περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίας και να βρεθεί εταίρος για να προχωρήσουμε με τη γεώτρηση», σημείωσε.
Παράλληλα, εξέφρασε επιφυλάξεις για άλλες ανακοινώσεις περί άμεσων εξορύξεων, όπως στα νότια της Κρήτης: «Η εκδήλωση ενδιαφέροντος δεν σημαίνει παραγωγή. Από την εκδήλωση μέχρι την άντληση, μπορεί να περάσουν και δέκα χρόνια», υπογράμμισε. Με αναφορές στο προσωπικό του παράδειγμα, ο Μαθιός Ρήγας περιέγραψε τις δυσκολίες και την επιτυχία του project στο Ισραήλ: «Μας απείλησε η Χεζμπολάχ ότι θα χτυπήσει την πλατφόρμα μας. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού μας ζητήθηκε να καθυστερήσουμε. Παρ’ όλα αυτά, το Ισραήλ στήριξε την επένδυση και συνεχίσαμε κανονικά. Έτσι χτίζεται η ενεργειακή ανεξαρτησία», τόνισε. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η Energean σήμερα καλύπτει περίπου το 50% με 60% της κατανάλωσης φυσικού αερίου του Ισραήλ, ακόμα και υπό συνθήκες πολέμου.
Ενεργειακή ανεξαρτησία
Η ενεργειακή ασφάλεια έχει μετατραπεί σε επιτακτική ανάγκη και όχι σε επιλογή. Ο Μαθιός Ρήγας τόνισε τη σημασία της πραγματικής ενεργειακής ανεξαρτησίας για την Ευρώπη, δηλώνοντας: «Η αντικατάσταση της εξάρτησης από τη Ρωσία με εξάρτηση από την Αμερική δεν αποτελεί λύση. Η πραγματική λύση είναι να επενδύσουμε στα δικά μας κοιτάσματα και τις δικές μας δυνατότητες».
Κάνοντας έναν χαρακτηριστικό παραλληλισμό με την αρχαία Ελλάδα, πρόσθεσε: «Όποιος ήταν οικονομικά εξαρτημένος, δεν είχε δικαίωμα ψήφου. Το ίδιο ισχύει και για τα κράτη σήμερα».
Για τον Πρίνο και το CCS
Με την παραγωγή από το κοίτασμα του Πρίνου να μειώνεται, η Energean προχωρά σε μια καινοτόμο στρατηγική κίνηση: τη μετατροπή του σε αποθήκη διοξειδίου του άνθρακα (CCS).
«Αυτό το έργο είναι πρωτοποριακό για την Ελλάδα. Έχουμε τη δυνατότητα να δεσμεύσουμε περίπου 3 εκατομμύρια τόνους CO₂ ετησίως, μειώνοντας το συνολικό αποτύπωμα της βιομηχανίας της χώρας κατά 30%», δήλωσε ο Μαθιός Ρήγας.
Το έργο έχει ήδη λάβει υποστήριξη από την ελληνική κυβέρνηση και χρηματοδότηση από την Ε.Ε., με στόχο η πρώτη φάση να ολοκληρωθεί μέχρι το 2026 και να έχει εκδοθεί η άδεια λειτουργίας.
«Αυτή τη φορά πρέπει να πετύχουμε», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι προηγούμενες παρόμοιες πρωτοβουλίες, όπως η δημιουργία αποθήκης φυσικού αερίου, δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.
Ο Μαθιός Ρήγας ολοκλήρωσε την ομιλία του με αισιοδοξία αλλά και ρεαλισμό: «Η Ελλάδα διαθέτει ενεργειακές ευκαιρίες και σημαντικά αποθέματα. Αυτό που λείπει είναι η πολιτική σταθερότητα, η ταχύτητα στις διαδικασίες και το θάρρος να αναλάβουμε ρίσκα, όπως έκαναν και άλλες χώρες που σήμερα πρωταγωνιστούν στην ενεργειακή σκακιέρα».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας