Πόσο προστατευμένη είναι η Ελλάδα από ένα “ιβηρικό” μπλακάουτ

Πηγή Φωτογραφίας: France 24, Power outage brings chaos to Spain and Portugal
Το πρόβλημα του γενικευμένου μπλακάουτ στην Ισπανία και στην Πορτογαλία προκάλεσε συναγερμό σε όλη την Ευρώπη, με την «έκθεση» ωστόσο των υπόλοιπων χωρών να μην είναι μεγάλη και έτσι να μην τις επηρεάζει. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε, χθες σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη συμμετοχή των διαχειριστών ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), καθώς και του Διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μιχάλη Μπλέτσα. Η σύσκεψη ήταν γενικού συντονισμού και έρχεται να προστεθεί στις συσκέψεις που έγιναν πριν το Πάσχα, σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Αν και είναι ακόμα νωρίς για να «φωτιστούν» οι αιτίες που οδήγησαν στο γενικευμένο μπλακάουτ στην Ισπανία, σε κάθε περίπτωση εξετάζονται όλα τα σενάρια. Πάντως, στη χθεσινή σύσκεψη υπήρξε εστίαση και στα δομικά προβλήματα του ελληνικού ενεργειακού συστήματος και πιο συγκεκριμένα στο πρόβλημα της χαμηλής ζήτησης σε συνδυασμό με τη μεγάλη προσφορά ενέργειας από ΑΠΕ.
Σε επιφυλακή το ενεργειακό σύστημα λόγω της χαμηλής ζήτησης Ο ΑΔΜΗΕ με χθεσινή του ανακοίνωση προειδοποιούσε ότι πιθανότατα θα απαιτηθεί να κλείσουν οι παραγωγοί της ομάδας Β τους διακόπτες των πάρκων τους στο χρονικό διάστημα από τις 11 το πρωί έως 4 το απόγευμα. Ο λόγος η εξαιρετικά μεγάλη παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που φαινόταν ότι θα είχαμε όλη την εβδομάδα. Αυτή η υπερπαραγωγή αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, όπως φαίνεται από τις πρώτες ενδείξεις και η εκτίμηση αυτή ισχυροποιείται από το γεγονός πως τις επόμενες ώρες θα πνέουν ισχυροί άνεμοι. Άρα, αν και προς το παρόν δεν συγκλήθηκε η ομάδα διαχείρισης κρίσεων φαίνεται πως το φαινόμενο παρακολουθείται στενά και αποδεικνύεται πως δεν θα αφορούσε μόνο δύο με τρεις Κυριακές του Απριλίου και το τετραήμερο του Πάσχα, αλλά ένα πολύ μεγάλο διάστημα, που μένει να δούμε την τελική διάρκεια του. Φαίνεται πάντως, πως επαληθεύονται οι εκτιμήσεις πως φέτος θα είχαμε πολύ μεγάλες περικοπές και πώς επιλέχθηκε η μεταβατική λύση της αξιοποίησης της ομάδας Β, μέχρι να λυθεί το θέμα του τηλεχειρισμού.
Βέβαια, το πρόβλημα θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται, όταν θα αρχίσει να αυξάνεται η ζήτηση ενέργειας, κάτι που αναμένεται να συμβεί με την άνοδο της θερμοκρασίας. Όπως είχαμε αναφέρει πρόσφατα, οι περικοπές ενέργειας συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς και είναι αυξημένες συγκριτικά με το 2024. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, αγγίζουν τις 430 GWh από την αρχή της χρονιάς. Όταν πέρσι για το ίδιο διάστημα οι περικοπές υπολογίζονταν σε 257 GWh. Δηλαδή, παρουσιάζουν μια αύξηση 67%. Την ίδια ώρα, εμφανίζεται και πάλι το ζήτημα των μηδενικών τιμών, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις γειτονικές χώρες.
«Ανάβει» το πράσινο φως για το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αρνητικές τιμές Το συγκεκριμένο πρόβλημα θα λυθεί μέσα στις επόμενες μέρες και σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται μέχρι τέλος της εβδομάδας να περάσει από την Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων να περάσει το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα ανοίξει τον δρόμο για την εφαρμογή αρνητικών τιμών στην αγορά εξισορρόπησης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η άρση των περιορισμών για τις αρνητικές τιμές θα βοηθήσει στον εξορθολογισμό των περικοπών. Πάντως, αρχίζει και πλέον γίνεται ορατή η αβεβαιότητα και η δυσαρέσκεια σε σχέση με τις περικοπές ενέργειας.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας