Η ΕΕ απαιτεί πλέον όλα τα πλοία να είναι ασφαλισμένα, χτυπώντας τον σκιώδη στόλο της Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Η ΕΕ απαιτεί πλέον όλα τα πλοία να είναι ασφαλισμένα, χτυπώντας τον σκιώδη στόλο της Ρωσίας
Εντείνοντας τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση του σκιώδους στόλου της Ρωσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) υιοθέτησε ένα ακόμη μέτρο, καθώς απαιτεί από όλα τα σκάφη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απλώς διέρχονται από τα ύδατα της ΕΕ χωρίς να εισέρχονται σε λιμάνι της ΕΕ, να προσκομίζουν αποδεικτικά ασφάλισης.
Η στόχευση της ΕΕ
Όπως εξηγήθηκε, με αυτήν την κίνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να ενισχύσει την ασφάλεια στη θάλασσα και την προστασία του περιβάλλοντος γύρω από τις ακτές της ΕΕ. Η τροποποίηση της Οδηγίας για την Παρακολούθηση Σκαφών (2022/59/ΕΚ) εισάγει μια νέα Κατ’ Εξουσιοδότηση Οδηγία που ενημερώνει τόσο τα υπάρχοντα όσο και τα μελλοντικά υποχρεωτικά συστήματα αναφοράς πλοίων.
«Απαιτώντας όλα τα σκάφη που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας να είναι σωστά ασφαλισμένα, ενισχύεται η ικανότητα της ΕΕ να παρακολουθεί και, εάν είναι απαραίτητο, να διερευνά τις θαλάσσιες δραστηριότητες, αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους που θέτουν τα ανασφάλιστα ή μη ασφαλή σκάφη. Ενισχύει επίσης τη δέσμευσή μας για έναν πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνο θαλάσσιο τομέα», δήλωσε η ΕΚ.
«Πρόκειται για ένα στοχευμένο μέτρο με δυνητικά μεγάλο αντίκτυπο, που ενισχύει την ετοιμότητα των παράκτιων κρατών της ΕΕ. Αντανακλά την αφοσίωση της ΕΕ σε ασφαλέστερες, πιο προστατευμένες και περιβαλλοντικά υπεύθυνες θαλάσσιες επιχειρήσεις, ευθυγραμμίζοντας τους κανονισμούς της με τα διεθνή πρότυπα και αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις που σχετίζονται με τα επικίνδυνα φορτία και τις γεωπολιτικές εντάσεις», σχολίασε η Magda Kopczyńska, Γενική Διευθύντρια Κινητικότητας και Μεταφορών.
Οι νομοθετικές αλλαγές και οι κυρώσεις
Μετά από αυτήν την νομοθετική αλλαγή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη υπέβαλαν πρόταση στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό ζητώντας μια μικρή τροποποίηση σε πολλά υπάρχοντα υποχρεωτικά συστήματα αναφοράς πλοίων (MRS) εντός και γύρω από τα ευρωπαϊκά παράκτια κράτη.
Η αλλαγή ενισχύει την εποπτεία των ανασφάλιστων ή μη ασφαλών πλοίων, υποστηρίζει τους στόχους ασφάλειας και περιβάλλοντος και ευθυγραμμίζει τους κανόνες της ΕΕ με τα παγκόσμια πρότυπα εν μέσω αυξανόμενων απειλών από επικίνδυνα φορτία και γεωπολιτική αστάθεια.
Πριν από λίγους μήνες, οι Ευρωπαίοι βουλευτές έθεσαν το ζήτημα του ρωσικού σκιώδους στόλου, καλώντας την ΕΕ να επιβάλει «πιο στοχευμένες» κυρώσεις κατά τέτοιων πλοίων. Τα σκάφη του σκιώδους στόλου – συχνά παλιά, ανασφάλιστα και με ασαφή ιδιοκτησία – χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου της Ρωσίας στο εξωτερικό, αποφεύγοντας τις διεθνείς κυρώσεις.
Οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας
Τον Δεκέμβριο του 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε το 15ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εστιάζοντας σε περαιτέρω καταστολή του σκιώδους στόλου της Ρωσίας και στην καταπολέμηση της παράκαμψης των κυρώσεων. Το πακέτο στόχευε 52 νέα πλοία από τον σκιώδη στόλο της Ρωσίας, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τέτοιων καταχωρίσεων σε 79.
Δύο μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2025, το συμβούλιο ενέκρινε το 16ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για να «αυξήσει» την πίεση στον σκιώδη στόλο της χώρας, καθώς και να περιορίσει τις προσπάθειες παράκαμψης των μέτρων. Αυτό το πακέτο στόχευε 74 επιπλέον πλοία, ανεβάζοντας το σύνολο των καταχωρημένων πλοίων σε 153.
Το πακέτο έχει επίσης επιβάλει στοχευμένους περιορισμούς εξαγωγών σε 53 νέες εταιρείες – συν 34 εταιρείες σε χώρες εκτός Ρωσίας – που υποστηρίζουν το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας και εμπλέκονται σε παράκαμψη κυρώσεων.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας