Πολιτική

Τέμπη: Δύσκολη άσκηση για τα κόμματα η δικογραφία για Καραμανλή – Σπίρτζη

Τέμπη: Δύσκολη άσκηση για τα κόμματα η δικογραφία για Καραμανλή – Σπίρτζη

Πηγή Φωτογραφίας: [377170] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το στικάκι που περιέχει τη δικογραφία για το δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς και τις πιθανές ευθύνες των Καραμανλή και Σπίρτζη, περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες σελίδες. Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε: "Εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε ότι όλα τα κόμματα θα έχουν ταυτόχρονα ειδική πρόσβαση"

Παρουσιάζεται σήμερα στην Ολομέλεια η εκτενής δικογραφία σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη, η οποία έχει φτάσει στη Βουλή και περιλαμβάνει τους πρώην υπουργούς Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το στικάκι που περιέχει τη δικογραφία αποτελείται από δεκάδες χιλιάδες σελίδες, γεγονός που έχει οδηγήσει τη Βουλή να αναζητά τρόπους για να διευκολύνει τους βουλευτές στην ανάγνωση του περιεχομένου. «Εξετάζουμε τη δυνατότητα να έχουν όλα τα κόμματα ταυτόχρονη ειδική πρόσβαση», δήλωσε χαρακτηριστικά το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, σε συνομιλία του με κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Επιπλέον, δεν αποκλείεται να εγκατασταθούν υπολογιστές στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης», ώστε οι βουλευτές να μπορούν να έχουν πρόσβαση στη δικογραφία.

Ταυτόχρονα, το κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί είναι η στάση της κυβέρνησης, καθώς στη δικογραφία, σύμφωνα με ανώτατες πηγές, εντοπίζεται τουλάχιστον ένα αδίκημα: η διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών σε βαθμό κακουργήματος. Αυτό προκύπτει από τις απολογίες των δύο κατηγορουμένων προϊσταμένων των γενικών διευθύνσεων του Υπουργείου Μεταφορών, καθώς και από τα έγγραφα που οι ίδιοι προσκόμισαν στον ανακριτή. Σύμφωνα με αυτά τα έγγραφα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ήταν ενήμερη για τα προβλήματα στον σιδηρόδρομο και τους κινδύνους που απειλούν την ασφάλεια των επιβατών. Ήδη, το ΠΑΣΟΚ, μέσω του εκπροσώπου Τύπου Κώστα Τσουκαλά, δήλωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για προανακριτική, αφού αξιολογήσει τη δικογραφία. Από την άλλη, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμφωνήσει σε οτιδήποτε άλλο εκτός από αδικήματα που έχουν πλημμεληματικό χαρακτήρα.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο στη δικαιοσύνη. «Συζητείται πολύ το μοντέλο Τριαντόπουλου. (…) Θεωρούμε ως κυβέρνηση ότι αυτή η πολιτική που ακολουθήθηκε είναι οδηγός για αντίστοιχες τέτοιες περιπτώσεις. (…) Το μοντέλο Τριαντόπουλου είναι παραπομπή στο φυσικό δικαστή, δηλαδή μια κατάληξη όπου κάποιος που θεωρεί ότι είναι αθώος, θα κριθεί από ανεξάρτητη Δικαιοσύνη» τόνισε μεταξύ άλλων. 

Για να συγκροτηθεί Προανακριτική Επιτροπή για τον Καραμανλή, απαιτείται η ενεργοποίηση του νόμου που αφορά την ευθύνη των υπουργών

Υπενθυμίζεται ότι για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής απαιτείται η ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, δηλαδή του άρθρου 86 του Συντάγματος. Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 154 του Κώδικα Τελεσιγράφων, «η πρόταση για την άσκηση δίωξης κατά των προσώπων της παραγράφου 1 του άρθρου 153 υποβάλλεται γραπτώς και πρέπει να υπογράφεται από τουλάχιστον τριάντα (30) Βουλευτές, διαφορετικά θεωρείται απαράδεκτη». Η πρόταση για την άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, συνιστούν αξιόποινες ενέργειες και να αναφέρει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν.

Η συζήτηση της πρότασης θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 15 ημερών. Επιπλέον, μπορεί να ζητηθεί η ανάθεση του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο. Στη συνέχεια, θα διεξαχθεί συνεδρίαση της Ολομέλειας για να αποφασιστεί αν θα συσταθεί η Επιτροπή. Αξιοσημείωτο είναι ότι για τη «Σύμβαση 717» έχει εκδοθεί πόρισμα από Εξεταστική Επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε ύστερα από πρόταση του ΚΚΕ και με τη συνυπογραφή των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ είχε υποβάλει αίτημα για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κατά του Κώστα Αχ. Καραμανλή σχετικά με τη «Σύμβαση 717», το οποίο όμως απορρίφθηκε από την Ολομέλεια.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments