Πολιτική

Προανακριτική: Συμπληρώνονται οι ψηφίδες του παζλ

Προανακριτική: Συμπληρώνονται οι ψηφίδες του παζλ

Πηγή Φωτογραφίας: [378215] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην προανακριτική διαδικασία, το κατηγορητήριο φαίνεται να εμπλουτίζεται με νέα αδικήματα, τόσο κακουργηματικού όσο και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποβάλει έγκληση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη

Με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται στο επίκεντρο της διερεύνησης πιθανών ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών, συνεχίζεται η κοινοβουλευτική διαδικασία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή.

Μέχρι στιγμής, έχουν κατατεθεί δύο προτάσεις για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, οι οποίες περιλαμβάνουν οκτώ πρώην υπουργούς με κακουργηματικές κατηγορίες, καθώς και μία πλημμεληματική κατηγορία που αφορά αποκλειστικά τον Κώστα Καραμανλή.

Ωστόσο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το κατηγορητήριο φαίνεται να εμπλουτίζεται με νέα αδικήματα, τόσο κακουργηματικού όσο και μη χαρακτήρα, καθώς και με την έγκληση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση της Κουμουνδούρου δεν έχει κατατεθεί επίσημα, καθώς η κοινοβουλευτική ομάδα διαθέτει 26 βουλευτές, τέσσερις λιγότερους από τον απαιτούμενο αριθμό σύμφωνα με το Σύνταγμα για την υιοθέτησή της. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί δυνητικά να απευθυνθεί σε 15 βουλευτές: 6 από την Πλεύση Ελευθερίας, 6 από το Κίνημα Δημοκρατίας και 3 ανεξάρτητους (τους Λινού, Παπαϊωάννου και Σαρακιώτη). Αυτό σημαίνει ότι, εκτός απροόπτου, η κατάθεση της πρότασης είναι σχεδόν εξασφαλισμένη.

Έτσι, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει 3 προτάσεις, 9 πολιτικά πρόσωπα και 4 αδικήματα που σχετίζονται με τα ακόλουθα:

– Στο κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών σταθερής τροχιάς – Στο πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος – Στην κακουργηματική απιστία – Στην υπόθαλψη.

Τα πολιτικά πρόσωπα που μπαίνουν στο κάδρο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει κατηγορίες για διατάραξη, απιστία και υπόθαλψη, ενώ οι πρώην υπουργοί Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και Χρήστος Σπίρτζης, κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος, διατάραξη και απιστία. Ο Χρήστος Σπίρτζης αντιμετωπίζει κατηγορία για διατάραξη, αν και το αδίκημα έχει παραγραφεί. Επιπλέον, οι υφυπουργοί Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Καραγιάννης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Μαρίνα Χρυσοβελόνη, Νίκος Μαυραγάνης και Θάνος Μωραΐτης κατηγορούνται επίσης για διατάραξη.

Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώσει 30 υπογραφές, θα πρέπει να υποβάλει την πρόταση στον πρόεδρο της Βουλής. Ο πρόεδρος θα έχει 7 ημέρες για να ορίσει ειδική ημερήσια διάταξη για τη συζήτηση και ψήφο στην Ολομέλεια, εντός των επόμενων 15 ημερών. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πιο πιθανή ημερομηνία για τη διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 10-13 Ιουνίου.

Στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί, θα συμμετάσχουν βουλευτές, πρόεδροι Κοινοβουλευτικών ομάδων, καθώς και οι εγκαλούμενοι, εφόσον το επιθυμούν. Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, θα στηθούν 9 κάλπες, όπου οι βουλευτές θα ψηφίσουν μυστικά (η ψήφος τους δεν θα δημοσιοποιηθεί) την πρόταση ή τις προτάσεις που θεωρούν κατάλληλες.

Οι βουλευτές δεν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ των αδικημάτων ή των προσώπων που περιλαμβάνονται στην ίδια πρόταση, αλλά μπορούν να την υποστηρίξουν ή να την απορρίψουν στο σύνολό της. Οι βουλευτές που δεν είναι εγκαλούμενοι συμμετέχουν στην ψηφοφορία (με εξαίρεση τους Μητσοτάκη, Καραμανλή και Κεφαλογιάννη που απέχουν), και για να εγκριθεί η παραπομπή ενός προσώπου, η πρόταση θα πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 151 θετικές ψήφους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αν η πρόταση για κάποιο πολιτικό πρόσωπο απορριφθεί μαζί με το αδίκημα που τη συνοδεύει, δεν μπορεί να επανεξεταστεί στο μέλλον, καθώς η Βουλή την έχει κρίνει «προδήλως αβάσιμη».

Αυτό σημαίνει ότι αν εγκριθεί μόνο η πρόταση της ΝΔ, η οποία διαθέτει και την πλειοψηφία, για την άσκηση δίωξης πλημμεληματικού χαρακτήρα κατά του κ. Καραμανλή, τότε όλα τα αδικήματα που αφορούν τόσο τον ίδιο όσο και τους άλλους θα παραγραφούν. Μόνο νέα πραγματικά περιστατικά θα μπορούσαν να επαναφέρουν τις υποθέσεις.

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η πλειοψηφία των 155 βουλευτών που έχει η ΝΔ (152 λόγω των τρεχουσών συνθηκών) μπορεί, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να καταστήσει το αποτέλεσμα επισφαλές. Επιπλέον, θα αναγκάσει την πλειοψηφία να αναζητήσει συμμάχους ανάμεσα στους ανεξάρτητους βουλευτές.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments