Πολιτική

Η κυβέρνηση παίζει το χαρτί της νομιμότητας

Η κυβέρνηση παίζει το χαρτί της νομιμότητας

Πηγή Φωτογραφίας: [355269] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΝΤ. ΚΟΒΑΤΣΕΦΣΚΙ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Τα όσα διαδραματίστηκαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον δεύτερο τελικό μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, κινητοποίησαν άμεσα το κυβερνητικό επιτελείο, που διέβλεψε τον κίνδυνο την επόμενη φορά η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου

Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν από λίγες ημέρες, στο κυβερνητικό δόγμα «νομιμότητα παντού» επανέρχεται στο προσκήνιο, εστιάζοντας σε δύο κρίσιμους τομείς όπου η βία μπορεί να αποκτήσει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, επηρεάζοντας ολόκληρη την κοινωνία.

Τα πανεπιστήμια και τα γήπεδα βρίσκονται στο επίκεντρο όχι μόνο των αρμόδιων υπουργείων, αλλά και του κεντρικού πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου. Από την πρώτη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, τα ζητήματα αυτά επανέρχονται στην επικαιρότητα.

Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να καταστήσει την καταπολέμηση της βίας και την εξάλειψη της ανομίας κεντρική προτεραιότητα της πολιτικής της. Στοχεύει στην επίλυση συγκεκριμένων ζητημάτων που είναι προφανή, ενώ απευθύνεται σε ένα κοινό που επιθυμεί την «κανονικότητα» σε όλους τους τομείς.

Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας κατά τον δεύτερο τελικό μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού κινητοποίησαν άμεσα την κυβέρνηση, η οποία αναγνώρισε τον κίνδυνο να ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο στην επόμενη αναμέτρηση, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Με την εμπειρία της κυβερνητικής παρέμβασης πριν από 15 μήνες στον τομέα του ποδοσφαίρου, όταν ανέλαβε μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της βίας -θεσπίζοντας αυτοματοποιημένες ποινές, αυστηροποιώντας ποινικές κυρώσεις και καθιστώντας υποχρεωτική τη λειτουργία καμερών και ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τον έλεγχο της εισόδου των φιλάθλων στα γήπεδα- το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει αποφασισμένο να επαναλάβει τις προσπάθειές του.

Η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα αναβάλλοντας τον τρίτο τελικό, ο οποίος ήταν προγραμματισμένος για την Τετάρτη. Το πρωί της ίδιας ημέρας, κάλεσε τους ιδιοκτήτες των δύο ΚΑΕ στο αρμόδιο υπουργείο. Ο υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, αναλαμβάνει την ευθύνη να εξασφαλίσει σαφείς δεσμεύσεις για την επίλυση της κατάστασης, με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι είναι έτοιμη να επιδείξει αυστηρότητα. Σε αντίθετη περίπτωση, το φετινό πρωτάθλημα θα διακοπεί οριστικά.

Επιπλέον, ο τομέας των πανεπιστημίων είναι επίσης στο επίκεντρο, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει εδώ και εβδομάδες ότι θα σταματήσει τα φαινόμενα ανομίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στο πλαίσιο αυτό, συναντά τους πρυτάνεις με στόχο να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για το σχέδιο δράσης που έχει προαναγγελθεί και απαιτεί την άμεση συμμετοχή των πρυτανικών αρχών.

Το κυβερνητικό επιτελείο ανακοινώνει μια αλλαγή στην κατάσταση που παρατηρείται, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ενεργή κατάληψη στα πανεπιστήμια. Έχουν καταγραφεί περισσότερες από 50 εκκενώσεις καταλήψεων, ενώ οι συλλήψεις ανέρχονται σε εκατοντάδες.

Η κυβέρνηση τονίζει ότι η «εδραίωση της νομιμότητας» είναι ένα αίτημα της κοινωνίας και αφορά αποκλειστικά την εφαρμογή του νόμου.

«Αυτό το αίτημα είναι για την κυβέρνηση αδιαπραγμάτευτη εντολή», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους πρυτάνεις, υπογραμμίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επίσημη προγραμματισμένη λειτουργία των πανεπιστημίων, στην επικαιροποίηση των σχεδίων ασφαλείας και στη σύνταξη εσωτερικών κανονισμών, με στόχο να είναι το συνολικό σχέδιο σε πλήρη εφαρμογή μέχρι το 2025.

Η επιβολή κυρώσεων, όπως η απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας και η αποζημίωση για υλικές ζημιές που προκαλούν οι συμμετέχοντες σε επεισόδια, καθώς και οι συνέπειες για τους πρυτάνεις που δεν τηρούν τις νομικές τους υποχρεώσεις, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του προτεινόμενου σχεδίου.

Αν και τα πανεπιστήμια και τα γήπεδα είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, το κυβερνητικό «δόγμα» φαίνεται να εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς. Το μεταναστευτικό ζήτημα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η τήρηση των νόμων στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθώς και η πώληση αλκοόλ και καπνικών προϊόντων σε ανήλικους, είναι παραδείγματα μιας πολιτικής που δίνει προτεραιότητα στην εφαρμογή των νόμων από την κυβέρνηση.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments